Přejít k hlavnímu obsahu

Jako na nebi, tak i v moři. Na Maledivách mají moře plné světélkujících hvězd

Tak tohle je jasný fake anebo dílo šikovného grafika,“ prolétne vám hlavou, když spatříte snímky pláží z ostrůvku Vaddhoo, nacházejícího se na jižním atolu Gaaf Dhaal, v souostroví Maledivy.

Bohužel (anebo bohudík) vás ale musíme zklamat. Následující fotografie nevytvořil šikovný grafik v Photoshopu, nýbrž několik amatérských i profesionálních fotografů z celého světa, kteří zvěčnili unikátní přírodní jev známý jako „Moře hvězd“.

Vaddhoo je nesmírně romantický ostrov. Určitým dílem i díky světélkujícím plážím.
Zdroj: Youtube.com

Za netradičním přírodním úkazem ale musíte až na Maledivy, konkrétně na zmíněnou pláž ostrova Vaddhoo, která se po setmění mění v mystické místo, jež může některým dokonce nahánět hrůzu.

Za světélkující pláž může specifický druh mořského planktonu.
Zdroj: Youtube.com

Z dálky se na vás totiž začnou valit vlny, problikávající celým spektrem modré barvy. Jakmile se vlny zastaví u pobřeží, vytvoří úžasný namodralý pás, který může při troše fantazie připomínat obtisk černomodré oblohy nad vámi, poseté milionem hvězd.

Pojem romantika získává na Maledivách nový rozměr.
Zdroj: Youtube.com

Za netradiční přírodní úkaz ale nemůže hůlka kouzelníka ani magické zaklínadlo. Problikávající moře je dílem unikátního druhu mořského planktonu, mezi jehož vlastnosti patří přirozená bioluminiscence.

Pláže na Vaddhoo se po setmění promění v magická místa.
Zdroj: Youtube.com

Plankton vyzařuje zářivě modré studené světlo, které mění maledivské pláže v místa z bájných fantasy příběhů a dávno zapomenutých dětských pohádek.  

Kromě planktonu umí světélkovat také některé druhy brouků, hub nebo ryb.
Zdroj: Youtube.com

Kromě planktonu jsou ale schopností bioluminiscence vybaveny také některé druhy ryb (například šírotlamka pelikánovitá, lampovník či ďas), pro které je světélkování vlastně jistým způsobem komunikace.

Netradiční přírodní úkaz je vděčným cílem fotografů z celého světa.
Zdroj: Youtube.com

Světélkovat ovšem umí i někteří nám dobře známí brouci. Jen si vzpomeňte na světlušky, které se objevují za teplých letních nocí. Vyzařovat světlo ale zvládnou také některé druhy medúz, houby nebo bakterie.

 
 

Místo

5° 51' 41.4972", 72° 59' 18.2904"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jako na nebi, tak i v moři. Na Maledivách mají moře plné světélkujících hvězd