Přejít k hlavnímu obsahu

Hangár pro vzducholodě se proměnil v největší krytý aquapark Evropy

Jeden z největších aquaparků světa najdete v braniborském městě Brand, asi 60 kilometrů od Berlína. Monstrózní hangár, jehož objem je odhadován na pět milionů krychlových metrů, je osázený 50 000 kusy tropických rostlin, od palem až po orchideje. Najdete v něm rovnou dvě tropická moře, nespočet chatek, jejichž podoba je totožná s těmi v Thajsku, na Borneu nebo na Bali, ale třeba i plameňáky, ryby a želvy.

Hangár za 78 milionů eur

Hangár, který byl původně vybudován společností Cargolifter AG jako prostor pro vzducholoď zvanou Aerium, je 360 metrů dlouhý, 210 metrů široký a 107 metrů vysoký. Jen pro představu – na výšku se sem vejde Socha svobody a na šířku Eifellova věž. Výstavba hangáru stála neuvěřitelných 78 milionů eur. Protože ale plánovaná vzducholoď nikdy nebyla postavena, odkoupila hangár i s okolními pozemky malajsijská společnost Tanjong za 17,5 milionů eur, aby jej postupně přeměnila v obří krytý aquapark.

Dvě tropická moře i obří prales se stezkou

Součástí akvaparku jsou dvě tropická moře. Zajímavostí je, že voda v nich má srovnatelnou kvalitu s vodou pitnou. Teplota vzduchu dosahuje 30 stupňů, voda v lagunách má 32 stupňů. Tropické moře je o něco chladnější – má „pouhých“ 28 stupňů. V období podzimních plískanic je to příjemná změna. Součástí Tropical Islands je i obří prales se stezkou, která má víc než kilometr. Obdivovat můžete vzrostlé palmy, ale i živé ptáky, ryby nebo želvy, které si tady líně plavou v uměle vybudovaných jezírcích.

Čtyři tematické oblasti

Celý akvapark je rozdělen na několik tematických částí. První z nich je již zmíněné tropické moře. Obří bazén se rozkládá na 4 400 m². Hloubka bazénu dosahuje maximálně 1,40 metrů. Součástí tropického moře je i 8 metrů široká písčitá pláž, na kterou byl dovezen písek přímo z Asie. Pláž je osázena 850 plátěnými lehátky.

Najdete zde 200 metrů písčitých pláží, na které byl písek dovezený přímo z Asie.
Zdroj: Wikimedia commons

Dalším komplexem je laguna Bali, kterou tvoří bazén o objemu 1 200 m², s hloubkou vody kolem 1 m. Na své si tady přijdou především děti. Laguna je totiž plná vodních fontán a trysek. Najdete tu i vířivku a divokou řeku. V okolí laguny je tropický květinový svět. Jde vlastně o vesnici, jejíž dominantou jsou stánky s tematickým občerstvením. Vrchní část akvaparku je pak tvořena nádherným deštným pralesem s kilometr dlouhou stezkou. 

Adrenalin i komfort

V Tropical Islands najdete také tři tobogány na 72 metrů vysoké věži. Pokud milujete adrenalin a rychlou jízdu, jistě si zde přijdete na své. Na tom nejrychlejším z nich totiž dosáhnete rychlosti okolo 70 kilometrů v hodině. Můžete si také vyzkoušet, jaké to je letět balonem ve výšce 60 metrů. Po celodenní zábavě následuje zasloužený odpočinek. Přespat můžete v některém ze čtyř druhů ubytování. To nejlevnější zahrnuje spánek na pláži a lehátku, dražší je přespání ve stanech. Pro ty nejnáročnější jsou ale připraveny také komfortně vybavené chatky a luxusní bungalovy.

Sauny a 200 metrů pláže

Celkem v Tropical Islands najdete 200 metrů pláží s bílým pískem přivezeným z Asie, několik bulvárů s obchůdky, tematické kavárny i restaurace (mezi nimi i jedna japonská), bary, ale i sauny. Sauny jsou tady trojího druhu – jedna bylinná, druhá kamenná Angkor Wat a třetí dřevěná Salasaca Tree. Toalety a sprchy jsou umístěné pod pralesem v zázemí. Odpoledne se můžete těšit na představení kouzelníků, večer na noční show Magic of Senses – Illusions. Novinkou tohoto roku je otevření venkovního areálu s bazény, tryskami a Wild river – divokou řekou. A pozor – pokud sem zavítáte na konci roku, těšte se na velkolepý novoroční ohňostroj!

 
 

Místo

52° 2' 18.1068", 13° 44' 54.9816"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hangár pro vzducholodě se proměnil v největší krytý aquapark Evropy