Přejít k hlavnímu obsahu

Jediný ostrovní kostel v republice najdete v Mušově

V Itálii vykukuje z jezera, u nás v Mušově má celý ostrov pro sebe. O čem je řeč? O netradičních památkách v podobě starobylých kostelů, vystupujících z hladiny.

Nenajdete je jen v Itálii nebo ve Slovinsku, jeden z nich – konkrétně tedy kostel Sv. Linharta, postavený patrně ve 20. a 30. letech 13. století, stojí i na Moravě.

Vznik a původ kostela je poněkud nejasný

Možná jste si už v úvodním odstavci všimli slůvka „patrně“, které zde bylo umístěno zcela záměrně. Vznik kostela je totiž opředen řadou tajemství. Historici se přiklánějí k tomu, že vznikl ve 20. a 30. letech 13. století, první zmínka byla totiž doložena v roce 1276. Z této původní etapy, kdy kostel sloužil k farním účelům, se z něj zachovala celá jižní zeď lodi, jihovýchodní nároží lodi a jižní část západního průčelní zdi.

Požár, baroko a gotika

Historické prameny také hovoří o velkém požáru, který měl ve 14. století kostel zachvátit. Proto byl následně přestavěn v gotickém stylu, který v 18. století vystřídal styl barokní. Ten se postupně dostával kostelní zdí i do interiérů.

V letech 1911–1912 byla provedena regotizace kostela a zbořena původní barokní věž. Tu následně vystřídala věž gotická s okny a jehlancovou střechou. Kostel byl zasvěcen jistému Linhartovi, který údajně žil v 6. století a činil zázraky. Nakonec se stal patronem vězňů a někteří starousedlíci tvrdí, že to byl právě on, kdo zachránil kostel před zbouráním.

kostel sv. Linharta v Mušově
I v Česku najdete kostel na ostrově. Konkrétně na jižní Moravě.
Zdroj:
Richard Sevcik / Shutterstock

Zaniklá vesnice a nádrž s ostrovem

V letech 1977–1979 zde probíhal archeologický výzkum, neboť začala výstavba vodního díla Nové Mlýny. Během ní mělo dojít k zatopení obce Mušov, která nadobro zanikla na konci 70. let, v 80. letech 20. století.

Prostory okolo kostela byly zatopeny Věstonickou nádrží, samotný kostel ale nepřišel k úhoně a zbourán (jak bylo uvedeno v původních plánech) nebyl. Kostel tak do dnešních dob slouží jako poslední zachovalá mušovská památka, umístěná na ostrůvku uprostřed střední novomlýnské nádrže.

Filmová hvězda a veřejná sbírka

Mušovský kostel je nejstarším románským kostelem na našem území a vůbec jediným kostelem stojícím na ostrůvku v České republice. Podobnou památku najdete ve Slovinsku, v obci Bled, ta je ale na rozdíl od té naší veřejnosti přístupná, a je tak hojně vyhledávanou turistickou atrakcí.

Mušovský kostel se dostal do povědomí široké veřejnosti zejména díky snímku Bobule nebo seriálu Vinaři. Je tak jednou z atraktivních památek České republiky a jedinou připomínkou pro ty, kteří museli Mušov opustit.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

48° 53' 45.6756", 16° 35' 59.946"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jediný ostrovní kostel v republice najdete v Mušově