Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Kam na eurovíkend 2022? Za klasikou do Londýna, relaxací do maďarských lázní nebo pohodou do Nizozemí

Zatímco dva covidové roky příliš cestování (a to ani v podobě eurovíkendu) nepřály, letos je to (zatím) jinak. Kam se Češi rádi vydávají a kde to stojí za to? 

Šijí s vámi všichni čerti, když si uvědomíte, že vám ještě zbývá nějaká ta dovolená a na lyže ji do konce roku nevyužijete? Nebo k tomu svádí zářijový a říjnový státní svátek? Ať je to, jak chce, eurovíkend není nikdy špatný nápad

Vypadnout na pár dní z každodenní rutiny, po tom touží snad většina z nás. Pokud to jen trochu jde, sbalte se (a klidně jeďte jen nalehko), skočte po letence nebo organizovaném zájezdu a frčte!

K jednotlivým tipům přidáváme i minimální délku letu nebo cesty autem (tady může být délka zkreslená pauzami a provozem), jako výchozí místo při tom vždycky bereme Prahu.

#1 Barcelona

Okouzlující město na severovýchodě Španělska? To nemůže být nic jiného než Barcelona. Nezaměnitelný genius loci tu úřaduje hlavně díky Gaudímu, kterého můžete prostřednictvím jeho děl poznat pěkně zblízka. 

Na podzim bývá v Barceloně ještě velice příjemně, takže vám (nejspíš) nehrozí úmorné vedro, ve kterém by se z objevování krás stalo peklo. 

Největší lákadla: ulice La Rambla, Sagrada Família, Parc Güell, Barri Gotic, Montjuïc, Casa Milá, Casa Battló

Délka cesty letadlem: od 2,5 hodiny

eurovíkend Barcelona
Barcelona je nesmírně pestrá a díky Gaudího dílům nezaměnitelná.
Zdroj:
Shutterstock

#2 Madrid

Příjemné počasí a nádherné památky si můžete stejně tak dobře užít i v Madridu. Hlavní město Španělska vás možná příjemně překvapí – je v něm totiž parádně čisto a co krok, to paráda. 

Když budete mít pocit, že chcete z metropole uniknout do komornější atmosféry, chyťte vlak do nedalekého Toleda. Budete mít pocit, že cestujete v čase, a jsme si jistí, že se vám to bude zatraceně líbit!

Největší lákadla: Královský palác, Debod, Plaza Mayor, Museo del Prado, Gran Vía, katedrála Panny Marie Almudenské, Plaza de España

Délka cesty letadlem: od 3 hodin

eurovíkend Madrid
Madrid vás svou architekturou naprosto odzbrojí.
Zdroj:
Shutterstock

#3 Lisabon

Turisti Lisabon tak úplně nevyhledávají, což je škoda. O to větší máte šanci užít si jeho skvosty bez davů lidí. Nejzápadnější hlavní město na evropské pevnině má co nabídnout už proto, že se jeho historie začala psát asi ve 12. stol. př. n. l. 

Pro všechny, kterým by stačil v portugalské metropoli jeden den, je tu možnost výletu do 30 kilometrů vzdálené Sintry, kde se nacházejí úchvatná architektonická díla, jako třeba Palácio Nacional de Sintra, palác s prvky gotického, maurského a manuelského stylu, který určitě znáte z obrázků.

Největší lákadla: Belémská věž, hrad sv. Jiří, katedrála Sé, Elevador de Santa Justa, Rua Augusta, Avenida da Liberdade, náměstí Rossio

Délka cesty letadlem: od 4 hodin

eurovíkend Lisabon
Jedním z nejznámějších míst Lisabonu je Belémská věž.
Zdroj:
Shutterstock

#4 Athény

Jestli vás lákají antické památky, pak zřejmě uděláte nejlíp, když si pro svůj eurovíkend vyberete Athény. V pohodě je projdete během jednoho dne, a když vám budou docházet síly, nezdráhejte se projet si město vyhlídkovým autobusem. 

Po objevování zdejších krás vás rozhodně nečeká nuda – je tu nepočítaně hospůdek, barů a restaurací, kde si dosyta vychutnáte (nejen) řeckou kuchyni. 

Největší lákadla: Akropolis, Agora, Dionýsovo divadlo, Hadriánův oblouk, Likavitou, Kerameikos, Syntagma

Délka cesty letadlem: od 2,5 hodiny

eurovíkend Athény
Athény nadchnou hlavně milovníky antických památek.
Zdroj:
Shuttestock

#5 Budapešť

Do Budapešti je to skoro co by kamenem dohodil, klidně se do něj vypravte autem. Tohle město začali Češi houfně obdivovat během posledních několika let. A že je tady krásně!

Kromě památek si tu totiž můžete užít naprosto parádní pobyt v lázních podle svého výběru – Széchenyi a Gellért jsou proslulé po Evropě a možná že i po světě. Kromě příjemně teplé vody vás čekají chvíle strávené v architektonických skvostech. A lázní jako takových je tu celá řada.

Zdejší lázně jsou napájeny ze 120 podzemních pramenů, které jsou bohaté například na hořčík, hydrogenuhličitany, fluoridy a další látky. Díky tomu příznivě působí třeba na klouby postižené degenerativním onemocněním, dýchací nebo gynekologické obtíže i spoustu jiných.

