Přejít k hlavnímu obsahu

Javoříčské jeskyně: Úžasné krápníky vedle místa, kde zabíjelo komando SS

Rozsáhlý jeskynní komplex v oblasti s pohnutou historií, nedaleko oblíbeného hradu Bouzov a desetitisícového města Litovel – to jsou Javoříčské jeskyně. Když plánujeme výlety, snažíme se, abychom si toho užili co nejvíc, a právě z tohoto pohledu je Javoříčsko malý cestovatelský ráj.

Možná jste o nich nikdy neslyšeli, protože se ukrývají ve stínu slavného hradu Bouzov (pěšky k němu dojdeme po cestě dlouhé necelých 7 km). Chodby celé soustavy mají na délku v úhrnu 4 kilometry.

Jak to vypadá uvnitř soustavy

Uvnitř čeká několik pozoruhodných míst, kupříkladu krápníky bohatě vyzdobený Dóm gigantů nebo Pohádkové jeskyně. Areál se rozprostírá ve třech patrech, nicméně většina toho spodního je zatopená a a nepřístupná, a tak si příchozí užívají podzemní nádheru jen ve dvou úrovních.

Otevírací doba a prohlídkové trasy

Otevřeno pro návštěvníky mají Javoříčské jeskyně vyjma prosince po celý rok, delší ze dvou prohlídkových tras projdete za 60 minut (žádného maratonu se ale obávat nemusíte, víc než 800 metrů nenachodíte).

To vše asi šest a tři čtvrtě kilometru od hradu Bouzov. Nevíte, který to je? Pusťte si pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci a bude vám to jasné. Nebo Princeznu Fantaghiro či Arabela se vrací – i tam se hrad objevuje.

Kde to najdu? Javoříčské jeskyně se nacházejí pod kopcem Špraněk u Javoříčka v okolí Litovle v okrese Olomouc na východě střední Moravy. Konkrétně v Javoříčském krasu v Zábřežské vrchovině.

Tragédie na konci války

I okolí jeskyní je hodně zajímavé, nedaleko nich totiž najdeme památník obětem vypálení Javoříčka. Vedle slavnějších Lidic a Ležáků potkal krutý osud i tuto malou obec na Olomoucku. Na samém konci druhé světové války, 5. května 1945, komando SS povraždilo většinu javoříčských mužů a vymazalo vesnici z povrchu zemského.

Hrad Bouzov byl postaven na přelomu 13. a 14. století.
Foto: Bigstockphoto

O důvodech rázného jednání esesmanů můžeme dodnes spekulovat. Byla to pomsta za smrt německé rodiny Viktorinových? Za spolupráci vesničanů s partyzány? Stoprocentně nic z toho tvrdit nemůžeme.

Tragédii připomíná památník vzdálený asi 200 metrů od vstupu do jeskyně. Tichou vzpomínku u něj můžete věnovat 174 lidem, kteří před válkou v obci žili. Každý rok v květnu  se koná mše za zemřelé.

 
 

Místo

49° 40' 19.9992", 16° 55' 15.9996"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Javoříčské jeskyně: Úžasné krápníky vedle místa, kde zabíjelo komando SS