Přejít k hlavnímu obsahu

Kam jezdí Češi na dovolenou v zahraničí?

Letos muselo být dovolenkování velmi radostné pro občany Česka v rámci Evropské unie. Milovníkům internetu, kteří jsou bez připojení lehce nervózní a z drahého roamingu taktéž, přišla dobrá zpráva ve formě zrušení roamingu vhod. Je však málo pravděpodobné, že to ovlivnilo výběr destinací většiny Čechů, kteří o prázdninách míří za hranice za zaslouženým odpočinkem.

Podle Asociace cestovních kanceláří (ACK) došlo v letošním roce ke zvýšení prodeje zájezdů a mezi nejpopulárnější dovolenkovou destinaci patří stále Chorvatsko, které ročně navštíví přes 800 tisíc českých turistů. Při představě dovolené v Chorvatsku se mnozí drží stereotypní ilustrace rodin cestujících vlastní dopravou a s konzervami, aby co nejvíce ušetřili, a pláže zaplněné česky mluvícími návštěvníky. To však rozhodně není jediná tvář dovolené v Chorvatsku, které má jistě co nabídnout i náročnější klientele.

Z posledních čísel také vyplývá, že Češi stále častěji využívají leteckou dopravu. Podíl letecké dopravy u zájezdů organizovaných cestovkami letos vzrostl na 60 procent a prodejci tak tvrdí, že se létání pro Čechy stává dostupnější, a to hlavně kvůli rostoucím platům, celkové ekonomické situaci země, sílící české koruně a konkurenčnímu prostředí.

Kromě známých destinací v rámci Evropy, jako je právě Chorvatsko, nebo také Slovensko, Řecko, Španělsko či Itálie, stoupá zájem také o Bulharsko a Egypt, a dále pak o letecké dovolené v exotických destinacích a ve Spojených státech amerických.

Letní měsíce očekávaně lákají také nadšence nevadského Sin City, a to hlavně proto, že se zde odehrává světová pokerová série. Ročně se do Las Vegas sjíždějí hráči z celého světa právě v tomto období zápasit o titul mistra světa v pokeru. Tato destinace je vyhledávaným místem všech dobrodružných povah, které rády riskují, a hlavně se chtějí dobře pobavit. I v tomto případě se čeští klienti mohou obrátit na specializované agentury s nabídkami zájezdů a pro více informací prozkoumat i zajímavé portály, které se fenoménu kasinové zábavy věnují a dokáží turisty vybavit podstatnými informacemi.

Výrazný nárůst zájmu našich turistů zaznamenalo v tomto roce už tradičně silné Thajsko. Společnost Letuška.cz ve své tiskové zprávě z 23. srpna 2017 uvádí dokonce meziroční nárůst o 41 % v prodeji letenek na thajský ostrov Phuket za měsíc červenec. Tento růstový trend potvrzuje i další prodejce Dovolená.cz, který v červenci zaznamenal meziroční nárůst o 37 %.

Kromě Thajska je pro Čechy lákavá také Čína nebo Indie. Podle zdrojů ČTK společnost Student Agency uvádí zvýšení prodeje letenek do Pekingu v období květen až červenec až o 11 procent a do indického Dillí o dalších 8 procent více.

Tím však cestovatelský zájem českých turistů nekončí. Více míří také do Dominikánské republiky nebo na Bali, které jsou velkým lákadlem pro rodiny s dětmi.

Zvýšení zájmu Čechů o zbytek světa způsobuje jistě mnoho faktorů. Některé cestovní kanceláře také snižují ceny zájezdů do exotických destinací. Podle ACK se ceny oproti loňsku snížily zhruba o pět procent. Kanceláře také očekávají, že se letos zvýší zájem o dovolené ve Vietnamu a na Kubě, což potvrzuje také Student Agency, podle které došlo k růstu prodeje na tento ostrov o 60 procent.

Tak vidíte, přestože stále nejraději podnikáme krátké výjezdy a lety do zahraničí v rámci Evropy, začínáme se stále více pouštět dál do světa, a to je jen dobře. Je příjemné vědět, že si stále více z nás může exotiku dovolit a vydáváme se poznávat odlišné a vzdálené kultury.

 
 

Místo

44° 50' 0.762", 13° 49' 56.9748"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam jezdí Češi na dovolenou v zahraničí?