Přejít k hlavnímu obsahu

Krásy Irska: Moherské útesy si „zahrály“ v nejednom známém filmu a videoklipu

Vypínají se víc než 200 metrů nad hladinu oceánu a vytváří s ním skutečně nádhernou atmosféru a taky lákadlo pro všechny krásných fotek chtivé. Často se objevují ve videoklipech a v roce 2009 se tu točily i scény do filmu Harry Potter a princ dvojí krve.

Ano, to všechno a ještě mnohem víc jsou Moherské útesy, anglicky Cliffs of Moher, irsky Aillte an Mhothair. Tyto břidlično-pískovcové útesy jsou k vidění v západní části Irska, v hrabství Clare, konkrétněji mezi obcemi Doolin a Ennistimon. Padají tu kolmo do Atlantského oceánu a k Irsku patří tak neodmyslitelně jako Český Krumlov k Česku. Vybrali jsme je pro vás jako první díl seriálu Krásy Irska

Co tady? Kochejte se vším kolem!

Obdivuhodná není jen jejich výška, která je řadí mezi nejvyšší útesy starého kontinentu, ale i délka – ta činí zhruba 8 kilometrů. Z útesy je skvostný výhled na Aranské ostrovy, Galwayský záliv nebo oblast zvanou Connemara. Z jihu stráží útesy Hags Head (Hlava čarodějnice), nedaleko ní pak najdete pozůstatky věže Moher Tower, která za napoleonských válek sloužila jako věž strážní.

Na nejvyšším bodu útesů stojí O’Brienova věž. Vznikla tu v roce 1835 podle jedné teorie proto, aby přilákala turisty, podle další teorie proto, že s ní (nebo snad v ní) chtěl sir Cornelius O’Brien uchvacovat nejrůznější dámy, které sem často zval.

Cliffs of Moher
Moherské útesy patří k těm nejvyšším v Evropě.
Zdroj:
Bigstockphoto

Fauna a flóra

Kromě toho tu ve stěnách můžete spatřit spoustu ptactva. Dlouhé pozorování zdejší fauny a flóry je zcela pochopitelné – čarokrásná příroda se tady skutečně předvedla ve vší parádě. Taky se tu můžete projít, po okraji vede turistická cesta. Záleží jen na vás, kde se na chvíli nebo klidně i dlouhé hodiny zdržíte, abyste načerpali všudypřítomnou energii.

Jedna z největších chloub Irska

Moherské útesy navštíví ročně ohromné množství turistů. Od roku 2007 tu dokonce najdou zázemí v moderním turistickém středisku, které bylo naštěstí postaveno pod vrcholem tak, aby nenarušovalo celou scenérii.

Praktické informace na závěr

Areál je bezbariérový a nachází se v něm parkoviště a restaurace. Otevírací doba se liší podle ročního období, nejdéle je otevřeno během července a srpna – od 9.00 až do 21.00 hod. Vstupné se pohybuje od 4 do 8 eur podle toho, jestli jde o lístek pro dospělé či dítě a podle pořízení na místě nebo předem online. Až do 16 let věku je vstup zdarma.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

52° 58' 18.7752", -9° 25' 35.436"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Krásy Irska: Moherské útesy si „zahrály“ v nejednom známém filmu a videoklipu