Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Jak proslídit Londýn ve stopách Sherlocka

Postavu podivínského Sherlocka Holmese si zahrálo jenom v jeho domovině na 75 herců a bylo jí věnováno 200 filmů. Neortodoxní minisérie Sherlock však vzala všem verzím vítr z plachet. A při té příležitosti oživila zájem o holmesovská poutní místa v Londýně. Cestování do Anglie má nyní další rozměr.

Když britská BBC vypouštěla minisérii s prozaickým názvem Sherlock, pohybovala se na hraně. Děj se odehrává v 21. století Sherlock je zde vylíčen jako asociál se zvláštním charizmatem. Média posléze začala spekulovat o homosexualitě hlavního hrodiny. Nic pro tradicionalisty. Přesto má seriál fenomenální úspěch a stojí za to si Londýn osahat i z Sherlockova úhlu pohledu.

Benedict Cumberbatch a Martin Freeman vytvořili nesourodou, ale energickou dvojici.
Zdroj: Saschaporsche, Wikimedia Commons

Baker Street je falešná

Ve slavné Baker Street, kde Sherlock Holmes i jeho kolega Watson (v této verzi vysloužilý armádní lékař) žijí, se to sherlockizmy jenom hemží. Před domem stojí skoro třímetrová bronzová socha slavného detektiva. Dům se slavným číslem popisným 221b se ale pro účely seriálu Sherlock nachází trochu jinde - exteriéry filmaři natočili v North Gower Street 187 a interiéry jsou pak ze studia.

I z místa činu může být úchvatný výhled.
Zdroj: Steff, Wikimedia Commons

Nemocnice svatého Bartoloměje

Nemocnice svatého Bartoloměje, to je místo, kde se poprvé potká Sherlock a John Watson. Londýňané přezdívají nemocnici, která je nejstarší samostatně stojící nemocnicí v Anglii, St. Bart. Na místě, kde budova stojí, se psala slavná historie. Popravili zde například skotského rebele Williama Wallace. Jeho příběh nejspíš znáte z filmu Statečné srdce. Velká část scén z nemocnice se ve skutečnosti točila v Cardiffu. Diváky seriálu bude jistě zajímat, že střecha, na níž se v druhé sérii odehrálo velké drama, je veřejně přístupná.

Bristol South Swimming Pool jako místo střetnutí Holmese, Watsona a jedné ze záporných postav seriálu slouží již od roku 1931. Seriáloví fajnšmekři určitě ocení zajímavost - Mark Gatiss (jeden z tvůrců seriálu a zároveň představitel Sherlockova bratra Mycrofta) se učil plavat právě zde.

Užijte si jedinečný výhled z místa vraždy

Místo nálezu těla strážného z galerie - Oxo Tower Foreshore - je vlastně jedna velká bahnitá pláž. Pokud byste chtěli zaskočit přímo na místo činu, raději sledujte příliv a odliv řeky a přibalte si galoše. Krásný výhled na Londýn a jeho katerdálu St. Paul si ale užiteje i z mola nad pláží. To se nachází přímo u Oxo Tower. 

Záběr z natáčení seriálu BBC Sherlock.
Zdroj: aschaporsche, Wikimedia Commons

Speedyho kavárna

Speedyho kavárna hned vedle Sherlockova bydliště se nachází také na North Gower Street. V pilotním dílu se jmenovala Mrs. Hudson's Snax, na konci první série už ale odkrývá svou pravou tvář. Místní si nemohou vynachválit rychlou a výtečnou kuchyni a pár položek v menu, které skládají hold seriálu. Dejte si tu malé občerstvení a zkuste si představit, že u vedlejšího stolu sedí Sherlock a Watson. Nebo třeba Benedict Cumberbatch a Martin Freeman.

 
 

Místo

51° 31' 12", -0° 9' 23.76"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak proslídit Londýn ve stopách Sherlocka