Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Kam vyrazit v Tatrách? Na „Lomničák“ nebo k chatě s prosklenou kadibudkou

Chystáte se na dovolenou do Tater? Máme pro vás pět tradičních i těch méně známých tipů, co tady během dnů volna navštívit.

Lomnický štít

Náš výčet největších lákadel Tater nemůžeme začít jinak než Lomnickým štítem. Nejvyšší štít Vysokých Tater můžete zdolat po svých, spousta turistů ale raději využije lanovku z Tatranské Lomnice, která je doveze prakticky na samotný vrcholek. Tady na vás čekají unikátní výhledy i kavárna. Lístek na lanovku doporučujeme koupit s dostatečným předstihem. Zvláště v hlavní sezóně tady totiž bývá nabito.

Lomnický štít Vysoké Tatry
Lomnický štít je nejvyšším štítem Vysokých Tater.
Zdroj:
Bigstockphoto

Chata pod Rysy

Proč bychom vás hnali na jednu turistickou chatu, když jich v Tatrách najdete nespočet? Tady tahle je totiž tak trochu jiná. Leží v nadmořské výšce 2250 m n. m. a návštěvníci ji znají zejména díky unikátní kadibudce, která má prosklenou přední stranu, a tak se každému při použití naskytne panoramatický výhled na Vysoké Tatry. Počítejte ale s tím, že pokud se na výšlap vydáte ze Štrbského Plesa, je potřeba si vyčlenit alespoň 8 hodin.

Chata pod Rysy Vysoké Tatry
Oblíbená turistická chata se může pochlubit unikátem v podobě prosklené kadibudky s nádherným výhledem.
Zdroj:
Bigstockphoto

Štrbské pleso

Ptáte se, kam ještě vyrazit v Tatrách? Rozhodně ke Štrbskému plesu – okouzlující vodní ploše, která je vlastně už takovou klasikou. Můžete se sem nechat odvézt zubačkou, čímž ušetříte čas i peníze za parkování (lístky si tady označujete sami podobně jako v MHD). Štrbské pleso láká na nenáročnou procházku okolo, ale jeho návštěvu můžete pojmout též jako výchozí bod lanovky na Solisko. Pokud máte více času, půjčte si loďku a jezero si projeďte skrz na skrz.

Štrbské pleso Vysoké Tatry
Ikona Vysokých Tater – Štrbské pleso láká na pohodové procházky i výlety loďkou.
Zdroj:
Bigstockphoto

Vodopád Skok

Hledáte příjemnou a nenáročnou túru? Sázkou na jistotu je vodopád Skok, kam se za cca hodinu a půl pohodlně dostanete od Štrbského Plesa po žluté značce. Vodopád je se svými 25 metry třetím největším vodopádem na slovenské straně Vysokých Tater a nabízí kouzelné výhledy i možnost vystoupat nahoru Mlynickou dolinou (pouze v období od 16. června do 31. října), která vede po kluzkých kamenech a cestě zajištěné řetězy.

Vodopád Skok Vysoké Tatry
Třetí největší vodopád vysokých Tater je snadno dostupný a nabízí kouzelné výhledy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jezero Morskie Oko

Chcete si udělat příjemnou rodinnou procházku k největšímu jezeru Vysokých Tater? Pak je Morskie Oko ideální cílovou destinací. Jako k jedinému z polských jezer sem totiž vede asfaltová cesta, což ocení zejména rodiny s menšími dětmi nebo kočárky. Díky velké turistické oblibě a snadnému přístupu se stalo Mořské Oko jedním z nejoblíbenějších turistických cílů polských Tater.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3
 
 

Místo

49° 11' 42.9791", 20° 12' 47.4358"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam vyrazit v Tatrách? Na „Lomničák“ nebo k chatě s prosklenou kadibudkou