Přejít k hlavnímu obsahu

Inspirace na cestu do Číny. Co neminout v Pekingu a Hongkongu

Jednou z možností, jak projet a vidět tu nejkoncentrovanější Čínu, je projet ji na jedné trase, na které spojíte více významných míst. Může to být třeba velmi atraktivní a památkami a jinými zajímavými místy nabitá trasa z Pekingu do Hongkongu.

Začít můžete čtyřmi nabitými dny v Pekingu a jeho okolí, v němž spatříte to, co každý nesčetněkrát viděl na obrázcích v knihách nebo na internetu.

Přejezdy

6. den (vlakem)
8. den (letecky)
10. den letecky)
12. den (letecky)

Čínská nej po cestě

Tchien-an-men - největší náměstí na světě
Zakázané město - „největší kulturní muzeum Číny“
Velká čínská zeď - největší stavba na světě

Itinerář

2.-5. den - Peking

Náměstí Nebeského klidu

Rozlehlé náměstí v centru Pekingu zná z obrázků snad každý. Jeho součástí je brána Nebeského klidu z počátku 15. století, která náměstí odděluje od Zakázaného města, brána Správného světla, Velká síň lidu nebo Národní muzeum čínské historie. Jde o místo, na němž se odehrálo mnoho významných událostí, my známe především studentské protesty v roce 1989. Celé náměstí zaujímá 440 000 m2 a patří k nejnavštěvovanějším místům v Pekingu i v celé Číně.

Zakázané město

Komplex budov v útrobách Vnitřního města Pekingu je známé tím, že vstup do něj byl po 5 000 let zakázán a sloužil výhradně jako sídlo císařů. Až v roce 1911, kdy padlo císařství, sem mohli vstoupit první „obyčejní smrtelníci“. A dnes to může být každý turista, který po tom touží. Skládá se z 800 budov na rozloze 720 000 m2, jeho součástí jsou i velké zahrady. Od roku 1987 je Zakázané město zapsané na seznam UNESCO coby největší a nejzachovalejší palácový komplex na světě.

Park a pagoda Pej-chaj

Park Pej-chaj je významný pekingský park, dříve sloužící jako zahrada Zakázaného města. Veřejnost ho může navštěvovat až od roku 1915. Turisté zde obdivují ukázky tradiční čínské zahrady a milují zdejší pagodu na ostrůvku i jezírko, na němž se mohou projet na loďce.

Velká čínská zeď

Kdo by neznal starobylý systém opevnění táhnoucí se severní Čínou? Velká čínská zeď vznikala mezi 14. a 17. stoletím, aby chránila zemi před mongolskými nájezdníky. Táhne se 3 460 km, ale se všemi odbočkami je dlouhá 8 850 km. Na stavbě se údajně podílelo až 70 % tehdejšího obyvatelstva, stavba si vyžádala spoustu obětí a probíhala za extrémních podmínek. Později na zdi pracovali zajatci a nevolníci.

Okolí Velké čínské zdi je krásné - zalesněná krajina, vrchy, vedlejší valy...
Zdroj: bigstock.com

Hrobky dynastie Ming

Hrobky dynastie Ming (a Čching) jsou neodmyslitelnou součástí čínské historie a nacházejí se v několika provinciích. Jednou z nich je Peking. Jde o působivá a duchovnem protknutá místa, na nichž odpočívají čínští velikáni.

Letní palác

Letní palác, komplex rozkládající se na necelých 3 km2, najdeme na severozápadním předměstí Pekingu na návrší Wan-šou. Komplex postavený v 18. století původně sloužil jako letní sídlo dynastie Čching. Tři čtvrtiny rozlohy zaujímají vodní plochy, na čtvrtině území jsou pak asi tři tisícovky různých staveb. Nemůžeme nezmínit zdejší uměle vybudované jezero Kchun-ming, přes které vede 150 m dlouhý Mramorový most sedmnácti oblouků s více než 500 zdobenými sloupky.

Památky Pekingu jsou hodně známé. Ale viděli jste někdy centrum města s mrakodrapy?
Zdroj: bigstock.com

Chrám nebes

Komplex taoistických chrámů, jehož počátky sahají až do 15. století, sloužil císařům jako místo, kde se modlili za dobrou sklizeň. Dnes patří k nejnavštěvovanějším památkám v Pekingu. Z jeho nejvýznamnějších součástí jmenujme třeba Obětní oltář, Síň modliteb nebo Zeď ozvěn. Je jich ale samozřejmě mnohem více.

6. a 7. den - Xian

Velká pagoda divoké husy

Pagoda je součástí komplexu buddhistického kláštera Milosrdenství ze 7. století. Původně sloužila jako schránka na buddhistické spisy (sútry) a figurky Buddhy, které do Číny z cest přivezl myslitel Süan-cang. Pagoda je pětistupňová, kuželovitá a vysoká 54 m. Ač je budova zděná, je zdobena dřevěnými sloupy s ornamenty a uvnitř jsou dřevěné stěny i dřevěné schodiště.

Městské opevnění Xian

Město Xian bylo dříve hlavním městem Říše středu. Proto si vysloužilo i mohutné obranné hradby, které dosahují délky 14 km a můžete je zdolat pěšky, na kole i elektromobilem. Součástí hradeb jsou střílny a obranné věže. Z hradeb si užijete nádherný výhled na město Xian i na široké okolí.

Terakotová armáda

Asi 8 000 vojáků z hlíny, přičemž každý je 1,7-1,9 m vysoký a asi 100 kg těžký, přesně to je terakotová armáda. Vojáci, propracovaní do nejmenších detailů, měli prý doprovázet císaře na jeho cestě po životě.

