Přejít k hlavnímu obsahu

Kam na výlet v zimě: na malebnou Jizerku, ke sprosté památce nebo na ledopády

Nechcete se vzdát své turistické vášně, ani když mrzne, až praští? Proč byste to taky dělali? Máme pro vás 7 tipů na místa, která jsou v zimě úplně skvostná!

#1 Obří důl

Obří důl v Peci pod Sněžkou má své nezaměnitelné kouzlo v každém ročním období. V zimě si tu ale můžete vychutnat pohled na drsnou krkonošskou přírodu v celé její kráse, aniž byste k tomu potřebovali dobré pohorky.

Od spodní stanice lanovky na Sněžku jsou to ke kapličce v Obřím dole, kde začíná stoupání na Obří sedlo, dva kilometry po asfaltce s jedním výraznějším (ale krátkým stoupáním). Zvládne to tedy takřka každý a bude rád – zdejší pohled zdola nahoru k horám je opravdu fascinující.

#2 Česká Kanada

Stejně tak krásně je po celý rok v přírodním parku Česká Kanada, který nejspíš znáte díky sprostě nazvanému balvanu (ano, máme na mysli Ďáblovu prdel). Najdete ho na historické hranici Čech a Moravy na jihu Česka a čekají tu na vás ohromné lesy, rybníky a žulové balvany. 

Vylézt si tu můžete třeba na nejvyšší vrchol – Vysoký kámen (738 m n. m.) – nebo se třeba projít po Graselově stezce, která kopíruje stopy známého lupiče Johanna Georga Grasela. A zatímco od jara do podzimu láká Česká Kanada turisty a cykloturisty, v zimě se tu lidi rádi prohánějí na běžkách. Třeba se přidáte i k nim.

Ďáblova prdel v České Kanadě
Ďáblova prdel v České Kanadě.
Zdroj:
Bigstockphoto

#3 Brtnické ledopády

Brtnické ledopády jsou zimní chloubou NP České Švýcarsko. Příroda si tu hraje s vodou a na pískovcových stěnách v několika místech vytváří nádherné ledopády, k nimž každoročně míří nejen místní, ale i dalece přespolní. 

Ty nejhezčí útvary uvidíte, když se vydáte po speciální trase tzv. modrého psaníčka. Na ní ujdete 8–10 kilometrů za 3–4 hodiny. Trasa je středně náročná, a pokud máte nesmeky, nebojte se je použít. Podíváte se na taková místa, jako je Brtnický hrádek, Turistický most nebo Údolí Vlčího potoka.

Brtnické ledopády
Ledopády v okolí Brtníků bývají nejhezčí ke konci zimy.
Zdroj:
Bigstockphoto

#4 Boreč

V Českém středohoří, jen pár kilometrů od Lovosic, se nachází vrch Boreč, k němuž se nejlíp dostanete ze vsi Režný Újezd. Boreč je zajímavý tím, že má ve svém nitru pukliny, a když je zima, dostává se do nich chladný vzduch. Ten se tu ohřeje a ven odchází jako pára. Čím víc mrzne, tím je zřetelnější a podívaná je obdivuhodnější. Teplotní rozdíl vstupního vzduchu a toho, který se zase dostává ven, může být i 20 °C!

Kromě toho se nad kopcem v zimě stále drží nepřehlédnutelný mlžný sloup. Tady je vážně na co se dívat.

České středohoří není jen Házmburk. Zdolejte třeba i Bořeň

#5 Ledové sochy na Pustevnách

Každý, kdo nemá Pustevny zrovna přes celou republiku, už určitě ví, že tu rok co rok vznikají fascinující ledové sochy. Jsou k tomu zapotřebí desítky tun ledu a hlavně šikovné ruce sochařů, kteří dokážou vytvořit nepředstavitelná díla.

Tradice dlouhá už víc než 20 let nebyla nikdy přerušena. V sezóně, kdy bylo všechno pozastaveno kvůli pandemii onemocnění covid-19, sice akce nemohla proběhnout v plné parádě, jak na to byli návštěvníci zvyklí, zničehonic se ale na Pustevnách ledové sochy objevily (tématem byl cirkus) a kolemjdoucí se jimi mohli pokochat. V roce 2024 se tu dočkáte biblického příběhu Noemovy archy. Počkají tu na vás do 4. února!

Pustevny v zimě
Na Pustevnách je v zimě krásné. Na ledové sochy se sem jezdí podívat tisícovky zvědavců.
Zdroj:
Bigstockphoto

#6 Chalupská slať

V zimě je krásně i v okolí největšího rašelinového jezírka v Česku – u Chalupské slati. Jezírko leží v mělkém údolí Vydřího potoka v nadmořské výšce 910 metrů, jen asi kilometr od známé obce Borová Lada. 

Chalupská slať se začala tvořit před 8–10 tisíci lety v mělkém pánevním jezírku. Dneska tu můžeme pozorovat plovoucí ostrůvky a projít se tu po naučné stezce, která je sice jen 250 metrů dlouhá, nicméně na kouzlu a přínosnosti jí to neubírá. 

Národní park Šumava: Zelená střecha Evropy chrání ohrožené i hendikepované živočichy a hýčká si pozůstatky doby ledové

#7 Osada Jizerka

Je libo Jizerské hory? V každém ročním období je naprosto okouzlující osada Jizerka, kterou nejspíš znáte z televizních předpovědí počasí. Občas ji tam totiž zmíní, protože v zimě tu bývá fakt zima – zimní noc s -30 °C není nic, co by místní zaskočilo

Můžete se tu jen tak projít nebo se projet na běžkách. V budově, v níž bývala škola, můžete navštívit muzeum, jež vám představí historii i přírodu téhle malebné oblasti. Romantická Jizerka vás aspoň na chvíli vysvobodí ze všedního života. 

osada Jizerka
Jizerka je malebné místo, jehož návštěvy nebudete litovat.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7

 
 

Místo

50° 56' 51.6408", 14° 26' 30.012"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na výlet v zimě: na malebnou Jizerku, ke sprosté památce nebo na ledopády