Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si naplánovat dovolenou na vlastní pěst?

Máte v plánu vyrazit na dovolenou, ale nechcete využívat služeb cestovní kanceláře? Pokud je tomu skutečně tak, není dnes problém vyrazit i na vlastní pěst. Je to stále jednodušší a dostupnější možnost. Pokud je to pro vás premiéra, podívejte se s námi, jak na to.

Zvažte možná ubytování

Jako první je dobré vybírat hotel. Může to být třeba možnost levného ubytování v Žilině, pokud jedete na Slovensko, stejně jako to může být hotel kdekoliv v naší zemi. Provést rezervaci dnes už není žádný problém. Můžete k tomu použít:

  • Email nebo telefon
  • Rezervační formulář na webu
  • Stránky specializující se na nabídku hotelů

Promyslete si možnosti dopravy

Rozhodně platí, že druhým krokem je vyřešení dopravy. Pokud cestujete doslova na druhý konec světa, je více než jasné, že jediným možným typem bude letadlo. Spolehnout se však můžete i na klasickou veřejnou dopravu, jako je autobus, nebo také vlak. Stejně tak se můžete spoléhat i sami na sebe. V takovém případě volte automobil. Ten před jízdnou nejenom zkontrolujte po technické stránce, ale myslete i na pohodlnost jízdy. Dobré je obstarat gumové rohože do auta, pro dobrou oporu nohy bez klouzání. Stejně tak je dobré doplnit klimatizaci nebo koupit okenní deflektory, pokud vyrážíte v létě. Stejně tak vykliďte zavazadlový prostor, ať se vám tam vejdou zavazadla.

Vytvořte si seznam zajímavých míst

Cestovní kanceláře mají obvykle seznam fakultativních zájezdů, které mohou svým klientům nabízet. Vy se však musíte spolehnout sami na sebe. A tak je dobré myslet i na to, že by bylo dobré sestavit si seznam zajímavých míst v okolí a podle nich si naplánovat výlety. S ohledem na to myslete i na potřebné věci. Pokud jde o výlety do přírody, mohou se vám hodit turistické dalekohledy na pozorování. Jestliže jde například o zajímavé jeskyně, je dobré teplejší oblečení. Možností je v tomto ohledu více než dost.

Zjistěte potřebné info o zemi

Ani toto neopomíjejte. Je dobré zjistit si nejenom podmínky vstupu, ale třeba i to, co do země můžete přivážet a co můžete vyvážet. Dále nezapomínejte třeba na možnost očkování, pokud jedete třeba do exotiky. Určitě je dobré znát i místní zvyky a zvyklosti, jelikož i díky tomu budou vaše první chvíle mnohem jednodušší. Ideální je vzít si k ruce různé cestovatelské průvodce, ve kterých dnes najdete opravdu obsáhlé množství zajímavých informací.

Zabalte si zavazadlo

To poslední, co musíte udělat, je zabalit si zavazadlo. Pokud jde o cestu letadlem, nezapomínejte na seznam zakázaných předmětů, stejně jako na to, že musíte dodržet určený váhový limit. Kromě oblečení a hygieny nezapomeňte také na nezbytné léky, dostatek peněz, případnou debetní kartu a dále už jenom cestovní pas, bez kterého se mimo EU rozhodně nedostanete. Potom vám už nic nebrání vyrazit kamkoliv.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak si naplánovat dovolenou na vlastní pěst?