Přejít k hlavnímu obsahu

Jediné místo na světě, kde můžete usnout za kniplem letadla

Turisté a cestovatelé mají na celém světě spoustu nepřeberných možností, kde složit hlavu. Ustlat si můžete v kožešinách v proslulém ledové hotelu u malé švédské vesnice, na Kostarice si pro změnu užijete pár dnů a nocí v korunách stromů, v Turecku se ubytujete v podzemním hotelu a ve švédském Stockholmu můžete spát uvnitř vyřazeného letadla.

Netradiční projekt je „dítětem“ švédského podnikatele a businessmana Oscara Diöse, který se před několika lety dozvěděl o vyřazeném stroji Boeing 747-212B z roku 1976. Stroj byl odstaven na letišti Arlanda a během svého života vystřídal rovnou několik vlastníků.

Tím vůbec prvním byly aerolinky Singapore Airlines, do podvědomí pasažérů se ale dostal až díky společnosti Pan American World Airways, v jejíchž službách strávil pod přezdívkou „Clipper Belle of the Sky“ nejdelší dobu. Letadlo pro aerolinky létalo od roku 1984 až do roku 1992.

Hotel nabízí netradiční pokoje, kavárnu, udržovanou zahradu a do vyšších pater se dostanete výtahem.

V roce 2002 ale stroj vzlétl do oblak naposledy a čekal ho nemilosrdný a smutný osud. Nebýt tedy zmíněného businessmana Oscara Diöse, který stroj v roce 2007 koupil a začal ho proměňovat v netradiční hotel.

Během několika nadcházejících měsíců došlo ke kompletní přestavbě letadla, včetně odstranění 450 původních sedaček. Hotel byl veřejnosti poprvé otevřen v roce 2009 a dostal se i do hledáčku reportérů z celého světa.

Hotel je situován ve vyřazeném letadle typu Boeing 747-212B z roku 1976.

Ubytovat se tady můžete v některém z necelých tří desítek pokojů, které dohromady nabízí 76 lůžek. Tím bezkonkurenčně nejdražším je pochopitelně pokoj přímo v kokpitu letadla, kde můžete, ba dokonce musíte, usnout za kniplem bez sebemenších obav. Za noc tady zaplatíte něco málo přes devět tisíc korun. Ostatní pokoje jsou pochopitelně levnější.

Zajímavostí hotelu (vyjma toho, že je situován do vyřazeného letadla) je i přístup do vyšších pater prostřednictvím výtahu, „air“ kavárna s lobby barem, restaurace, obchody a v okolí hotelu najdete i pěknou a udržovanou zahradu. Hotel navíc nebudete na letišti dlouho hledat, stojí totiž kousek od letištních terminálů, kam vás během několika mála minut dovez autobusová linka č. 14.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jediné místo na světě, kde můžete usnout za kniplem letadla