Přejít k hlavnímu obsahu

Kam na lyže v Brně a okolí? Máme super tipy pro začínající i zkušené lyžaře

Potřebujete provětrat hlavu, bydlíte v Brně a milujete lyžování? Super kombinace! Tohle jsou místa, kde si lyže doopravdy užijete.

Ski areál Olešnice na Moravě

Necelou hodinku jízdy od Brna objevíte lyžařský areál, který je zaměřený především na rodiny s dětmi. Celkem jsou zde k dispozici čtyři vleky, a to včetně pomy pro nejmenší. K dispozici je i lyžařská škola a hlídání dítek. Vzhledem k současné situaci jsou ale některé služby omezené.

Pokud lyže nevlastníte, můžete si je tady vypůjčit a nechat seřídit. K dispozici je samozřejmě i občerstvení. Sezónu tady letos zahájili v sobotu 11. 12. 2021 a otevřeno je ve všední dny od 9 do 20 hodin, v sobotu od 8 do 20 hodin a v neděli od 8 do 19 hodin. Ceny vstupného (bodový systém) začínají na 210 korunách.

TJ Sport Němčičky

Nejníže položený ski areál ve střední Evropě je od Brna vzdálený zhruba 40 kilometrů. Areál je ideální nejen pro zkušené lyžaře, ale zejména začátečníky, pro které je zde připravený začátečnický pás. Ten je zcela zdarma, což je u nás příjemnou výjimkou. Nechybí ani klasická poma. Za ideálních podmínek jsou otevřené dvě upravované sjezdovky.

Hlavní svah je osvětlený, takže si tady můžete užít lyžovačku i během odpoledne nebo večera. Nechybí ani občerstvení ve zděné budově s kapacitou 80 osob, lyžařský servis a půjčovna lyžařského vybavení nebo lyžařská a snowboardová škola. Areál je během standardní zimní sezóny otevřený od pondělí do pátku, vždy od 9 do 19 hodin, v sobotu a neděli pak od 13 hodin. Ceny začínají na 50 a 60 korunách za dítě/dospělého.

Ski areál Stupava

Tohle atraktivní sportovní středisko najdete jen pár set metrů od hlavní silnice E50, vedoucí z Brna přes Uherské Hradiště na hraniční přechod Starý Hrozenkov. Areál byl otevřený v roce 2001 a od této doby prošel řadou inovací a změn. Nechybí tady velmi zajímavá lineární sjezdovka, kvalitní restaurace s domácí kuchyní, lyžařský servis a půjčovna.

V horním patře sjezdovky pak najdete svah pro rodiny s malými dětmi a začátečnické lano, které je opět zdarma. K dispozici je i lyžařská a snowboardová škola s individuálním přístupem profesionálních instruktorů, kteří se věnují jak začátečníkům, tak pokročilým. Lyžuje se každý den do 20.15 hodin a ceny tady začínají na 25 korunách (bodové jízdné).

Pár na lyžích
V okolí Brna najdete nespočet atraktivních ski areálů, kde si parádní lyžovačku užijí začátečníci i zkušení matadoři.
Zdroj:
bigstockphoto

Ski areál Fajtův kopec

Ski areál Fajtův kopec najdete ve Velkém Meziříčí, které je od Brna vzdálené zhruba 55 kilometrů (cca 40 minut jízdy autem). Pohodlně se sem dostanete z dálnice D1 a zaparkovat můžete přímo uvnitř areálu, jehož součástí je parkoviště pro 200 vozů. Na své si tady přijdou příznivci sjezdového lyžování, snowboardingu, běžkaři, areál ale uspokojí i ty, kteří dávají přednost pěší turistice.

Pokud jste sem vyrazili primárně na lyže, protáhnout svaly můžete na jedné ze tří sjezdovek. Hlavní sjezdovka měří 430 m a je zde kotva. Je tu i dětská sjezdovka o délce 110 m. Svahy jsou mírnější, proto potěší i začátečníky. Osvěžit se můžete v nově vybudovaném skibaru alpského typu či v nově zrekonstruované restauraci. Samozřejmostí je i lyžařská a snowboardová škola.

Ski Harusák

Zhruba 65 minut jízdy od Brna narazíte i na další vyhlášený ski areál, který disponuje 550 metrů dlouhou sjezdovkou, kam vás vyveze atraktivní sedačková lanovka Leitner S2. Horní stanice lanovky se vzpíná v 734 metrech nadmořské výšky, odkud je za příznivého počasí kouzelný výhled po okolí. Ani tady nechybí lanový vlek, u kterého je umístěna lyžařská škola. Lano je dlouhé 30 metrů a najdete ho hned pod nástupní stanicí sedačky.

Součástí areálu je i půjčovna lyží a sjezdovka je osvětlená, takže si tady zalyžujete i odpoledne nebo večer. Vstupné začíná na 90 korunách za děti a 110 korunách za dospělé. I zde narazíte na tzv. bodový systém (1 jízda = 22 bodů). Otevřeno mají vždy od pondělí do pátku od 9 do 21 hodin a o víkendech a prázdninách od 8 do 21 hodin.

Bonus pro případ kvalitní sezóny: TJ Lyžování Zbraslav

Pokud se vám nechce z Brna daleko, vydejte se do 25 kilometrů vzdáleného ski areálu Zbraslav, který najdete západně od Brna (směr Rosice - Velká Bíteš). Jeho součástí jsou dvě sjezdovky (200 a 300 metrů), které jsou svým profilem ideální zejména pro rodiny s dětmi.

Pokud nelyžujete, vydejte se na vedlejší svah, kde si užijete do sytosti sáňkování a bobování. Na rozdíl od výše uvedených areálů zde není k dispozici občerstvení ani půjčovna a servis lyží. Lyžařská sezóna tady začíná v prosinci a končí obvykle v březnu. Protože se jezdí na přírodním sněhu, provoz je závislý na aktuálních sněhových podmínkách.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4zdroj 5

 
 

Místo

49° 33' 27.0193", 16° 24' 41.7961"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na lyže v Brně a okolí? Máme super tipy pro začínající i zkušené lyžaře