Přejít k hlavnímu obsahu

Hamburgery proti kardinálům: McDonald’s plánuje pobočku v sousedství Vatikánu

Papamobil vjíždí do McDrive, z okénka vykukuje kardinál a objednává: "Tři cheeseburgery a jedno Big mac menu pro Svatého otce." Nic takového asi jen tak neuvidíme, ovšem rychlé občerstvení v ulicích okolo Vatikánu může vzniknout už brzy.

Před týdnem se objevily zprávy o tom, že americký řetězec rychlého občerstvení McDonald’s plánuje otevřít pobočku v bezprostřední blízkosti baziliky svatého Petra ve Vatikánu. Podobné úmysly mají i další společnosti. Vedení McDonald’s je ale ochotno katolické církvi platit v přepočtu 800 tisíc korun měsíčně, jestliže dostane povolení postavit novou restauraci.

Kardinálové bydlící okolo místa pro plánovanou restauraci se začali bouřit a možné sousedství McDonald’s a baziliky označili za perverzní a nerespektující tradiční hodnoty, architekturu Vatikánu a zásady zdravé italské kuchyně. V čele protestní skupiny je osmaosmdesátiletý kardinál Elio Sgreccia, specialista na bioetiku.

Sgreccia dokonce napsal samotnému papeži Františkovi, aby v této věci zasáhl. Myšlenka vzniku restaurace velkého zahraničního fastfoodového řetězce v blízkém okolí totiž nemá ve Vatikánu jen odpůrce. Kardinál Domenico Calcagno, prezident Správy vatikánských nemovitostí, a jeho spolupracovníci naopak nevidí na McDonald’s ve Vatikánu nic negativního a nehodlají vyjednávání s Američany ukončit.

Hamburgerů se na svaté půdě ovšem vzhledem k bouřlivé diskusi a nejednotnosti názorů mezi kardinály jen tak nedočkáme. Římský magistrát totiž řetězci ještě neudělil všechna povolení a postoj vatikánských hodnostářů pravděpodobně bude brát v potaz. Nic ale není vyloučené.

 
 

Místo

41° 54' 7.7004", 12° 27' 14.2488"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hamburgery proti kardinálům: McDonald’s plánuje pobočku v sousedství Vatikánu