Přejít k hlavnímu obsahu

Jezero z cukrové vaty? Je vhodné i pro neplavce

Milovníci růžové barvy jásají. Její odpůrci si zakrývají oči, protože jim hned úvodní foto článku způsobuje fyzickou bolest. Patříte-li do první zmíněné skupiny, věříme, že si následující snímky jaksepatří vychutnáte. Spatříte na nich totiž hříčku přírody – unikátní růžové jezero Retba, které se stalo vyhledávaným cílem fotografů i turistů, cestujících nejen do Senegalu.

Jezero z jahodového shake

Kdo by nesnil o tom smočit unavené tělo v mléčné lázni, která nápadně připomíná jahodový shake? Nenechte se mýlit – Retba sice na první pohled vypadá, jako by v ní nějaký dobrodinec rozpustil cukrovou vatu nebo do něj vylil hektolitry obarveného mléka, hned na ten druhý ale zjistíte, že jde o neobyčejné jezero s vysokou koncentrací soli. Ta je údajně asi 1,5 krát větší, než v Mrtvém moři. Zcela bez problémů si tady proto zaplavou i neplavci.

Jediný stálý obyvatel Retby

Možná si říkáte, co v tak příšerně slaném jezeru může vlastně žít? Odpovědí není mnoho. Vlastně je jen jedna jediná. Jde o řasu Duneliella salina, která je pro člověka zcela nezávadná, ale své tělo zbarvuje do růžové až sytě červené barvy. Jezero tak během dne změní barvu rovnou několikrát v závislosti na denní době i směru dopadu slunečních paprsků.

Růžové jezero Hillier: pohřebiště jednorožců, nebo hříčka přírody?

Řasa uvnitř krému

Jak jsme již zmínili výše, řasa Duneliella salina není pro člověka nebezpečná, ba právě naopak. Obsahuje vysoké množství betakarotenu, který je znám svými silně antioxidačními účinky, z tohoto důvodu je hojně využívána zejména v kosmetickém průmyslu. Proto popadněte lahvičky i kelímky s krémy a séry a důkladně prostuduje zadní obaly přípravků. Ona růžovočervená mrška se jistojistě bude někde ukrývat.

Turistická atrakce nedaleko Dakaru

Jezero Retba (místními nazýváno Lac Rosé) naleznete přibližně 40 kilometrů od hlavního města Senegalu Dakar. Ačkoli sem nejezdí městská doprava (což je možná ostatně i dobře), jezero je v neustálém obklopení davů turistů a fotografů. Největší nápor ovšem zažívá v období nejšílenějších veder, kdy je jeho barva až neuvěřitelně růžová.

Rudé Natronové jezero: Elegantní zabiják usmrcuje vše poblíž Hory bohů

Použité zdroje:

  • lakeretba.com/
  • theconversation.com/senegals-pink-lake-is-on-the-verge-of-disappearing-how-to-protect-it-220975
 
 

Místo

14° 50' 19.68", -17° 14' 2.8824"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jezero z cukrové vaty? Je vhodné i pro neplavce