Do Xianu se jezdí za terakotovou armádou.
Zdroj: bigstock.com

Vesnice Banpo

Vesnice Banpo je rozsáhlým archeologickým nalezištěm, jehož období největší slávy se datuje mezi roky 4 500 a 3 750 př. n. l. Původně zde měla být postavena továrna, ale protože povolaní pracovníci začali nacházet nejrůznější kamenné nástroje a hroby a základy budov, na místě začali operovat archeologové a našli zde nečekaný doklad o životě kultury Yangshao.

8. a 9. den - Šanghaj

Třída Nanjing

Obchodní třída Nanjing je plná moderních budov, lidí, kin, divadel, restaurací a samozřejmě obchodů a obchůdků více i méně známých značek. Jde o nejvýznamnější obchodní ulici v Šanghaji a naprosto dokonalou ukázkou moderní Číny.

Nábřeží Bund

Nábřežní promenáda lemovaná krásnými koloniálními budovami z 20. století je ideálním místem pro poklidnou procházku. Večer se sem spousta lidí vydává, aby se podívala na osvětlený Pudong s televizní věží nazývanou Perla orientu, jež se výsostným symbolem celého města.

Chrám jadeitového Buddhy

Chrám jadeitového nebo také nefritového Buddhy je moderní buddhistický chrám tvořený několika budovami umístěných v krásné zahradě. V chrámu se nachází dvě vzácné sochy Buddhy, a to socha sedícího Buddhy vysoká 195 cm, vyrobená z bílého jadeitu, posázená smaragdy a acháty, „usazená“ v meditační poloze, a socha ležícího Buddhy dlouhá 96 cm v poloze, která značí štěstí.

Zahrady Yuyuan

Jednou z hlavních a nejvyhledávanějších památek v Šanghaji jsou i zahrady Yuyuan z 16. století. Několikrát byla poničena a restaurována, dnešní podobu získala až v 50. letech 20. století, kdy odstartovaly pětileté snahy o obnovení. Od roku 1961 sem proudí veřejnost, aby objevila krásu skalek, stromů, rybníků, hal či pavilonů na úchvatných 20 000 m2.

10. a 11. den - Guilin

Jeskyně rákosové flétny

Tato vápencová jeskyně je podle všeho stará asi 600 let a turisté ji milují pro její pestrobarevnost. Své jméno získala podle rákosu, který u ní roste a z něhož se vyrábějí flétny. Jeskyně je hotovým rájem pro obdivovatele stalaktitů, stalagmitů či kamenných záclon. Nainstalované světlo dovoluje návštěvníkům spatřit staré skalní kresby a nápisy.

Skála sloního chobotu

Stále ještě mezi lidmi koluje pověst, že slon patřící císaři Nebes onemocněl, lidé se ho snažili vyléčit a on jim na oplátku chtěl pomoci. Císař se na něj za to rozzlobil a probodl ho dýkou, když pil z řeky. Skála, která připomíná sloní tělo a chobot ponořený do vody, má na vrcholu i pagodu, jež připomíná onu zmiňovanou dýku. Nádherným úkazem, jehož prohlídku nesmíte vynechat, jsou také Skály řasného brokátu.

Výlet po řece Li

K nezapomenutelným zážitkům, které si z Číny odvezete, patří také celodenní projížďka po řece Li, z níž můžete obdivovat zdejší vápencové útvary. Krajina, která inspirovala mnoho čínských umělců v jejich tvorbě, se na konci vyjížďky změní v malá rýžová políčka v městečku Yangshuo, kde turisté rádi vybírají suvenýry pro sebe i své blízké.

Nechte se inspirovat a projeďte si velký okruh Čínou a Hongkongem. Poznejte to nejlepší z tisícileté říše a staňte před monumentáními stavbami starověké Číny.

12.-14. den – Hongkong

Nebyla by to pořádná poznávací dovolená v Číně, kdybyste alespoň nenahlédli do Hongkongu. Ten totiž nabízí nejeden zážitek, třeba i díky tomu, že se rozkládá na 260 ostrovech.

Hongkongký záliv

Záliv s pláží k Hongkongu neodmyslitelně patří. Po vodě je nejlepší projet se zdejší džunkou, tradiční loďkou. Když se vám poštěstí, kapitán vás proveze trasou, během níž zapomenete na ohromující město a přiblížíte se více jeho „obyčejným“ obyvatelům.

Mrakodrapy

Co vás na Hongkongu na první pohled zaujme, jsou pochopitelně mrakodrapy. International Commerce Centre s 484 m, International Finance Centre s 415,8 m, Central Plaza s 374 m a další vás svou výškou a mohutností dokonale ohromí.

Kowloon – Nathan Road

Městská oblast Kowloon se rozkládá na stejnojmenném ostrově a je turisty velmi vyhledávaná. Původně šlo o opevněné město s vysokou hustotou obyvatelstva, později se stalo útočištěm drogově závislých a gamblerů. Dnes tu obdivujeme především Nathan Road, významnou nákupní ulici.

Macao

Největší koncentrace kasin a obyvatel, i tak by se dalo představit Macao. Jeho součástí je stejnojmenný poloostrov a dva ostrůvky, které byly lidskou rukou propojeny s pevninou a následně i s Macauským poloostrovem. Najdete tu i významné budovy, chrámy, muzea i parky.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Inspirace na cestu do Číny. Co neminout v Pekingu a Hongkongu