Přejít k hlavnímu obsahu

Kam na Velikonoce v Česku? Pomozte najít gigantické kraslice nebo ochutnejte vyhlášená moravská vína

Velikonoce nám za dveře zaklepou už za několik málo dnů. Pokud je nehodláte trávit doma, je nejvyšší čas naplánovat itinerář jarní cesty! Kam v Česku zamířit a co zažít?

Velikonoce na Konopišti

Máte to na Konopiště, co byste kamenem dohodili a zbytek došli pěšky? Vydejte se sem v termínu od 7. do 10. dubna 2023! V Muzeu sv. Jiří na vás bude čekat krásná a pestrá velikonoční výzdoba, na které bude možné výjimečně vidět i dvě unikátní procesní figury Ježíše jedoucího na oslíku, které se vozily v liturgickém průvodu o Květné neděli na paměť slavného Ježíšova vjezdu do Jeruzaléma. Kromě vzácných sbírkových předmětů budou v Muzeu vystaveny i pestré květinové dekorace zahradnic z Růžové zahrady.

Velikonoční novojičínský jarmark

Už od pondělí 3. dubna 2023 se na Masarykově náměstí v Novém Jičíně objeví první stánky s velikonočními dekoracemi i další jarní výzdobou a rukodělnými výrobky. Ty si tady budete moci prohlédnout nebo zakoupit až do pátku 7. dubna. Kromě prodeje velikonočních dekorací, pochutin a dalšího zboží nebudou chybět ani dílničky, lidové zvyky a bohatý kulturní program. Pevná provozní doba stánků bude od pondělí do čtvrtka od 9.00 do 17.00 hod. a v pátek od 9.00 do 15.00 hod.

Děti
Na mnoha místech v Česku můžete navštívit speciální velikonoční jarmarky s řadou folklórních vystoupení.
Zdroj:
Shutterstock

Špilberk žije Velikonocemi 2023

Během pěti velikonočních dnů, od čtvrtka 6. dubna do pondělí 10. dubna 2023, se budou moci děti na Špilberku vydat po stopách králíčka Pepíčka, který poztrácel šest velkých malovaných vajíček. Pokud děti všechna vajíčka najdou a vymalují je, na pokladně na malém nádvoří je bude čekat odměna. Chybět nebude ani pestrý jarmark a zdejší muzeum se speciálně připraví na vítání jara. Program vyvrcholí venkovním rituálem, který dětem umožní prožít a oslavit Velikonoce netradičním způsobem.

Velikonoční degustace vín Volařík

Pokud máte již děti odrostlé nebo jednoduše chcete ochutnat to nejlepší, co nabízí proslulé vinařství Volařík, vydejte se do Mikulova v pátek 7. dubna 2023. Od 18.00 hod. bude v prostorách vinařství probíhat řízená velikonoční degustace 9 vzorků vín, která budou perfektně doplňovat jarní čtyřchodové menu. Degustací bude provádět enolog vinařství Ondra Tichý.

Velikonoce na zámku v Ratibořicích a v Babiččině údolí

Mimořádné prohlídky čekají návštěvníky, kteří během Velikonoc zamíří na zámek v Ratibořicích, který se právě nyní převléká do velikonočního kabátku. Velikonočně vyzdobené interiéry zámku a objektů v Babiččině údolí si můžete prohlédnout od 7. do 10. dubna 2023.

Velikonoční košíky
Na jarmarcích pořídíte dekorace, ale i rukodělné výrobky.
Zdroj:
Shutterstock

Velikonoční městečko ve Frýdku-Místku

Bohatý velikonoční program ovládne frýdeckomístecké náměstí Svobody od 6. do 8. dubna 2023. Těšit se můžete na program na pódiu pro děti i dospělé, trhy s řemeslnými výrobky a výrobky místní gastronomie i další doprovodný program pro děti. Chybět nebude vystoupení hudebních a divadelních skupin ani tanečních souborů nebo cimbálovky.

Perníkové Velikonoce na lysickém zámku

Ani letos na lysickém zámku nepřijdete o tradiční výstavu velikonočních a jarních květinových aranžmá, která budou součástí prohlídkové trasy. Výstavu jarních květin a modrotisku z dílny Danzingerů z Olešnice na Moravě bude během 9. a 10. 4. 2023 doplňovat i prodej výrobků tradičních řemesel v renesančním salónku vedle pokladny.

Velikonoce na hradě Helfštýn 2023

Vyrazte během Velikonoc na zámek Helfštýn, kde na vás bude čekat zábavně naučný doprovodný program, stejně jako jarmark řemeslných výrobků, který zajistí více než dvě desítky řemeslníků. Zájemci se u nich můžou zdržet a práci si s nimi na místě vyzkoušet. Chybět nebudou ani výtvarné dílničky nebo zprovozněná hradní mincovna.

Děti se mohou zúčastnit různých soutěží a dospěláci si třeba zaskotačí na cimbálovku. Akce bude probíhat od 7. do 10. dubna 2023.

Pražské Velikonoce
Zláká vás speciální velikonoční prohlídka zámku, nebo dáte přednost řízené degustaci moravských vín?
Zdroj:
Shutterstock

Velikonoce v Zoo Brno

I brněnská zoo chystá u příležitosti Velikonoc spoustu akcí pro velké i malé návštěvníky. Pro rodiče s dětmi připraví Zoo Brno v termínu 7.–10. 4. 2023 kreativní dílničky i zábavnou stezku. Velikonoční pondělí bude patřit ukázce stříhání ovcí i hledání vajíček, která budou schovaná v areálu zahrady. Pokud dítko najde jedno z rovné tisícovky vajíček, může se těšit na odměnu.

Velikonoční stezka s obřími kraslicemi v Hluboké nad Vltavou

Netradiční zážitek na vás čeká i v Hluboké nad Vltavou. Stezka, která se poprvé otevře 7. dubna 2023, bude návštěvníkům přístupná až do poloviny května. Její součástí bude 27 umělecky ztvárněných kraslic a během Velikonoc tady nebude chybět ani speciální venkovní expozice ručně malovaných obřích kraslic a doprovodná hra pro velké i malé.

Symbolem tohoto projektu, který ročně navštíví více než 20 000 osob, jsou obří, bezmála 700 kilogramů vážící kraslice pomalované akademickými malíři, ale například i dětmi z místní základní školy.

Splašená vejce na hradě a zámku Jindřichův Hradec

Zámek Jindřichův Hradec bude i letos hostit oblíbenou výstavu splašených vajec. Kam všude se jednotlivá vajíčka zakutálela? Nejen do venkovních, ale i vnitřních prostor zámku! Bude tak jen na návštěvnících, aby všechna vajíčka dohledali. A úkol to nebude ani trochu jednoduchý. Malovaných vajíček je tady totiž téměř tisícovka!

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

49° 46' 46.8863", 14° 39' 23.6955"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na Velikonoce v Česku? Pomozte najít gigantické kraslice nebo ochutnejte vyhlášená moravská vína