Přejít k hlavnímu obsahu

Jednodenní turistické výlety po Česku, které vás nadchnou

Hledáte inspiraci na jednodenní turistiku, na výlet, během kterého si vyčistíte hlavu a z něhož se večer vrátíte duševně svěží domů? Tady jsou naše tipy!

V Česku je bezesporu ohromné množství krásných míst, kam se dá vyrazit, proto bylo těžké vybrat jen desítku z nich. I tak ale doufáme, že vás potěší, navnadí a později i nadchnou.

#1 Riegrova stezka

Riegrova stezka spojuje Železný Brod a Semily. Naučná stezka Údolím Jizery je dlouhá 3,5 kilometru, takže ji zvládnete s dětmi i se seniory. Provede vás malebným údolím a skalnatým kaňonem a není vyloučeno, že se do těchhle míst zamilujete. Projdete se cestou vylámanou ve skále, po visuté lávce 6 metrů nad řekou a můžete zamířit i na Böhmovu vyhlídku, z níž je krásný pohled na řeku.

Reigrova stezka
Takhle krásná stezka spojuje Semily se Železným Brodem.
Zdroj:
Bigstockphoto

#2 Malá Skála (Vranov a Frýdštejn)

Co takhle objevovat krásy Maloskalska? Projděte se přímo z Malé Skály ke zříceninám hradů Vranov a Frýdštejn, potom zamiřte na rozhlednu Kopanina a zpátky na Malou Skálu. Cesta je dlouhá asi 8 kilometrů. Ze zmiňované rozhledny můžete za dobrého počasí spatřit Ještěd, Bezděz, Český ráj, Ralsko, vrcholky Jizerek a Krkonoš. 

#3 Čertovy hlavy a jeskyně Klácelka

Příjemná procházka k ohromujícím Čertovým hlavám se vám určitě bude líbit. Nejde o žádnou hříčku přírody, nýbrž o 9 metrů vysoké skalní reliéfy dvou obřích čertovských hlav, které do pískovcových bloků vytesal sochař Václav Levý ve 40. letech 19. století. Nedaleko najdete i jeskyni zvanou Klácelka a její „předsíň“ Blaník. Spatřit tu můžete reliéfy Jana Žižky, Prokopa Holého nebo trpaslíků, kteří vyrábějí zbraně pro Blanické rytíře.

Tyhle skvosty se nacházejí mezi středočeskými obcemi Liběchov a Želízy. Cesta je v jednom směru dlouhá 2,5 kilometru, ale náruživější turisti si můžou projít klidně celý Okruh Václava Levého dlouhý 12,5 kilometru.

#4 Naučná stezka Děvín

Máte-li rádi naučné stezky a toužíte-li po výletě na Moravě, vyrazte na Pálavu, kde na vás čeká NS Děvín. Celkem měří 11 kilometrů, cestou potkáte 18 vzdělávacích panelů s informacemi o zdejší fauně a flóře, historii, neživé přírodě a geografii oblasti. Jsou tu tři propojené okruhy a několik odboček k panelům mimo hlavní trasy. Začít můžete kdekoli, není potřeba vycházet od prvního panelu. Na tuhle procházku si vyhraďte 4-6 hodin.

#5 Značené stezky Po medvědích tlapkách

Milovníci hor, kteří se chtějí vydat na jednodenní turistický výlet s dětmi, neudělají chybu, když se vydají do Beskyd. Mezi obcemi Ostravice, Malenovice, Nová Ves a Čeladná jsou vyznačené regionální turistické stezky. Na každé z nich (je jich 6) je přitom jeden maskot – zvířátko.
Nečeká vás žádný náročný výstup ani sestup, terén je mírný, zvládnou ho všechny věkové kategorie a je sjízdný i pro kočárky. Nejkratší trasa měří 11,4 kilometru, nejdelší něco přes 15 kilometru.

#6 Naučná stezka Peklo u České Lípy

Nedaleko České Lípy, konkrétně u obce Zahrádky, se nachází údolí Robečského potoka. To je známé především úplným kobercem bledulí, které tu na jaře rozkvétají. Procházka je tu ale pěkná během celého roku. V osadě Karba si tu navíc můžete prohlédnout tradiční lidovou architekturu. Ze Zahrádek se dá dojít do České Lípy, je to asi 6,5 kilometru, nebo se můžete podívat jen po údolí a zase se vrátit.

#7 Naučná stezka Cesta kolem Světa

Rybník Svět v Třeboni má okouzlující blízké okolí. Proto neuděláte chybu, když se na výlet vydáte právě tam. Na trase dlouhé 12 kilometrů se seznámíte s historií zdejšího rybníkářství a lázeňství, s přírodou i lidovou architekturou. Informace tu načerpáte ze 16 informačních tabulí a kromě nich si určitě užijete výhledy po okolní krajině.

#8 Okolo Máchova jezera

Krásný výlet si můžete udělat okolo Máchova jezera. Stačí se vydat z Doks podél břehu jezera přes Staré Splavy, kolem Šroubeného, k Břehyňskému rybníku a zpátky do Doks. Okouzlující krajina Máchova kraje s výhledem na Bezděz si vás podmaní od první chvíle. Trasa je dlouhá asi 15 kilometrů a nečeká vás při ní nic extra náročného. 

#9 Broumovské stěny

Poklad můžete objevit taky na Broumovsku. Národní přírodní rezervace Broumovské stěny láká na spoustu krásných míst mezi skalami. Nejznámějším místem je pravděpodobně barokní kaple z 18. století zvaná Hvězda. Pěkný je například okruh ze Slavného do Slavného dlouhý asi 13 kilometrů. Na Broumovsku je vždycky báječně a nestane se, že byste tu potkali tolik lidí jako třeba v nedalekých Adršpašsko-teplických skalách (kde už naštěstí dochází k regulaci turistů).

Broumovské stěny
K Broumovským stěnám neodmyslitelně patří osobnost Aloise Jiráska.
Zdroj:
Bigstockphoto

#10 Keltská naučná stezka u Nasavrk

A nakonec pro vás máme stezku, která vás povede Železnými horami, konkrétně místy původního keltského osídlení. Stezka dlouhá 9,5 kilometru vám ukáže údolí Chrudimky, přírodní rezervaci Krkanka, obec Hradiště a místo, kde bývalo keltské oppidum, rozhlednu Boika a nakonec dojdete zpátky do Nasavrk. Z 20 naučných tabulí, z nichž se dozvíte třeba o poznatcích z místního archeologického průzkumu, obecné informace o Keltech nebo o pravěkém osídlení východní části Čech.

 
 

Místo

50° 33' 50.6556", 14° 39' 18.9864"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jednodenní turistické výlety po Česku, které vás nadchnou