Přejít k hlavnímu obsahu

V Janských Lázních roste nová stezka korunami stromů. Otevřou ji v červnu

Zatímco nad Lipnem na Kramolíně stezka korunami stromů dojímá místní i přespolní už pět let, v Krkonoších se na ni zatím teprve těší. Velkou premiéru by měla stezka v Janských Lázních zažít letos v červnu. Jak bude vypadat?

Stavba bude právě po té lipenské druhou tohoto druhu v Česku. S délkou 1 300 metrů bude patřit k těm nejdelším v Evropě a díky tomu, že povede i podzemím, rozhodně stane mezi těmi nejoslnivějšími. Její příprava a stavba stála asi 170 miliónů a má do východních Krkonoš přilákat až 200 tisíc turistů ročně.

Tady je. V celé kráse

Pojďme si ji trochu detailněji představit. Nad zemí bude tahle stavba dosahovat výšky 23 metrů, přičemž ještě nějaký ten metr zabere v podzemí, kde budou moci návštěvníci zkoumat mikrosvět půdy. Tím se bude lišit od stezky korunami stromů na Lipně.

Každý, kdo byl v korunách stromů na Kramolíně, už tuší, že do Janských Lázní prostě musí.

Součástí stezky bude také vyhlídková věž sahající do 45 metrů nad zemí, z níž se při pěkném počasí dočkáme dech beroucího a kolena podlamujícího výhledu na naši zemi zaslíbenou. Vyhlídková plošina bude totiž umístěna asi 15 metrů nad špičkami stromů. Stejně jako na Lipně, i v Janských Lázních bude tvořit adrenalinovější část atrakce suchý tobogán, který povede vnitřkem vyhlídkové věže.

Na trase se všichni návštěvníci mohou dozvědět spoustu zajímavých věcí z informačních tabulí. Ti odvážnější si pak mohou vyzkoušet tři adrenalinové překážky, které otestují jejich šikovnost. 

Dobrá zpráva pro hendikepované
Paráda. Tvůrci všech návrhů mysleli i na tělesně postižené, proto nechávají stezku budovat tak, aby se na ni dostali třeba i vozíčkáři. 

Vzhůru dolů. Do podzemí

V podzemí čeká na návštěvníky uměle vytvořená jeskyně o průměru 13 metrů, v níž bude ke zhlédnutí expozice podzemí s 3D modely – o podstatnou část této expozice se stará sama Správa Krkonošského národního parku.  

Výškové stezky se těší velké oblibě

Kromě Lipna najdeme v České republice ještě další dvě výškové stezky, a to v Dolní Moravě a v Karlových Varech. Spousta turistů, kteří tyto atrakce milují, však nedají dopustit na stezku korunami stromů, která vznikla už v roce 2009 za hranicemi v Bavorském lese. Ta je dlouhá 1 600 metrů a její součástí je 44 metrů vysoká vyhlídková věž.

...ovšem bavorský počin tohoto druhu je skvostný a nabízí božské scenérie k vidění.
 
 

Místo

50° 37' 51.9168", 15° 46' 54.5376"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V Janských Lázních roste nová stezka korunami stromů. Otevřou ji v červnu