Přejít k hlavnímu obsahu

Kam na výlet autem: Zajeďte si ke skalnímu hradu nebo k jednomu z nejstarších hřebčínů v Česku

Plánujete letos dovolenou v Česku a chcete se z jednoho místa na druhé přepravovat autem? Máme pro vás několik tipů na výlety za památkami, přírodními zajímavostmi i poznáním.

Větrný mlýn v Kuželově

Malebnou krajinu s atraktivní dominantou v podobě zachovalého větrného mlýnu najdete na nezalesněném hřbetu Bílých Karpat nad obcí Kuželov, jihozápadně od Velké nad Veličkou. Zděný mlýn s otáčivou střechou pochází z roku 1842. V roce 1973 byl převeden do správy Technického muzea v Brně, která ho nechala zrekonstruovat a zpřístupnit veřejnosti. V okolí je několik obytných a hospodářských budov s expozicí horňáckého bydlení a místního způsobu malovýrobního hospodaření z přelomu 19. a 20. století.

Valašské muzeum v přírodě

Pokud směřujete dovolenou do vsetínského okresu, nevynechejte návštěvu rozlehlého muzea pod širým nebem v Rožnově pod Radhoštěm. Během příjemné prohlídky zjistíte, jak se na Valašsku žilo na přelomu 19. a 20. století. Autentický skanzen připomíná pohádkovou krajinu, v níž ale život nebyl vždy jen roztomilý, ale také pěkně drsný, o čemž se můžete přesvědčit na vlastní kůži.

Rožnov pod Radhoštěm
Během návštěvy Valašského muzea zjistíte, jak se na Valašsku žilo na přelomu 19. a 20. století.
Zdroj:
bigstockphoto

Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Plánujete toulky Pardubickým krajem? Pak zamiřte do národního hřebčína Kladruby nad Labem, který patří k těm vůbec nejstarším na světě. Nikoho tak asi nepřekvapí, že je součástí Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Během prohlídky uvidíte stáje, zámek, kočárovnu i postrojovnu a můžete si vyzkoušet simulátor jízdy v kočáře. Nevynechejte ani návštěvu místní rozhledny, ze které budete mít areál doslova jako na dlani.

Adršpach

Bezkonkurenčně nejkrásnější skalní město u nás láká turisty z Česka i zahraničí. Pokud sem vyrážíte z Prahy, dejte se na hradeckou dálnici a dále pak na Trutnov. Pak už je to jen kousíček. Zaparkovat se dá na velikém parkovišti, které má čtyři oblasti a za den tady zaplatíte 50 korun. U hlavní brány si koupíte vstupenku a obdržíte mapku, abyste si prohlédli to nejdůležitější a zároveň se neztratili. Po pár metrech vás přivítá skalní jezírko, které je prý tím nejkrásnějším v Česku. Vybrat si následně můžete kratší zelený okruh nebo okruh modrý, jehož délka činí asi 4 kilometry.

Kvůli ohromnému návalu, který tu býval běžný, bude lepší koupit si vstupenku online. Pak můžete jet na jistotu a neriskovat, že se na tuhle krásu vůbec nedostanete.

Jezírko Adršpach
Adršpach je bezkonkurenčně jedním z nejkrásnějších skalních měst na světě.
Zdroj:
Bigstockphoto

Skalní hrad Sloup

Hodláte trávit dovolenou v Libereckém kraji? Vydejte se na výlet ke skalnímu hradu Sloup v okrese Česká Lípa. Hrad totiž opravdu vypadá, jakoby vyrůstal rovnou ze skály. Pětatřicet metrů vysoký kus pískovce, do něhož jsou vytesané různé objekty propojené důmyslným systémem chodeb, si oblíbili taky filmaři. Natáčely se tu totiž třeba pohádky S čerty nejsou žerty nebo Anička s lískovými oříšky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

48° 51' 9.9363", 17° 29' 45.7559"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na výlet autem: Zajeďte si ke skalnímu hradu nebo k jednomu z nejstarších hřebčínů v Česku