Přejít k hlavnímu obsahu

Jak dostalo Údolí smrti své jméno

Mrtvý les, Náhrobní kámen, Ďáblova věž… to jsou jen namátkou některé zeměpisné názvy amerického západu. Ale to nejpochmurnější jméno si asi vysloužilo Údolí smrti ve východní Kalifornii na rozhraní Mojavské pouště a Velké pánve, rozsáhlého území mezi pohořím Sierra Nevada a Skalistými horami. Kdo si nedá pozor, může jeho smrtící účinky snadno pocítit.

Když se zastavíte na jednom z vyhlídkových míst na příjezdu do Údolí smrti, nabídne se vám výhled na širokou a hlubokou jizvu v zemském povrchu. Ovívá vás suchý, horký vítr a jen těžko se chce věřit, že před nějakými 11 000 až 12 000 lety byste tady viděli jezero, táhnoucí se do nedohledna od jihu k severu. Jednu dobu mělo na délku 130 kilometrů a na šířku asi 10. Jenže klima se změnilo, jezero vyschlo a dnes je na jeho území nejníže položené údolí v celé Severní Americe. Alan Van Valkenberg pracuje jako ranger pro Správu národních parků a vypočítává výškové extrémy Údolí smrti:

„Dno je 86 metrů pod úrovní moře. Nejvyšší hora na okraji je Telescope Peak a její vrchol dosahuje skoro 3500 metrů nad mořem.“

Údolí smrti je jedním z nejnehostinnějších míst světa.
Zdroj: Vít Pohanka

Jinými slovy je rozdíl okolních hor v poměrné výšce ke dnu údolí obrovský. Podmínky pro život jsou hlavně v létě opravdu drsné a i když indiánský kmen Timbisha obýval zdejší krajinu včetně samotného údolí přinejmenším posledních 1000 let, těžko překvapí, že první bílé cestovatele právě tohle místo inspirovalo k tak pochmurnému názvu. Alan vysvětluje:

„V roce 1849 putovaly kvůli zlaté horečce desetitisíce lidí do Kalifornie. Někteří po moři okolo Mysu Horn, jiní mírnou zkratkou přes Panamskou šíji, ale většina zlatokopů často s celými početnými rodinami po souši, přes Velké pláně a hory západních Spojených států. Často hrozilo, že suchozemští poutníci uvíznou ve sněhu Sierra Nevady. Jedna skupina vyrazila na cestu pozdě, chtěla se takovému riziku vyhnout a proto se vydala jižněji.“

Pohled do údolí smrti je nádherný.
Zdroj: bigstock.com

„Dorazili do tohoto údolí a tady jim došly síly a zásoby. Aby měli co jíst, zabili tažná zvířata. Mluvíme přitom o celých rodinách s dětmi, které musely pěšky pokračovat v cestě, jestli nechtěly zemřít. Dva mladíci se nakonec vypravili rychleji pro pomoc dál na zapád. Museli překonat neuvěřitelných 300 mil (asi 500 kilometrů), ale pomoc nakonec přivedli a výpravu tím zachránili.“

TIP: Zúčastněte se poznávacích zájezdů do USA a poznejte Údolí smrti, Grand Canyon, indiánské Monument Valley a mnoho dalších míst na zájezdu Západní okruh po USA od 66 990 Kč za 13 dní.

Z celé skupiny zemřel přímo v údolí jenom jeden člověk, což v té době nebylo nic až tak neobvyklého. Cestou do Kalifornie umíralo mnoho poutníků kvůli nejrůznějším úrazům spojeným s cestováním v povozech s tažnými zvířaty, mnozí se utopili při překonávání řek, velkou daň si vybíraly nejrůznější choroby. Ale ti, kteří překonali tohle drsné údolí, žili dlouhou dobu s předtuchou nevhnutelné smrti. Právě ta vzpomínka je přiměla, aby později mluvili o „Údolí smrti“ a jméno se ujalo.

A není se co divit. Na stanici Furnace Creek naměřili v roce 1913 rekordní ověřenou výši teploty vzduchu na zeměkouli: 56,7 °C. V údolí se sice každý rok běhá těžko uvěřitelný závod: Badwater Ultramarathon startuje se v nejnižší části a vede 217 kilometrů na svahy Mount Whitney, nejvyšší hory kontinentálních Spojených států. Ale nemusíte být právě ultramaratonec, abyste měli na paměti dostatečný příjem vody. Extrémní teploty ohrožují všechny, ale nejvíc malé děti a starší lidi, varuje Alan Van Valkenberg:

„Každý rok nám tady umírají dva lidé ročně čístě v důsledku horkého klimatu. Podcení klima, horko je dehydruje a když návštěvníci podcení pitný režim, vystavují se vážnému nebezpečí. Proto také najdete v Údolí smrti na mnoha místech varovné tabule. Nabádají návštěvníky, aby nikam nejezdili a hlavně nechodili bez dostatečné zásoby vody.“

Písečné duny v Údolí smrti.
Zdroj: Vít Pohanka

O zrádnosti tamního klimatu jsem se přesvědčil na vlastní kůži. V nejnižším místě údolí zvaném Badwater jsem fotografoval a natáčel video. Vzdálil jsem se od parkoviště a od auta déle, než jsem původně zamýšlel. Po nějakých dvaceti minutách na planině „Ďábovo golfové hřiště“ mne rozbolela hlava, přepadla celková slabost a malátnost, rozbušilo se mi srdce. Pociťoval jsem první příznaky dehydratace. Naštěstí jsem nebyl od zásoby vody tak daleko, abych si tím přivodil nějaké trvalejší potíže.

Údolí smrti si prostě žádá respekt podobně jako třeba vysokohorský terén. Kdo ho podcení, riskuje vážné problémy a v krajním případě také smrt. Mějte to na paměti, jestli vás cesty do téhle části Ameriky zavedou. Vydejte se s českým průvodcem na jeden ze zájezdů do USA a poznejte to pravé USA.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak dostalo Údolí smrti své jméno