Přejít k hlavnímu obsahu

Izrael znovu zpřísňuje. Do karantény musí i naočkovaní Češi

Premianta v počtu plně očkovaných obyvatel drtí mutace delta. Proto izraelský parlament schválil nová omezující opatření pro vstup a pobyt v zemi.

Opatření, na jehož základě budou muset cestující z osmnácti zemí včetně České republiky po příjezdu do povinné sedmidenní karantény, bylo projednáno v úterý 3. 8. 2021 a v platnost vstoupí již tento pátek 6. 8. 2021. Výjimka z povinné karantény se bohužel netýká ani plně očkovaných turistů nebo těch, kteří nemoc v posledních šesti měsících prodělali.

Kromě Česka se nově vydané opatření dotkne také Ukrajiny, Itálie, Islandu, Svazijska, Spojených států, Botswany, Bulharska, Německa, Nizozemska, Tanzanie, Řecka, Malawi, Egypta, Francie, Rwandy a Tuniska. Ze seznamu států, u nichž je po příletu do Izraele vyžadována izolace, naopak od pátku zmizí Seychely, Zambie, Paraguay, Kostarika, Uganda, Libérie, Panama a Keňa.

Rozhodnutí parlamentu přišlo jen několik hodin poté, co premiér Naftali Bennett hovořil se svými spolustraníky o nutnosti zvýšit opatření kvůli stoupajícímu počtu nákaz covidem-19 v zemi. Jen za pondělí bylo v Izraeli potvrzeno 3818 nových případů covidu.

Ukončení povinné karantény je možné až po sedmi dnech a dvou negativních testech. Pokud by cestující karanténu porušili, hrozí jim pokuta až do výše 5000 izraelských šekelů, což je v přepočtu asi 33 000 korun. Podle premiéra Naftaliho Bennetta bude nutné zavést další omezující restrikce, které by zpomalily šíření mutace delta, a minimalizovaly počet pacientů v kritickém stavu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

30° 59' 44.7815", 34° 52' 28.5576"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Izrael znovu zpřísňuje. Do karantény musí i naočkovaní Češi