Přejít k hlavnímu obsahu

Jak postupovat při nehodě v zahraničí? Nejčastější otázky

Strávit dovolenou u lékaře, nebo bez základního vybavení a vrátit se domů bez jakkoli náhrady? Noční můra pravděpodobně většiny z nás. Přečtěte si, jak předejít stresujícím situacím a získat kompenzaci za nevydařenou dovolenou, abyste si ji mohli užít jindy a pořádně.

Sjednejte si cestovní pojištění

Základní jistotou při cestě do zahraničí je sjednané cestovní pojištění. Zdá se to jako samozřejmost, ale je dobré věnovat pozornost druhu pojištění, které si vybíráte, a konkrétním rizikům, za jejichž pojištění platíte.

Volte si pojištění, které je pro vaši cestu co nejvíce personalizované a pokryje tak všechna rizika, která vás na cestě mohou potkat, ale zároveň neplatíte žádné poplatky navíc za věci, které se vaší cesty netýkají. Vybrat si proto v zimně cestovní pojištění na lyže a v létě při cestě na pláž cestovní pojištění k moři tak vypadá logicky, obvykle se však spokojíme pouze s jedním unifikovaným balíčkem univerzálního cestovního pojištění.

Volejte asistenční službu

Pokud dojde k jakékoli nepříjemné situaci, ať už se týká vás, vašich blízkých, nebo vašeho majetku, volejte asistenční službu. Celý proces vám to značně usnadní. Nemusíte se sami rozhodovat o důležitých věcech, asistenční služba vám navíc poskytne odborné poradenství týkající se například místní lékařské péče.

Postup v případě nehody je s pojišťovnou dobré konzultovat také pro pozdější snazší a plynulejší hlášení a kompenzaci škod.

Uschovejte si dokumenty

Ze všech vyšetření, hospitalizace, případně dalších výdajů, si uschovejte potvrzení. Je to důkaz pro vás i pro pojišťovnu, který je třeba prokázat při hlášení škod. Originály je vhodné uchovat alespoň půl roku po události v případě jejího přešetřování nebo kontrol.

Nahlaste událost

Po návratu událost co nejdříve nahlaste. Většina pojišťoven vyžaduje dokumenty zaslané poštou, ale například u ERV pojišťovny můžete vše zařídit online. Stačí veškeré dokumenty oskenovat a vložit je spolu s vyplněnými podrobnostmi o nehodě do online formuláře. Doporučujeme celou událost dobře popsat, vyhnete se tak pozdějšímu doplňování informací a další korespondenci.

K nahlášení pojistné události budete potřebovat pojistnou smlouvu, veškerá potvrzení týkající se zahraniční události a své číslo účtu. Dokumenty není nicméně potřeba překládat, ať už se jedná o jakýkoli jazyk.

Naplánujte si to znovu a užijte si to

Po nahlášení škod vám přijde potvrzení o tom, že se vaše žádost začala šetřit. Již do 15 dnů po uzavření případu vám poté u ERV pojišťovny přijde na účet celá pojistná částka. Díky hladkému průběhu se tak můžete z nevydařené dovolené snáz vzpamatovat, naplánovat si ji znovu a tentokrát si ji užít naplno.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak postupovat při nehodě v zahraničí? Nejčastější otázky