Přejít k hlavnímu obsahu

Jih Francie: tipy na výlet a dovolenou

Francie je oblíbeným turistickým cílem na víkendy i rodinnou či romantickou dovolenou. Co navštívit v jižní části téhle okouzlující země? Máme pro vás pár tipů!

Kam do města: Toulouse

Město Toulouse, ležící na řece Garonně, je jedním z nejrychleji rostoucích francouzských měst. Zároveň jde o čtvrté největší město Francie a známou univerzitní metropoli. Najdeme tady totiž třetí největší a jednu z nejstarších univerzit země. Zdejší univerzita, na níž studuje asi 97 000 studentů, je rozdělena do tří víceméně samostatných částí a osmi dalších inženýrských vysokých škol.

Městu je přezdíváno Ville Rose, což v překladu znamená Růžové město. Říká se mu tak pro jeho charakteristickou cihlovou architekturu. Kromě významného turistického střediska jde taky o jedno z hlavních evropských center leteckého a kosmického průmyslu. Své sídlo tu má legendární společnost Airbus a najdete tady i Národní středisko pro kosmický výzkum, které je největší v Evropě.

Pohled na Toulouse
Toulouse je významným univerzitním městem a jedním z hlavních evropských center leteckého a kosmického průmyslu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kam do přírody: Pyrenejský národní park

Pyrenejský národní park byl založen v roce 1967 jako třetí národní park v zemi. Najdeme ho v Západních a Středních Pyrenejích, v regionech Midi-Pyrénées a Akvitánie. Nejzajímavější část parku má rozlohu 457 km². Samotné ochranné pásmo se potom rozprostírá na 2 064 km².

Během prohlídky parku narazíte na celou řadu ledovcových jezer a jedlové lesy. Nechybí ani endemické druhy vegetace, mezi které patří třeba lilie pyrenejská, orlíček pyrenejský nebo hvězdnice pyrenejská. Ze zvířat tady můžete natrefit na medvěda hnědého, tetřeva hlušce, kamzíka nebo kozorožce pyrenejského.

Národní park Pyreneje
Pyrenejský národní park najdete na hranicích se Španělskem.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kam za zábavou: Luna park Palavas

Je pravdou, že v jižní části země ty největší zábavní parky nenajdete. Ty jsou totiž situovány okolo Paříže nebo v severní části Francie. I přesto tady ale existuje místo, které si zamilují velcí i malí návštěvníci. Jde o Luna park Palavas, který vůbec poprvé otevřel své brány přesně před 52 lety.

Těšit se můžete na nespočet atrakcí, horských drah, kolotočů i stánků. Jedinou nevýhodou parku je skutečnost, že navštívit ho můžete pouze během tří letních měsíců. Po zbytek roku je park veřejnosti uzavřen. Letos jste mohli Luna park Palavas poctít svou návštěvou v termínu od 11. června do 29. srpna.

Žena se zmrzlinou u kolotoče
Pokud na jih Francie vyrazíte během léta, nenechte si ujít návštěvu lunaparku Palavas.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

43° 35' 56.1281", 1° 25' 31.0317"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jih Francie: tipy na výlet a dovolenou