Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat turistický a expediční batoh, aby vám záda nedala sbohem

V jednom z nedávných článků jsme si řekli, že boty jsou na túře absolutní základ. Dnes si povíme, proč je důležité vybrat si na výlety a treky pořádný batoh.

Proč? Protože batoh, který nesedí na zádech a ramenou, jak má, vás bude už po prvních kilometrech vytáčet k nepříčetnosti. Když s ním půjdete celý den, budete mít chuť ho zahodit, a jestli se s ním nedej bože vydáte na vícedenní pochod, bude se proklínat, že jste si líp nevybrali. Takže jak na to?

3 zásadní otázky, které si musíte položit (a pak si na ně odpovědět)

Než se rozeběhnete do obchodu nebo začnete lovit na netu, odpovězte si na tři základní otázky:

  • Na co budu batoh potřebovat/kolik do něj musím dostat věcí?
  • Jak dlouhé trasy s ním budu chodit?
  • Jaké vychytávky potřebuju?

Podle odpovědí si pak vyberte velikost. Zatímco na jednodenní nenáročné výlety vám postačí batůžek s objemem do 35 litrů, na náročnější a třeba víkendové výlety vám přijde vhod objem do 55 litrů a na dlouhé treky pak oceníte batoh s objemem okolo 60 litrů a víc. Potřebný objem se odvíjí od toho, kolik toho s sebou budete muset nést.

Určitě nebudete potřebovat ohromný batoh na několikahodinovou procházku, když si do něj dáte jen pití, peněženku a něco malého k sváče pro případ nouze. Na druhou stranu ho oceníte, když s sebou ponesete teplejší věci na spaní, karimatku, malý stan, turistické hole a podobné věci.

Budete jen chodit, nebo ne?

Další, co byste měli promyslet, je účel batohu, který si chcete pořídit. Budete s ním jen chodit na túry, nebo ho budete chtít využít třeba na skialpy, freeride, na kolo nebo s ním budete chtít lézt? Takřka každá aktivita má svá specifika. Například batoh na skialpy a freeride bude mít okolo 40 litrů a bude disponovat praktickým úchytem na lyže nebo snowboard. Batoh na kolo nebo inline bruslení zase mívá 10-20 litrů a taky zabudovaný vak na pití.

žena s batohem
Nevyhovující batoh vám může pěkně zkazit výlet.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Vychytávky, které rozhodně oceníte na delších túrách

Velikost batohu, případně materiál, není všechno, co musíte řešit. Další na řadě jsou nejrůznější poutka, kapsy a vychytávky, které vám zjednoduší manipulaci s batohem a všemi věcmi, které v něm nesete. Na co se tedy zaměřit?

  • Kapsy. Aspoň jedna kapsa by měl být mimo hlavní prostor batohu. Můžete si do ní uložit věci, které budete častěji vytahovat. Lézt pokaždé do hlavního prostoru by bylo za chvíli otravné. Dobře vám poslouží taky boční kapsa na lahev a ta na bederním pásu, například na drobné, telefon nebo klíče.
  • Komory. Zatímco někdo dává přednost jedné velké komoře, do které dá všechno, jiný ocení spíš dvě komory – například do té spodní se dá dát mokré nebo špinavé oblečení, aniž by přišlo do kontaktu s ostatními věcmi.
  • Vstupy do batohu. Jeden vstup do batohu je samozřejmě základ, ale aby pokaždé nemuseli přehrabat batoh, než najdete, co potřebujete, je lepší pamatovat si, co kde máte, a „jít si pro to“ tím správným vstupem.
  • Víko. To musí pokrýt hlavní vstup do batohu, ať už je plné, nebo ne. Mělo by mít dvě kapsy – jednu hned dostupnou, druhou dostupnou po rozepnutí batohu. Druhá zmíněná kapsa je bezva třeba na peněženku, doklady a podobné věci.
  • Dno. Až si budete vybírat batoh, zkontrolujte, jestli má dostatečně pevné dno. Každý batoh má nějakou hmotnost, kterou dno musí vydržet. 
  • Nosné popruhy. Ty jsou důležité – je to to, co nosíte na ramenou. Měly by být dostatečně široké a polstrované, aby se vám nezařezávaly do ramen a nebyly moc tvrdé. Jsou tím nejdůležitějším, co na batohu budete mít, proto je pořádně zkontrolujte a neslevujte ze svých požadavků. Vždycky musí být nastavitelné.
  • Pásy. Bederní pás je u batohů pro aktivní jedince podmínkou, hrudní pás pak nosí zapnutý málokdo. Jsou situace, kdy se hodí oba dva – když potřebujete, aby batoh dokonale pevně seděl a neházel s vámi. Bederní pás navíc ulevuje od zátěže na ramena, protože jí část přenáší na oblast pánve.
  • Kompresní pásky. Ty slouží ke zmenšení objemu batohu, když ho nenesete napěchovaný. Po stažení se vám ponese líp.
  • Ostatní vychytávky. Sem patří třeba poutka na turistické hole, které v některých situacích musíte odložit. 

Vyberte si batoh, který vám bude vyhovovat. Společně s botami tvoří kombo, které vám může výlet zpříjemnit, nebo naopak úplně zazdít.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak vybrat turistický a expediční batoh, aby vám záda nedala sbohem