Přejít k hlavnímu obsahu

Kam na výlet s kočárkem v okolí Ostravy? K rybníku, na prohlídku zámku nebo okolo přehrady

Nedávno jste do rodiny přivítali nového člena a plánujete s ním vyrazit na pohodový výlet? Tohle jsou trasy, se kterými si poradí i kočárek!

Heřmanický rybník

K Heřmanickému rybníku se snadno dopravíte autem, autobusem nebo vlakem. Pokud zvolíte první možnost, přijíždět sem budete pravděpodobně od Ostravy, okolo heřmanické věznice. Zaparkovat vůz můžete třeba u kostela sv. Marka. Od něj vás už navede stezka k hlavní cestě Orlovská, která křižuje trať.

Přehradu doporučujeme obejít po směru hodinových ručiček. Po levé straně uvidíte haldu, kde probíhá postupné odtěžování. Po pravici se vám následně otevře samotný pohled na rybník. Cesta se drží nad hladinou a rybník proto máte zanedlouho jako na dlani.

V okolí je zhruba sedm desítek dřevěných chatek postavených na vodě, které můžeme bez nadsázky nazvat rájem rybářů. Chatky společně s rákosím dodávají tomuto místu na jedinečné atmosféře, která si v ničem nezadá s dalekou Asií.

Na trase, která má něco málo přes 6 kilometrů, je několik vyhlídkových míst, z nichž se vám naskytne pohled na Lysou horu – královnu Moravskoslezských Beskyd. Nečekejte tu ovšem žádné občerstvení. To si raději nabalte s sebou z domu.

Batole v kočárku
Tyhle nenáročné trasy jsou pro výlety s kočárkem doslova jako stvořené.
Zdroj:
Bigstockphoto

Vodní nádrž Šance

Další pohodová procházka vás čeká okolo vodní nádrže Šance v Moravskoslezských Beskydech. Dorazit sem můžete autobusem, vlakem nebo autem a zaparkovat na nedalekém parkovišti nebo přímo nad hrází u hlavní cesty.

Okolo nádrže vede jedna komunikace, která začíná buď u zmíněného parkoviště, nebo u hlavní cesty. Tak jako tak se po ní dostanete k administrativní budově přehrady a samotné hrázi, která je doslova jako stvořená pro několik rodinných fotografií i snímků okolní přírody.

Okolo přehrady se dostanete až k samotnému rozcestí (Masarykovo údolí), které vás dovede na Bílý Kříž nebo k oblíbené osadě Gruň. Na kočárek to tady ale příliš není, proto se u rozcestí otočte a pokračujte stejnou trasou zpátky. Pohodová procházka má na délku asi 4,5 kilometrů a i v tomhle případě je potřeba mít s sebou sbalenou nějakou svačinu a dostatek tekutin.

Zámek Kravaře

Hledáte malebnou a nenáročnou procházku nedaleko Opavy? Zamiřte do areálu zámku Kravaře! Ten je obklopený zelení, vzrostlými stromy, jezírky a potůčky.

Dopravit se sem můžete opět autem, autobusem nebo vlakem. Pokud zvolíte auto, zaparkovat můžete před vstupem do zámeckého parku. Park je z velké části přeměněn na golfové hřiště, proto je potřeba cestu skrze zeleň zvolit s notnou dávkou opatrnosti.

Park je doslova jako stvořený pro dokonalé rodinné fotografie, které tady pořídíte v kterémkoli ročním období. Kromě prohlídky parku se můžete vydat i na prohlídku samotného zámku a muzea. Dospělí zaplatí za vstup 80 Kč, děti do 6 let ho mají zdarma.

Hradec nad Moravicí

Tahle trasa nadchne velké i malé. Pokud se sem navíc vydáte během měsíce května, je velká pravděpodobnost, že tady bude probíhat zrovna akce s názvem Kašpárkova cesta, která vás možná dovede až k dobře utajenému pokladu.

K výchozímu bodu, kterým může být třeba hotel Belaria, se dostanete jak autem, tak autobusem nebo vlakem. Trasu následně můžete přizpůsobit zdejší naučné stezce skrze Mariánské louky. A pokud vás zajímá historie, kupte si online vstupenku a objevte tajemství, která zámek Hradec nad Moravicí ukrývá.

Dítě u kočárku
Je libo procházku okolo přehrady nebo Krtečkovy Studánky?
Zdroj:
Bigstockphoto

Krtečkova Studánka

Pokud s sebou na výlet berete větší dítko, určitě pro něj naplánujte procházku do srdce Jeseníků, kde se nachází krtečkova Studánka. Pohádkovou stezku najdete kousíček od města Albrechtice.

Pod Hraničním vrchem na vás bude čekat kaplička, u které je možné zaparkovat. Vedle kapličky je k dispozici ohniště, které doslova láká k prvnímu zastavení. Trasa pokračuje lesní cestou po modré turistické značce.

Na trase vás čeká 11 pohádkových zastavení. Dozvíte se třeba, jak je to ve skutečnosti s líbáním žab a jejich proměnou v krásné prince. Potkat můžete i jelena Větroplacha nebo zmíněného krtečka čekajícího u studánky. Celá trasa je nenáročná a má na délku zhruba 4 kilometry.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

49° 52' 14.4491", 18° 19' 30.8734"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na výlet s kočárkem v okolí Ostravy? K rybníku, na prohlídku zámku nebo okolo přehrady