Přejít k hlavnímu obsahu

Kam na jaře? Do New Yorku na tři dny nebo za tajemstvím Mayů

Typický Čech na jaře vyjíždí za poznáním. Autobusem do evropských velkoměst. Právě jaro je pro podobné cesty ideální – nabídka je široká a turistů u památek pak méně než v hlavní sezoně. Vyrazit je možné ale i mnohem dál – také za poznáním, ale letadlem a do destinací poněkud vzdálenějších. I na začátku jara tam totiž mají mnohdy vysoké teploty a perfektní podmínky pro odpočinek u moře.

Teploty v březnu začnou konečně stoupat vzhůru. A to je pro desetitisíce Čechů jasný signál k vycestování. Jaro je totiž z dlouhodobého hlediska obdobím, v němž Češi ve velkém vyrážejí do světa. Nejčastěji za poznáním Evropy. Dnes vám ale dáme tipy na cesty trochu dál.

Za tajemstvím Mayů

I když to vlastně může trvat stejně dlouho jako do nejnavštěvovanější metropole Evropy – do Paříže. Za dvanáct hodin se totiž dostanete autobusem do francouzského hlavního města, nebo letadlem do Cancúnu, který je branou do Mayské riviéry. V březnu zde vrcholí hlavní sezona – teploty neklesají pod pětadvacet stupňů a spíše atakují třicítku, slunce pálí a deště se nedočkáte. Mayská riviéra a letoviska na ní jsou ideální pro ty, kteří chtějí zkombinovat poznávání a odpočinek na vyhřáté pláži.

Více o Mayské riviéře najdete v článku Na plážích Mayské rivéry si lidé užívají koupání pod pyramidami.

Tulum – zříceniny města na útesech nad mořem.
Zdroj: Bigstock

Pokud se ubytujete v některém z letovisek na pobřeží – nabízí se proslulá Playa del Carmen, luxusní zóna Playacar v její blízkosti, nebo samotný Cancún – vězte, že to budete mít jen pár desítek minut jízdy třeba do mayského města Tulum. To stojí na útesech nad mořskou hladinou a pohled na něj bere dech.

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním!
Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Mayská riviéra
Užijte si deset dní v luxusním hotelu v letovisku Playacar, které navazuje na Playa del Carmen. Ideální poloha zároveň vybízí k návštěvě okolních pamětihodností, jako jsou mayské pyramidy, krokodýlí zoo nebo reservace Sian Kan.    

Na skok do New Yorku!
Užijte si New York v rámci pětidenního unikátního zájezdu. Tři noci přímo v New Yorku, dvoudenní prohlídka města s průvodcem a pak osobní volno na nákupy a další poznávání. Březnové termíny se slevou!

Tři klenoty Indočíny
Laos – Vietnam – Kambodža - Ideální okruh pro milovníky poznání a historie vás zavede do Indočíny, kde poznáte kromě přírodních a architektonických skvostů i rozdílný světonázor. Odlétáme v březnu!

Trochu dál je to do slavného „krvavého“ komplexu Chichén Itzá s proslulou Kukulkánovou pyramidou, nebo do ruin mayského města Uxmal. Jenže když už je člověk jednou tady, měl by pár hodin cesty „přetrpět“. Stojí to za to.

New York v rámci prodlouženého víkendu

Prodloužené víkendy jsou nejčastější a nejoblíbenější formou jarního cestování za poznáním. A nemusíte během nich zůstávat jen v Evropě. Na prodloužený víkend je možné odletět i do New Yorku – člověk pak stráví v této obrovské metropoli tři noci.

New York, včetně sochy Svobody, se dá stihnout za tři dny.
Zdroj: Bigstock

Na poznání New Yorku jsou podle některých i dva týdny málo, ne každý si ale může dovolit odletět na tak dlouhou dobu – nehledě na to, že delší pobyt v New Yorku není zrovna levná záležitost. V případě „superrychlého“ zájezdu se odlétá brzy ráno z Prahy a člověk na některém z newyorských letišť přistane díky časovému posunu během odpoledne téhož dne. Hned po ubytování tak může vyrazit za poznáním. Tomu jsou pak zasvěcené i další dva dny. Zpět se letí „až“ čtvrtý den odpoledne.

Vietnam, Laos, Kambodža – pořádná porce exotiky

V březnu se ve velkém ještě stále létá i do jihovýchodní Asie. Thajské pláže jsou i v tuto dobu plné turistů. Pokud ale raději aktivně poznáváte, pak se vydejte za hranice Thajska – k sousedům do Vietnamu, LaosuKambodži. Cesta do těchto tří zemí se dá sloučit do jedné – na cestě je pak člověk téměř tři týdny.

Dračí zátoka Ha Long ve Vietnamu vypadá božsky.
Zdroj: Bigstock

Cesta obvykle začíná ve vietnamské Hanoji – prohlídkou Ho Či Minhova mauzolea, které je děsivé a fascinující zároveň. Chybět nesmí ani cesta do zátoky Ha Long, jednoho z divů světa. Tady je možné vyrazit na moře na pár hodin, ale i na dva až tři dny, s přespáním na palubě. Vietnam - to jsou i temné tunely Vietcongu a exotická kuchyně. Kdo neochutná, jako kdyby tu nebyl.

Další na programu jsou chrámy Saigonu nebo proslulý Angkor Wat. Nicméně je třeba počítat s tím, že tady už člověku nestačí necelých třicet tisíc korun, jako v případě cesty do New Yorku. Cesta podobného „dlouhého“ zájezdu je zhruba dvojnásobná.

 
 

Místo

20° 12' 52.4916", -87° 25' 44.22"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na jaře? Do New Yorku na tři dny nebo za tajemstvím Mayů