Přejít k hlavnímu obsahu

Jezero Waiau na Havaji

Waiau - Cestovinky.cz
KarlM at English Wikipedia - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31202014

V jezeře Waiau na Havaji se koupala i bohyně

Když k nadmořské výšce sopky Mauna Kea přidáme i její základnu pod hladinou oceánu, dostaneme neuvěřitelných 10 km. To ovšem není jediná zajímavost nejslavnějšího vulkánu Havajského souostroví. Na vrcholu je jezero opředené tajemnými legendami.

Waiau je jezero alpského typu, tedy bezodtoká přírodní nádrž ledovcového původu ve velké nadmořské výšce. Tato jezera mívají obvykle extrémně čistou vodu a Waiau nepatří k výjimkám.

Ledová voda na tropickém ostrově?

Proč se ale v tak horkém podnebí, jaké panuje na Havajských ostrovech, drží tisíce let bezodtoké jezero? O žádný zázrak nejde. Ve výšce 4.000 m, v níž Waiau leží, zase tak velké teplo není. Proto se pod vodou drží permanentně zmrzlá půda. Vodní plocha se tak dlouho drží na rozloze pohybující se mezi 5 a 7 tisíci metrů čtverečních.

Vzhledem k výšce sopky Mauna Kea a k minimálnímu světelnému smogu v okolí Havaje je na sopce několik vesmírných observatoří.

Velká sucha okolo roku 2010 ovšem s jediným jezerem tohoto typu na ostrově Havaj (říká se mu také Big Island) trochu zahýbala. Jezero nepřízeň počasí přežilo a zůstává jedním z nejkrásnějších míst nejmladšího státu Spojených států amerických.

Po problémech se suchem se velikost jezera dostala na 75 % původní rozlohy.

Jezero Waiau nemá dno

K jezeru se váže i několik legend. V mytologii Havajanů mělo vždy významné místo, svědčí o tom mnoho archeologických vykopávek v okolí sopky. Do jezera se prý chodila koupat samotná sněžná bohyně Waiau. Mohla se v něm klidně potápět, protože, jak dávní domorodci věřili, jezero pokračuje do hloubi sopky a možná je dokonce bezedné. Dnes už víme, že není, v nejhlubším místě má hloubku něco přes 12 metrů.

 
 

Místo

19° 48' 41.2164", -155° 28' 39.72"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V jezeře Waiau na Havaji se koupala i bohyně