Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Karibik je blíž, než byste čekali. Kefalonie vám vyrazí dech

Největší z Jónských ostrovů a jeden z nejdivočejších vůbec. Nespoutaná Kefalonie vám učaruje nejen svou divokou povahou, ale hlavně nespočtem kouzelných pláží. Které jsou ty nej?

Myrtos

Myrtos Beach
Na ostrově Kefalonia asi nenajdete známější a proslulejší pláž než krásku jménem Myrtos.
Zdroj:
Bigstockphoto

Asi neexistuje legendárnější a známější pláž ostrova než proslulá Myrtos. Dechberoucí kráska, jejíž povrch je tvořen bílými oblázky a zčásti i pískem, naleznete nedaleko letoviska Anomeria, v úkrytu bělavých skalisek, které jsou bohatě posety zelenou vegetací. Připravte se na to, že dolů na pláž vede dlouhá a klikatá cesta a vydávat se sem bez auta nebo skútru je celkem náročné.

Součástí Myrtos Beach je plážový servis a na jejím levém konci najdete i menší jeskyni. Jen dávejte pozor na padající kameny, které sem v odpoledních a večerních hodinách shazují všudypřítomné kozy, vracející se k napajedlům.

Xi

Xi Beach
Xi Beach patří k těm nejnavštěvovanějším plážím na ostrově. Hned na první pohled vás dostane její netradiční barva.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kefalonie je nejen ostrovem úžasných pláží, ale také dechberoucích kontrastů. Po kouzelné Myrtos Beach si udělejte výlet na neméně tajuplnou krásku jménem Xi. Najdete ji ve stejnojmenné osadě, na samotném jihu poloostrova Paliki. Tahle pláž je pro změnu pokryta oranžovým pískem, který vytváří dokonalý kontrast s okolními bělavými skalisky.

Moře tady sice není tak průzračné jako u oblázkových pláží ostrova, Xi však rozhodně stojí za návštěvu a několik dokonalých fotek. Její první část je organizovaná a najdete tady restauraci i lehátka za poplatek (případně konzumaci). Na vzdálenější části pak budete i během hlavní sezóny úplně sami.

Platia Ammos

Platia Ammos Beach
Pokud se vydáte na pláž Platia Ammos, činíte tak na vlastní nebezpečí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Tahle kráska vás bude přitahovat možná až magickou silou. A to třeba i proto, že vstup a vjezd k ní je oficiálně zakázán cedulí. Pokud se sem proto vydáte, činíte tak na vlastní nebezpečí! Dříve k pláži vedly desítky betonových schodů, dnes už jich pár chybí. Přesto se najdou odvážlivci, kteří chybějící schody překonají s elegancí sobě vlastní.

Pláž Platia Ammos najdete v prefektuře Larisa a pokud zvládnete překonat prvotní překážku v podobě rozpadajících se schodů, odměnou vám bude liduprázdná písčitá pláž s mořem té nejjasnější modři. Jestliže se na pláž neodvážíte, nezoufejte! I z vyhlídky na vrcholu pořídíte úžasné fotky, ze kterých se bude tajit dech.

Agia Eleni

Agia Eleni Beach
Maličkatá pláž Agia Eleni je dobře přístupná, v hlavní turistické sezóně bývá ale zpravidla přeplněná nejen ona, ale i přilehlé parkoviště.
Zdroj:
Bigstockphoto

Agia Eleni je další z velmi dobře dostupných pláží. Cesta totiž vede prakticky až k moři. Několik metrů nad pláží najdete malé parkoviště, které ale bývá v hlavní turistické sezóně poměrně přeplněné. Vleze se sem sotva tucet aut. Pláž také není nikterak rozlehlá, ale co jí chybí na délce, to vám vynahradí průzračným mořem a jedinečným soukromým, které skýtají jednotlivé mini-plážičky oddělené převisy skal.

Z pláže dohlédnete na vedlejší Petani, a pokud tady vydržíte do západu slunce, naskytne se vám jedinečná podívaná. Agia Eleni patří k těm divočejším a neorganizovaným plážím, takže je vhodná pro vyznavače nudismu a romantické duše hledající soukromí.

Antisamos

Antisamos Beach
Pláži Antisamos se ne nadarmo přezdívá „Hollywood Kefalonie“. Pokud budete mít štěstí, můžete tady narazit na celebrity z celého světa.
Zdroj:
Bigstockphoto

O pláži Antisamos se mluví jako o kefalonském Hollywoodu. Právě tahle pláž je pro svou vybavenost a panenskou krásu vyhledávaným cílem celebrit z celého světa. Antisamos beach najdete skrytou mezi dvěma zelenými vrcholky ukusujícími z ostrova pořádnou část. Tvořena je menšími oblázky a její většina je organizovaná.

Najdete tady perfektně vybavenou restauraci, kde si můžete dát skvělé koktejly, točené pivo i plnohodnotný oběd nebo svačinu. Odměnou vám budou luxusní koženková lehátka zdarma, na která vám v případě zájmu obsluha objednávku ochotně donese. Kromě této restaurace tady najdete i dvě další a základnu vodních sporů. Druhá část pláže už organizovaná není, a proto nabízí tolik žádaný klid i soukromí.