Vítejte v Budapešti, v jednom z největších lázeňských měst světa, kde výborně vaří

Největší lákadla: budova parlamentu, Budínský hrad, Matyášův chrám, Rybářská bašta, Řetězový most, Boty na nábřezí, centrální trh

Délka cesty letadlem: od 1,25 hodiny; autem zhruba 6 hodin

eurovíkend Budapešť
Památky a ohromující lázně. Přesně to je Budapešť.
Zdroj:
Shutterstock

#6 Istanbul

Město rozprostírající se na dvou kontinentech přirozeně přitahuje pozornost. Jde o domov muslimů, židů i křesťanů – výsledkem je pestrá kulturní směsice, kterou prostě nepřehlédnete. Během návštěvy se neošiďte o ochutnávku kávy, kebabu nebo osvěžujícího ayranu. 

Stejně jako v Budapešti, i v Istanbulu si můžete zajít do lázní a mít z toho zážitek na celý život. Lázně hamam vznikly z lázní římských a obvykle nabízejí i speciální procedury. Líbit se vám určitě budou i tančící derviši nebo tradiční bazar. Nezapomeňte smlouvat!

Největší lákadla: Hagia Sofia, Modrá mešita, palác Topkapi, Gülhane park, Velký bazar, třída Istiklal, Taksimské náměstí

Délka cesty letadlem: od 2,5 hodiny

eurovíkend Istanbul
Istanbul, město na dvou kontinentech, láká na svou kulturní pestrost.
Zdroj:
Shutterstock

#7 Paříž

Vsadíme se, že je jen málo lidí, kteří do Paříže aspoň na pár hodin nenakoukli. Srdce Francie bije ve dne v noci, servíruje památky i jedinečnou podívanou a plavba po Seině ve vás zůstane ještě hodně dlouho. 

Paříž si často vybírají páry, a to pro jejího romantického genia loci. Chybu ale neuděláte ani při single cestování nebo výletu s rodinou. 

Největší lákadla: Eiffelova věž, Louvre, katedrála Notre-dame, bazilika Sacré Coeur, Vítězný oblouk, Moulin Rouge, Champs-Élysées

Délka cesty letadlem: od 2 hodin

eurovíkend Paříž
Paříž je nabitá zajímavými místy. Nevynechte ani plavbu po Seině!
Zdroj:
Shutterstock

#8 Řím

Podobně jako Paříž, i Řím patří ke stálicím na eurovíkendovém nebi. Najdete v něm všechno, co od italského města očekáváte – trošku toho nepořádku, všudypřítomné troubení, temperamentní křik Italů, ale taky typického ducha italských ulic a uliček, vynikající kávu na každém rohu, zmrzlinu, která vaše buňky pohladí jako žádná jiná… A spoustu dalšího dobrého jídla. Ochutnávejte!

Největší lákadla: Koloseum, Pantheon, Vatikán, Forum Romanum, Andělský hrad, fontána di Trevi, Kapitol

Délka cesty letadlem: od 2 hodin

eurovíkend Řím
Hlavní město Itálie, to je ruch, ale i poklidná zákoutí a skvělá gastronomie.
Zdroj:
Shutterstock

#9 Londýn

A do třetice stálic tu máme Londýn. Okázalá metropole úchvatného Spojeného království snad nemůže nikoho zklamat. Čeká vás tu světoznámá architektura, nádherná méně známá zákoutí, bary i restaurace nejrůznějšího ražení, nespočet muzeí a parků, příležitostí k nákupům… To všechno v dokonalé symbióze klasického velkoměstského života.

Největší lákadla: Downing Street, London Eye, Tower Bridge, Wesminsterský palác a Big Ben, Buckinghamský palác, katedrála sv. Pavla, Picadilly Circus

Délka cesty letadlem: od 2 hodin

eurovíkend Londýn
Metropole Spojeného království má nezaměnitelnou atmosféru monarchie.
Zdroj:
Shutterstock

#10 Amsterdam

Nelétá se sem za sluníčkem a teplem, pokud tedy neletíte uprostřed léta. I tak je ale Holandsko pro turisty lákavé a na eurovíkend si nezřídka vybírají jeho metropoli. Amsterdam je známý svými vodními kanály, rušnou cyklistickou dopravou, květinovými trhy i „vykřičenou čtvrtí“ Red Light District. 

Na východě města narazíte i na typické mlýny, a když se budete chtít podívat na moře, stačí překonat asi 30 kilometrů.  

Největší lákadla: Rijksmuseum, Dům Anny Frankové, náměstí Dam, Bloemenmarkt, Red Light District, Oude Kerk, Waag

Délka cesty letadlem: od 1,5 hodiny; autem zhruba 10 hodin

eurovíkend Amsterdam
Amsterdam je krásný, a když zatoužíte po moři, stačí urazit 30 kilometrů.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9

 
 

Místo

38° 43' 20.1072", -9° 8' 21.6132"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na eurovíkend 2022? Za klasikou do Londýna, relaxací do maďarských lázní nebo pohodou do Nizozemí