Přejít k hlavnímu obsahu

Je dobrý nápad brát si úvěr na dovolenou?

Sezona dovolených už se kvapem blíží. Kdo nechce čekat na zájezdy na poslední chvíli, přichází ideální doba k tomu, aby začal konkrétní zájezd nejenom vybírat, ale také kupovat. Ne každý ale má finance. Proto začne řada cestovatelů přemýšlet nad tím, zda by se jim nevyplatili půjčky. Jsou dobrým nápadem financování dovolené? Až na jednu výjimku musíme říci, že rozhodně ne. Zde je výčet hlavních důvodů.

Dovolená je něco, bez čeho se obejdete

Půjčky by měly být využívány jenom na to, co je pro vás a váš život nezbytné. A mezi dané věci dovolenou rozhodně nelze zařadit. To proto, že se jedná spíše o koníček a také o aktivitu, o které můžeme říci, že se bez ní obejdete. Bude snad váš život jiný? Rozhodně nebude. Jenom během něho budete trávit několik dní mimo váš domov. Žádný objektivní lepší vliv na vás a váš život dovolená nemá, a tak spadá do segmentu zbytečných výdajů. Proto není vhodné brát si na ni půjčku.

Půjčka dovolenou jenom zdraží

Našli jste zajímavý zájezd, který vás mimo jiné zaujal také cenou? Která je extrémně levná s ohledem na to, co dostanete? Toto mnoho lidí velmi často zláká, jelikož doslova za pár tisíc mohou:

  • Bydlet v dobře hodnoceném hotelu
  • Jíst a pít co hrdlo ráčí
  • Užívat si bezplatných doprovodných služeb

Když však peníze na zaplacení dovolené na svém kontě nemáte, můžete začít uvažovat o tom, že si půjčíte. Taková rychlá půjčka může být na vašem účtu i za pár hodin a vy tak zájezd zaplatíte obratem. I když se na první pohled může zdát, že se vám podařilo chytit výhodnou nabídku, opak je pravdou. K ceně dovolené nezapomeňte připočíst také úroky z půjčky. Rázem výsledná cena není tak výhodná. Dokonce může být o poznání dražší, než když byste počkali pár měsíců a zájezd koupili za klasickou ceníkovou cenu, ale plně ze svých úspor.

Tvoříte zbytečné závazky

Půjčka je závazkem. Na několik měsíců, ale třeba i na několik let. A je zbytečné ho vytvářet, jelikož málokdo ví, co se mu může přihodit. Výpadek příjmu není nic neobvyklého a rázem jsou finanční problémy celkem aktuální. Důvodem výpadku příjmu je řada věcí. Může se jednat o:

  • Výpověď v práci
  • Pracovní neschopnost
  • Dlouhodobé zranění

V tuto chvíli je komplikované adekvátně přežívat i bez závazků. Natož s úvěrem, kde poskytovatel neustále vyžaduje měsíční splátky. A to jenom za tom, že jste si půjčili na pár dní pohody u moře.

Možná budete potřebovat půjčku na něco jiného

Bez půjček se dnes obejde stále méně domácností. Jestliže i ta vaše spadá do skupiny těch, které v budoucnu uvažují nad úvěrem třeba na zvelebení bydlení, je půjčka na dovolenou velkou chybou. V první řadě to může být z důvodu, že při budoucí žádosti bude existovat jeden závazek, vlivem kterého může být vaše žádost o další půjčku zamítnuta. Pokud by přece jenom byla schválena, je nutné počítat s tím, že vlivem již předchozího závazku může být úroková sazba zbytečně vysoká.

Jeden příklad, kdy může být vhodné si půjčit, skutečně existuje

O jaký se jedná? Souvisí s tím, že jste našli opravdu výhodný zájezd za skvělou cenu. Ale s podmínkou okamžitého zaplacení. Pokud vám výplata přijde až za několik dní, můžou být dobrým řešením nebankovní půjčky online. Ale jenom ty s nulovým úrokem. Peníze získáte rychle a tak lze vaši dovolenou obratem zaplatit. Zájezd tak koupíte za výhodnou cenu. Jakmile vám na účet přijde výplata, tak půjčené finance ihned vrátíte. Jelikož šlo o bezúročnou půjčku, nezaplatíte ani jedinou korunu navíc, a zároveň se zadlužíte maximálně na několik dní, nikoliv měsíců nebo let, jako je tomu u půjček klasických. Při této variantě však vždy myslete na to, zda vám výplata opravdu přijde do doby, než vyprší onen bezúročný termín.

 
 
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Je dobrý nápad brát si úvěr na dovolenou?