Petani

Petani Beach
Součástí pláže je vyhlášená taverna servírující řecké speciality, výbornou kávu i koktejly. A západy slunce jsou tady jednoduše nezapomenutelné.
Zdroj:
Bigstockphoto

Také na Petani se snadno dostanete autem, skútrem či na čtyřkolce. Součástí téhle pláže je restaurace, odkud se vám naskytne jedinečný výhled na neopakovatelný západ slunce. Pláž je dlouhá, široká a najdete tady několik desítek slunečníků, převlíkárny i kavárnu s výtečnou kávou. Krásu Petani beach podtrhují obří balvany, které tady vytvářejí divokou scenerii s úžasnou atmosférou. Samozřejmostí je průzračné a čisté moře pro Kefalonii tolik typické.

Fteri

Fteri Beach
Na tuhle pláž vedla v minulosti nepříliš dobře značená divoká stezka lesem, horskými průsmyky i bylinkovými loukami. Po řádění medikánu Janos se tady ale dostanete už pouze lodí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Tuhle pláž, pravděpodobně nejkrásnější z celého ostrova, si musíte zasloužit. Anebo si dopravu na ni jednoduše zaplatit. Opět je součástí poloostrovu Paliki a nachází se kousek od vesničky Zola. Abyste ji ale donedávna našli, museli jste se držet barevných značek, které vás vedly pustinami, horskými pásmy i divokými lesy. Bohužel původní (a značená) cesta byla po řádění medikánu Janos nenávratně poškozena a bude trvat pravděpodobně dost dlouho, než se jí podaří milovníkům tohohle ostrova znovu obnovit.

Jediná cesta na Fteri beach je proto v současné době možná pouze ze zmíněné vesničky Zola na výletní loďce, za kterou zaplatíte cca 15 euro. Pronajmout si samozřejmě můžete i loďku na celý den, tady se ale už ceny šplhají ke stovce eur. Nikdy taky nemůžete dopředu tušit, jestli bude půjčovna vzhledem k větru nebo nepříznivým povětrnostním podmínkám v provozu (doporučujeme předem ověřit telefonicky).

Foki

Foki Beach
Pláž Foki je součástí malebného letoviska Fiscardo.
Zdroj:
Bigstockphoto

Foki Beach je jednou z nejkrásnějších pláží malebného letoviska Fiscardo. Právě Fiscardo platí za jedno z nejvyhledávanějších a nejatraktivnějších letovisek ostrova. Zároveň jde o významný přístav, kde kotví výletní lodě z nedalekého Zakynthu nebo neméně čarovné Lefkady. Součástí Foki beach je olivový háj poskytující tolik žádaný stín a jedna menší restaurace s parkovištěm. Voda je tady neuvěřitelně průzračná a loďky rybářů skoro vypadají, že se na její hladině vznášejí. Pláž je ukryta v malebné zátoce a proto nabízí tolik žádaný klid a soukromí.

Porto Atheras

Porto Atheras
Málokterá písčitá pláž se může pochlubit tak průzračnou a čistou vodou jako právě ta, kterou najdete v letovisku Porto Atheras.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Další skvost poloostrova Paliki, který ale stojí tak trochu na okraji zájmů turistů. Jen málokdo totiž sjede až dolů na písčitou pláž Porto Atheras, která patří k tomu nejkrásnějšímu, co může Kefalonie nabídnout. Průzračná voda, všudypřítomný klid, schovaný kostelík, rozlehlá písčitá pláž a minimum turistů i během hlavní sezóny dělají z téhle krásky místo dokonalé relaxace a odpočinku. Kousek nad pláží je vyhlášená restaurace, kde servírují tradiční řecké speciality i čerstvé mořské plody. A neochutnat zdejší víno Robola by byl věčný hřích.

Dafnoudi

Dafnoudi Beach
K pláži Dafnoudi vede asi půlhodinová lesní stezka. Samotná plážička není do rozlohy příliš velká, najdete tady ale úžasný klid.
Zdroj:
Bigstockphoto

Náš výčet nejkrásnějších pláží ostrova Kefalonie zakončíme kráskou zvanou Dafnoudi. Najdete ji nedaleko letoviska Fiscardo a i tady platí, že si její krásu musíte zasloužit. Pláž sice není tak špatně dostupná, jako bývala výše uvedená Fteri, přesto vám sem cesta skrze lesík zabere dobrou půlhodinku. Odměnou vám bude maličkatá oblázková pláž ukrytá zrakům zvědavců i magické místo s jedinečnou atmosférou a průzračným mořem. Nechybí ani maličká jeskyně dokreslující celkovou atmosféru tohohle kouzelného místa, potažmo ostrova.

 
 

Místo

38° 20' 34.9764", 20° 32' 9.9888"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Karibik je blíž, než byste čekali. Kefalonie vám vyrazí dech