Přejít k hlavnímu obsahu

Japonské město Kokura mělo z pekla štěstí. Místo něj to odnesly Hirošima a Nagasaki

Před 72 lety lidstvo ve válce odpálilo první atomovou bombu. Hrůzy, které s sebou atomové bomby přinesly, byly obrovské. Ve dnech 6. a 9. srpna 1945 prakticky z mapy vymazaly japonská města Hirošimu a Nagasaki.

Málokdo ale ví, že Američané plánovali svrhnout bomby jinam a na poslední chvíli museli měnit plány. Jejich cílem bylo město Kokura se stejnojmenným hradem, které se zachránilo opravdu za pět minut dvanáct. A to rovnou dvakrát.

Válka u konce

Druhá světová válka se v Evropě chýlila ke svému konci a státníci vítězných mocností, tedy Velké Británie, Spojených států amerických a Sovětského svazu, zrovna jednali v Postupimi o mírových podmínkách. Japonci se ale odmítali vzdát a na postupimské ultimátum odpověděli slovem mokusatsu, které v překladu znamená ignorovat, ba co hůř zacházet s jemným opovržením.

Tehdejší prezident USA Harry S. Truman se tak ocitl v nezáviděníhodné situaci. Pokud by se Američané na japonských březích vylodili, znamenalo by to ztrátu milionů lidských životů a válka by se pravděpodobně o několik dlouhých měsíců, či dokonce let protáhla. Proto se 6. srpna 1945 rozhodl pro první použití jaderných zbraní.

Kompletní rekonstrukcí prošel hrad v roce 1990.
Zdroj: Bigstockphoto

Kokura měla štěstí. Dvakrát

První japonská bomba, pojmenovaná Little Boy byla svržena na Hirošimu 6. srpna v 8.14 hod. O minutu později zničila téměř celé město. Zničeno bylo vše v okruhu 1,6 kilometru čtverečních od místa dopadu, požár pak zachvátil okruh v délce jedenácti kilometrů. Na místě zemřelo tehdy asi 80 000 civilistů. Dne 9. srpna téhož roku pak byla svržena bomba Fat Man na město Nagasaki, kterou doprovázelo druhé letadlo Necessary Evil (Nutné zlo), jehož jediným úkolem bylo zaznamenat samotnou zkázu. V ten den zemřelo dalších 60 000 civilistů.

Málokdo ale ví, že Američané operovali s několika náhradními plány, v nichž sehrávalo zásadní roli japonské město Kokura. To bylo vybráno jako náhradní cíl amerického bombardování v případě první jaderné bomby. Protože ale okolnosti nevedly ke změně plánu, bylo v případě prvním ušetřeno. 9. srpna bylo ale vybráno jako cíl číslo jedna. Souhra náhod, štěstí nebo osud tomu chtěl a ani jedno z letadel, které mělo Kokuru srovnat se zemí se nedostavilo na místo setkání před letem, čímž zdrželo celou letku o 40 minut. Během těchto 40 minut se zhoršilo počasí nad Kokurou natolik, že viditelnost byla sotva 200 metrů. Američané tak volí náhradní plán – město Nagasaki.

Zajímavost: Když se Robert Lewis, kopilot letadla, které shodilo atomovou bombu na Hirošimu, v roce 1955 setkal tváří v tvář s přeživším z Hirošimy, reverendem Kiyoshi Tanimotem vyprávěl mu o tom, co cítil, když uviděl spoušť, jakou měla atomová bomba na svědomí. Hlavou mu rezonovala pouze jedna jediná věta: „Můj Bože, co jsme to udělali?

Hrad Kokura

Součástí města Kokura je také stejnojmenný hrad, vybudovaný v roce 1602 Hosokawou Tadaokimem. Hrad sloužil jako vojenská základna a v roce 1866 vyhořel. Zcela rekonstruován byl v roce 1990 a dodnes slouží jako významná kulturní a umělecká památka. Od roku 1998 je přístupný veřejnosti nejen samotný hrad, ale také muzeum Seichō Matsumoto a zámecké zahrady. Zajímavostí je i starý japonský maják, který je součástí zámeckého areálu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

0°, 0°
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Japonské město Kokura mělo z pekla štěstí. Místo něj to odnesly Hirošima a Nagasaki