Přejít k hlavnímu obsahu

Jak to ty voňavé artefakty dělají? Zanzibarské farmy vyprávějí

Jakmile u nás udeří první mrazy, řada cestovatelů zvedne kotvy a vyrazí za sluncem do země, která je proslulá kilometry běloskvoucích pláží, ale také plantážemi, na nichž se pěstuje koření, vyvážené do celého světa.

Jen se porozhlédněte doma po balíčcích s kořením a zaměřte se zejména na skořici nebo hřebíček. Dáme ruku do ohně za to, že na některém z balíčků s hřebíčkem objevíte nápis „clove industry of zanzibar“. Víte, jak ale takový hřebíček, vanilka, citronová tráva anebo skořice roste? Dozvíte se to na zanzibarských „spice tour“.

Připravte si kornoutky

Na takovou „spice tour“ se musíte řádně vybavit. Pokud přeci jen přes naše varování přijedete „s prázdnou“, průvodce vám vrazí do ruky kornoutek vyrobený z gigantického listu. Asi tušíte správně, že tahle pomůcka vám bude sloužit jako taková miska, do níž si uschováte po cestě sesbírané voňavé artefakty.

Možná vás bude šokovat, že opravdový „černý pepř“ vlastně není černý, ale zelený.
Zdroj: bigstock.com

Na první pohled se vám pravděpodobně bude zdát, že po koření tady není ani stopa. Všude okolo totiž budou stromy, keře a rostliny neidentifikovatelného původu, které ale mají společné jedno – smaragdovou zeleň, jenž v kombinaci s okolím rafinovaně splývá. Nenechte se ale mýlit. Prakticky kterákoli rostlina, keř anebo klacík, o který se vám podaří zakopnout, je tady vysazen úmyslně.

Rostliny vanilky se pěstují na plantážích, kde buď ovíjejí jiné stromy, nebo umělé podpěry.
Zdroj: bigstock.com

Pokud se zadíváte pozorněji, zjistíte, že listy ukrývají malé zelené kuličky pepře, ze stromů se odlupuje kůra, která je ve své skutečné podobě aromatickou skořicí a orchideje nejsou jen okrasné květiny, ale plody vanilky, jenž dodává vánočnímu cukroví nezapomenutelnou chuť. Je toho na vás moc a chcete si po prvotním šoku odpočinout? Pozor, ať si nesednete do keříku citrónové trávy!

Zanzibar – země koření zaslíbená

Kvalitní hřebíček poznáte podle světle hnědé hlavičky s tmavě hnědým tělem.
Zdroj: bigstock.com

Zanzibar je chudou zemí, zaměřující se zejména na cestovní ruch a pěstování koření. Asi nejznámějším vývozním artiklem, je hřebíček. Jeho prapůvodním domovem však není Zanzibar, nýbrž indonéské ostrovy. Ale zpátky k naší netradiční „Spicy Tour“.

Citrónová tráva je známá také pod označením „citronela“ nebo Voňatka citronová. Rostlina vytváří mohutné trsy, které dorůstají do výšky až 150 cm.
Zdroj: bigstock.com

Tu pravděpodobně zakončíte u kokosových palem, na nichž se houpají obří plody, které doslova lákají k ochutnání osvěžující vody z mladého kokosu. Ovšem nejen plody, ale i listy dokážou průvodci zužitkovat. Na počkání vám vyrobí a upletou prakticky cokoli, na co si jen vzpomenete – od slušivé korunky pro dámy, stylový klobouk pro gentlemany, přes pletenou kravatu, kabelku, až po ručně vyřezávané brýle.

Ze skořicovníku se využívá sušená vnitřní část kůry bohatá na silice. Z listů, větví i květů se získává skořicový olej.
Zdroj: bigstock.com

Během prohlídky tak zjistíte nejen to, jak roste typické koření, které máme všichni doma, ale také, jak vypadá známá rostlina, která je základem pro typickou vůni parfému Channel no. 5, nebo to, že z palmového listí lze vyrobit prakticky cokoli.

 
 

Místo

-6° 5' 15.3924", 39° 21' 27.4536"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak to ty voňavé artefakty dělají? Zanzibarské farmy vyprávějí