Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat zimní outdoorovou bundu? Nepodceňte několik parametrů

Výběr zimní outdoorové bundy není zrovna levnou záležitostí. Jedná se o investici na několik let, proto její výběr nepodceňujte. Jak vybrat správnou bundu na zimní outdoorové aktivity? 

Při výběru zimní bundy si nejprve položte otázku, na co ji budete nejvíc využívat. Na občasné vycházky se psem není potřeba kupovat bundu do extrémních podmínek a naopak. Na trhu je velké množství materiálů a parametrů, od kterých se odvíjí finální cena. 

Základem spokojenosti je vrstvení 

Při oblékání v zimě obecně platí pravidlo tří vrstev – první vrstvu obvykle tvoří termoprádlo, které odvádí pot z těla. Druhá, zateplovací vrstva, má na starosti tepelnou izolaci a prodyšnost. Doporučuje se fleecová mikina, ve velkých mrazech je možné použít svetr nebo péřovou vestu. Třetí vrstva, bunda, zajišťuje ochranu před nepříznivým počasím. 

Syntetická bunda: levný, ale objemný parťák

Parametrem číslo jedna u zimních bund je hřejivost. Na výběr máme dva nejčastější materiály výplní – vatu a peří. Syntetické vatové bundy jsou oblíbené pro nižší cenu a jednodušší údržbu, nevýhodou jsou naopak větší rozměry a hmotnost. Pro zachování tepelného komfortu je vhodné syntetické bundy doplnit o kvalitní termoprádlo. 

Péřové bundy: komfort pro náročné 

Péřové bundy si pro svou vysokou hřejivost a kompaktnost oblíbili zejména cestovatelé a milovníci aktivit v náročných horských podmínkách. Perfektní izolační vlastnosti péřovek se ovšem odrážejí na jejich vyšší ceně a komplikovanější údržbě. Při praní je potřeba postupovat opatrně a nechat bundu řádně proschnout, aby neztratila izolační schopnosti. 

Jak vybrat správnou péřovku? Důležitým údajem je jednotka plnivosti peří CUIN. Čím je jednotka vyšší, tím je bunda hřejivější. Dál je vhodné sledovat podíl prachového a draného peří. Zatímco drané peří pouze udává tvar výplně, prachové peří vyniká pro své tepelné vlastnosti. 

Jak vybrat bundu na lyžování a snowboard 

Kromě hřejivosti je u lyžařských nebo snowboardových bund důležitým parametrem větruvzdornost a voděodolnost (doporučuje se vodní sloupec kolem 10 000 mm). Nezapomeňte ani na prodyšnost, abyste neumrzli při střídání fyzické aktivity a sezení na lanovce. Je praktické myslet i na větší množství kapes pro umístění skipasu a dalších drobností. 

bunda na lyže a snowboard
Bunda, v níž budete aktivní, by měla být prodyšná. Nižší prodyšnost je pak vhodná u bund na běžné nošení.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jak vybrat bundu na zimní turistiku 

U fyzicky náročnějších aktivit volte vysokou prodyšnost bundy. Při zpocení je důležité, aby se od těla dobře dostávala vlhkost. Pomoct v tom může několik tenčích, ale funkčních vrstev. Samozřejmostí u outdoorových bund je voděodolnost s vodním sloupcem alespoň 10 000–20 000 mm. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Veronika Marčíková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak vybrat zimní outdoorovou bundu? Nepodceňte několik parametrů