Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vypadá současná tvář Jamajky? Je až překvapivě moderní

Pohráváte si s myšlenkou na cestu za dalekou exotikou a zhlédli jste se v romantických fotografiích perly Karibiku? Jamajka je největší karibský anglicky mluvící ostrov a třetí největší v regionu. Bezesporu jde o velmi atraktivní destinaci, která má hodně co nabídnout.

A může toho hodně nabídnout cestovatelům všeho druhu, ale přesto jsou představy o všudypřítomné kombinaci rastamanů, konopí a reggae poněkud zkreslené. Moderní Jamajka má trochu jinou příchuť, než jak je stále prezentována. Spíše než rytmy klasických písní Boba Marleyho ji charakterizuje dancehall a přejímání všeho amerického a evropského.

Jen na málokterém karibském ostrově zažijete takovou atmosféru jako na Jamajce. Ostrovní stát se chlubí pestrým mixem kultur a jednotlivá místa mají svébytnou historii a architekturu. Zda většinu dovolené strávíte na čarokrásných plážích, nebo poznáváním ostrova, je na vás. Každopádně by bylo na škodu, kdybyste opomněli návštěvu alespoň některých vyhlášených atrakci, za kterými zde ročně zavítá přes dva miliony turistů.

Jamajčané jsou sympatický a srdečný národ.
Zdroj: Ergo.cz

Zatímco pro některé lidi je Jamajka synonymem pro uvolněný životní styl, poměrně početná skupina tvrdí, že je lepší se jí vyhnout, protože je příliš nebezpečná. Pravda je někde uprostřed. Moderní Jamajčané umí být stejně uspěchaní jako Pražané. A co se týče kriminality, po událostech posledních měsíců lze bez okolků konstatovat, že je na karibském ostrově bezpečněji než na starém kontinentu. Skutečně nebezpečná může být procházka ghettem v Kingstonu – ale z jakého důvodu byste se tam měli vydat?

 

Problém může nastat v případě, že si zapomenete zamknout hotelový pokoj. Krádeže jsou slabinou celé karibské oblasti a Jamajka není výjimkou. Krádež cenností, dokladů a hotovosti rozhodně nepatří k příjemným zážitkům.

A co konkrétního byste měli během dovolené absolvovat? Rozhodně se nevyhýbejte kontaktu s jamajskou gastronomií, kterou gurmáni i obyčejní turisté považují za jednu z nejchutnějších na světě. Určitě se projeďte místními autobusy (mají podobu dodávek) a bude-li to možné, navštivte některý z mnoha festivalů.

Jamajka má bohatou kulturní tradici.
Zdroj: Ergo.cz

Pravděpodobně vás překvapí, jak vypadá „průměrný“ Jamajčan. Ostrov se velmi rychle mění a ovlivňují ho světové trendy. Obyvatelé preferují kratší sestřihy, rádi nosí stylové oblečení, neustále něco dělají na chytrých telefonech… Zkrátka a dobře svým chováním silně připomínají Američany a Evropany. Vadit by vám to nemělo, alespoň se s nimi rychle sžijete. A kdybyste se přeci jen chtěli seznámit s ortodoxními rastafariány, můžete za nimi zavítat do některé z vesnic ve vnitrozemí.

Bez kvalitního pojištění se na Jamajku raději nevydávejte

Pokud jste v poslední době cestovali jen v rámci EU, zřejmě jste si vystačili s Evropskou kartou zdravotního pojištění. Ale vyrazit na druhou stranu světa bez sjednaného cestovního pojištění by mohlo skončit pořádným průšvihem.

Nepodceňujte význam cestovního pojištění a sjednejte si balíček s odpovídajícím limitem, rozsahem pojistného krytí a připojištěním. Dobrou volbou je cestovní pojištění od ERGO pojišťovny – varianta s připojištěním ALL, která má celosvětovou platnost a zahrnuje úrazové pojištění, pojištění zavazadel a pojištění odpovědnosti.

Cestovní pojištění vás ušetří nečekaných nepříjemností.
Zdroj: Ergo.cz

Dobrá zpráva je, že si můžete sjednat pojištění na cesty online třeba jen pár minut před odletem. Stačí zaplatit kartou a pojištění začne platit okamžitě. Raději si však důkladně přečtěte odpovědi na dotazy k pojištění do zahraničí a seznamte se všemi výlukami.

 
 

Místo

17° 59' 53.9988", -76° 47' 51.252"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak vypadá současná tvář Jamajky? Je až překvapivě moderní