Přejít k hlavnímu obsahu

Kyrenia: hrad tyčící se nad moře skrývá hrůznou historii s umučenou milenkou

Není to daleko, dokonce v Evropě, mají tady vyhřáté mořské pláže a památky na starověké civilizace. Kypr vypadá jako ráj pro dovolenou. Podíváme se na jeden z jeho skvostů. Hrad Kyrenia.

Na Kypr rád zamíří každý, kdo si chce užít sladké nicnedělání na plážích, ale taky objevování památek a odkazů, které nám zanechaly generace a generace, které tu žily před námi. Důkazem může být třeba hrad Kyrenia.

Kyrenia je označení pro severokyperskou oblast, kterou mimochodem turisti skutečně milují. Jde o jedno z nejpopulárnějších míst na celém Kypru, a to právě pro nádherné lokality u moře, pro pestrou přírodu i pro spoustu historických a kulturních památek.

Kyrenia přístav
Kyrenia je půvabný kyperský přístav.
Zdroj:
Shutterstock

Oblast má hodně dlouhou a pestrou minulost. Osídlení se tohle místo dočkalo prý už v období kolem roku 5 800 př. n. l. Osady tu jen vzkvétaly zejména díky úrodné půdě a příjemnému podnebí pro obyvatele, kteří se o sebe chtěli sami postarat, být soběstační. Z dob dávno minulých zbyly některé památky, třeba hrad Kyrenia.

Víno, zalesněné svahy, zpěv mnichů. To je kyperské pohoří Troodos

Hrad byl vězením i parádním obydlím

Hrad byl vybudován už ve 12. století ve stylu, který se velmi podobal románské pevnosti. Během doby, kdy ho vlastnili Lusignané, sloužil jako obydlí, ale i jako kruté vězení pro provinilce.

Když hrad vlastnili Ottomanové, sloužil dokonce jako přístav. Po každé změně obyvatel tu zbylo něco po těch dřívějších, což z hradu udělalo úžasnou a ojedinělou stavbu. Do současné podoby se dostal v 15. století, kdy ho obývali Benátčané.

hrad Kyrenia
Hrad najdete hned na pobřeží.
Zdroj:
Shutterstock

Než vstoupíte do hradu, projdete opevněnou kamennou branou a dostanete se na hlavní cvičiště. Dalším zajímavým místem jsou strážní místnosti podél hlavního nádvoří, konírna a obytné prostory. Dále se turisté procházejí až na hradby a do královských komnat.

Bez zajímavosti nezůstává velká kaple, v níž se dnes nachází muzeum. V tom má své místo nejstarší objevený vrak lodi na světě – loď šla ke dnu údajně asi 300 let př. n. l. a objevena byla v 60. letech 20. století.

Pohodová dovolená pro každého? Larnaka na Kypru je zárukou spokojenosti

Západní strana hradu je pravděpodobně tou nejděsivější. Na jednom místě tu byla umučena těhotná milenka krále Petra I. Tenhle akt měla na svědomí přímo králova manželka.

Pokud milujete pohled na krásné scenérie při hře slunečních paprsků, nepodceňte krásu výhledu z hradu na okolí při svítání. Projděte se po hradbách přímo nad přístavem a věřte, že na tyhle okamžiky nikdy nezapomenete. Dbejte při tom ale na svou bezpečnost.

Kdy se na hrad Kyrenia vydat?

Jste skoro na místě? Pak vás určitě bude zajímat, že od dubna do října je tu otevřeno denně od 9.00 do 14.00 hod. a od 17.00 do 19.00 hod., od listopadu do března od 9.00 do 13.00 hod. a od 14.00 do 16.45 hod. Vstupné je 20 tureckých lir za osobu.

Zajímavá místa na Kypru, která vám učarují. Navštivte starobylá města i pohádkové pláže

Použité zdroje:

  • kypr.vdetailech.cz/katalog-objektu/pamatky-a-muzea/hrad-kyrenia
  • radynacestu.cz/magazin/kyrenia/
  • cyprusparadise.com/articles/kyrenia-castle/
  • innorthcyprus.com/kyrenia-castle-visiting-hours-2/
 
 

Místo

35° 20' 30.84", 33° 19' 19.9236"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kyrenia: hrad tyčící se nad moře skrývá hrůznou historii s umučenou milenkou