Přejít k hlavnímu obsahu

Házeli sem lahve i auta. Po letech se z nich stal blyštivý poklad

Příroda je mocná čarodějka a člověk občas ignorant, který si neváží toho, co pro něj vytvořila. Slyšeli jste o skleněné pláži, nedaleko kalifornského Fort Bragg? Je proslulá tím, že její povrch tvoří blyštivé kamínky ze skla. Bohužel jejich původ není tak prozaický, jak se může na první pohled zdát. Skleněná pláž totiž ve skutečnosti není ničím jiným než prachobyčejnou skládkou.

„Maminko, koukej, diamant!“

Nadšená dítka, která v maličkých ručkách třímají skleněné kamínky, ukazují své objevy rodičům. Ti jim marně vysvětlují, že kousek blyštivého sklíčka nemá s opravdovým diamantem nic moc společného. Hořkou pravdou o vzniku pláže, na níž nyní odpočívají turisté z celého světa, jim ale nesdělují. Mnozí netuší, jak se kusy skla na pláž dostaly, jiní to možná ani tušit nechtějí. Pravdou ale je, že Glass Beach, posetá jantarovými, rubínovými a smaragdovými sklíčky, bývala poměrně nedávno nelegální skládkou.

Pláž se v průběhu let proměnila ve vyhledávanou turistickou atrakci.
Zdroj: bigstock.com

Blyštivý kaleidoskop s kusy železa

Nelegální skládka tady vznikla ve 20. letech 20. století. Zdejší půdu vlastnila jistá společnost Union Lumber Company, která jí však nepřikládala žádný zvláštní význam. Protože je nad pláží obří útes, postupem času se tady místní „naučili“ vyhazovat všechno, co se jim doma nehodilo. Pláž tak byla poseta skleněnými lahvemi, nefunkční elektronikou a dokonce i automobily, které místní shazovali ze skály. Aby byla hromada odpadků co nejmenší, prakticky neustále tady plál oheň, který uchvátil vše, na co svými horkými plameny dosáhl. 

Pláž se líbí nejen lidem.

Ze skládky poklad

Tomuhle řádění, kvůli kterému si dodnes rvou ekologové vlasy z hlavy, učinila přítrž až společnost North Coast Water Quality Board. V roce 1967 totiž uzavřela nejen pláž, ale také její okolí. Voda se tak mohla projevit v plné síle. Skleněné střepy voda uhladila do oblých kamínků, které pokryly pobřeží čítající více než 150 000 metrů čtverečních. V roce 2002 oblast odkoupili zástupci Soustavy kalifornských národních parků, kteří pracovali několik dlouhých let na jejím důkladném vyčištění. Skleněné oblázky tady ovšem ponechali. Moc dobře totiž věděli, že budou na místo lákat zvědavé turisty z celého světa, kteří touží alespoň na pár hodin spočinout na blyštivé pláži, jenž svým neobvyklým vzhledem připomíná barevný kaleidoskop.

 
 

Místo

39° 27' 3.0852", -123° 48' 46.2348"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Házeli sem lahve i auta. Po letech se z nich stal blyštivý poklad