Přejít k hlavnímu obsahu

Jostedalský ledovec: 60 kilometrů ledového království. Tady mají chládek i v červenci

Na západním pobřeží jižního Norska se nachází největší evropský ledovec. Představte si šedesátikilometrové údolí plné tajuplně modrého ledu a až 12 metrů sněhové vrstvy. Samotný led má v nejsilnějším místě i 6000 metrů!

Toto pozoruhodné zimní království o rozloze 1 310 km2 je od roku 1991 vyhlášené národním parkem. Podívat se na neuvěřitelné ledovcové útvary v kraji Sogn og Fjordane máte možnost jen s průvodcem. Tak nádherné a zajímavé místo si Norsko musí chránit.

To si hned člověk připadá zase takhle malinký.
Zdroj: Bigstockphoto

Ledovec má mnoho nebezpečných zákoutí i trhlin, což ale i tak láká mnoho dobrodružných a hazardujících povah (ani se nechce člověku věřit, že dříve zde vedly i obchodní cesty).

Ledovcová oblast navštíví každým rokem přes stovek tisíc zvědavců.
Zdroj: Bigstockphoto

Neznámějším splavem Jostedalského ledovce do jezerní oblasti v údolí je Briksdalsbreen, oblíbené turistické stanoviště. Druhým oblíbeným bodem v parku je oblast Lodalskåpa – největší vrchol ledovce s nadmořskou výškou 2 083 metrů.

Jostedalsbreenu neboli Jostedalskému ledovci patří prvenství "jen" v pevninské části Evropy. O něco větší rozlohu má Vatnajökull na ostrově Island.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

61° 39' 42.7716", 7° 1' 19.7328"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jostedalský ledovec: 60 kilometrů ledového království. Tady mají chládek i v červenci