Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vypočítat dovolenou v roce 2021

Změna je život. Od ledna 2021 se to týká i výpočtu dovolené. Ten se mění, protože nabyla účinnosti novela zákoníku práce. Jak to tedy bude vypadat?

Do konce roku 2020 platilo, že byla stanovena dovolená na kalendářní rok (nebo její poměrná část) a dovolená za odpracované dny, dál taky dodatková dovolená, která zůstává beze změny.

Nově bude kromě dodatkové dovolené už jen dovolená za kalendářní rok nebo poměrnou část. Výměra dovolené bude i dál uváděna v týdnech, její výše ale bude záviset na počtu odpracovaných hodin konkrétního zaměstnance. I proto se můžete dočíst, že dovolená už nebude počítána na dny, ale na hodiny.

Pokud tedy pracujete 40 hodin týdně po celý rok a máte ve smlouvě slíbené 4 týdny dovolené, nezískáte automaticky 20 dní, ale 4 x 40 hodin, tedy 160 hodin. Vypadá to, že nám to všechno jen ztížili, ale pokud budete část roku pracovat na plný úvazek a pak si ho snížíte třeba na poloviční, hned pochopíte.

Pokud přejdete na poloviční úvazek, počítejme, že budete pracovat 4 hodiny denně. Máte nárok na 20 dní dovolené, ale váš pracovní den má jen 4 hodiny. Proto vám nakonec vyjde dovolené jen v délce 10 dní, kdy můžete do práce nedorazit. 

Pro výpočet poslouží jednoduchý vzoreček

Dobrá zpráva je, že s tímhle vzorečkem dokáže pracovat snad opravdu každý. Vypadá například takhle:

40 (počet hodin úvazku v týdnu) * 4 (počet týdnů dovolené) = 160 hodin (1 den = 8 hodin)
30 (počet hodin úvazku v týdnu) * 4 (počet týdnů dovolené) = 120 hodin (1 den = 6 hodin)
40 (počet hodin úvazku v týdnu) * 5 (počet týdnů dovolené) = 200 hodin (1 den = 8 hodin)

Pokud si chcete spočítat dovolenou v rámci pololetí, pak takhle:
počet hodin úvazku : 52 týdnů (délka kalendářního roku), pak * 26 týdnů (délka pololetí) * 4 týdny (výměra dovolené) = počet hodin dovolené za pololetí

Není to složité, jen je to nové. Zvykneme si.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak vypočítat dovolenou v roce 2021