Přejít k hlavnímu obsahu

Vlajka Kanady ve větru

vlajka Kanady - Cestovinky.cz
<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Canada#/media/File:Canada_flag_halifax_9_-04.JPG">Jared Grove</a>Licencováno dle CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Kanada zavádí pro vstup do země obdobu amerického formuláře ESTA

A je tu další veletoč v nekonečném příběhu víz a nevíz při cestování do Kanady. Ne přímo vízum, ale elektronický cestovní formulář bude od 16. března potřeba pro vstup do země, a to nejen pro občany České republiky, ale pro všechny ze zemí, jež měly dosud s Kanadou bezvízový styk.

Formulář se jmenuje eTA (Electonic Travel Authorization) a platí se za něj 7 kanadských dolarů (cca 125 korun). Platí 5 let, může ale skončit dříve v případě dřívější expirace platnosti pasu. O situaci informovala Asociace cestovních kanceláří ČR. Vydat se za poznáním zajímavých míst druhé největší země světa tak bude zase o trochu komplikovanější.

Kanada - víza a nevíza. Jak to bylo od začátku

Jak se vlastně vyvíjela situace kolem cestování českých občanů do Kanady? Do roku 1996 byly víza zapotřebí. V onom roce se ovšem povinnost zrušila. Jenže o rok později se v českých médiích objevily reportáže o úspěšných moravských azylantech v Kanadě. Žádosti občanů České republiky o kanadský azyl se začaly množit, a tak Kanada víza opět zavedla.

Situace se uklidňovala, vztahy obou zamí se zlepšovaly, takže na podzim roku 2007 opět cestujeme do země javorového listu bez víza. To ovšem netrvá ani dva roky. Žádosti o azyl se znovu množí vysokým tempem, a tak se situace z roku 1997 opakuje.

Na konci roku 2013 po dlouhém nátlaku české vlády a vrcholných orgánů EU se opět vízová povinnost ruší. A další, pro nás negativní, obrat následuje v březnu 2016. Snad zase brzy dojde ke změně.

 
 
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kanada zavádí pro vstup do země obdobu amerického formuláře ESTA