Přejít k hlavnímu obsahu

Na karibských ostrovech čekají dinosauři, géniové i pirátský poklad

Jeden je doslova jako stvořený pro lenošení na pláži, druhý pro poznávání starobylých památek. Třetí se může pochlubit výtečnou gastronomií a další třeba netradičními obyvateli nejen z říše zvířat. O čem je řeč? O karibských ostrovech! Vydejte se společně s námi na jeden netradiční výlet. Zatím tedy alespoň obrazně.

Jamajka: Reggae, doutníky i noční potápění

Mnohým z nás při zmínce o Jamajce vytane na mysli legendární reggae zpěvák Bob Marley, luxusní rum nebo zdejší doutníky. Jamajka však nabízí mnohem víc. Ať už jde o běloskvoucí pláže, jejichž krás se nebudete moci nabažit nebo proslulou Modrou lagunu. Její hloubka dosahuje úctyhodných šedesát metrů a barvu vody zde lze přirovnat k tomu nejkrásnějšímu safíru. Lagunu obývá nespočet zástupců vodní říše. Potápění je tady (zvláště v noci) nezapomenutelným zážitkem.

Za zmínku jistě stojí i zdejší husté lesy, které jsou ideální pro pozorování ptactva a dalších zástupců jamajské flóry i fauny. Večer si můžete vyhodit z kopýtka v některém z vyhlášených reggae klubů nebo prozkoumat nabídku lázeňských služeb v Ocho Rios.  A když vás přepadne chuť na něco dobrého, zamiřte do některé z místních restaurací, kde můžete ochutnat třeba i tradiční konopné pirožky.

Znáte slavnou Jamajskou plážovou oblast Negril? Jedná se o 11 km nádherných pláží s báječně jemným světlým pískem. Vyrazte na Jamajku s ESO travel a projděte se po něm. Zkuste luxusní pětihvězdičkový hotelový komplex Round Hill přímo na pláži!
Pláže na Jamajce jsou jednoduše okouzlující.

Kajmanské ostrovy:  Luxusní pláže, národní parky i dinosauři

Kajmanské ostrovy jsou jen velmi řídce osídlené, téměř ploché, místy i bažinaté. Přesto nabízí jednu z nejkrásnějších pláží světaSeven Mile Beach“, která představuje dlouhý pás bílého písku s okouzlujícími výhledy na čarokrásnou zátoku West Bay. Jakmile vás přestane polehávání na plážích bavit, vydejte se na průzkum zdejších parků, mezi jejichž obyvatele patří netradiční druhy ptactva i rostlin.

Raritou je jistě kajmanská modrá iguana, která je vlastně dodnes žijícím druhem dinosaura. Ve městě Stingray City kolem vás budou s bohorovným klidem proplouvat trnuchy i další zástupci zdejší flóry. A pokud na vás bude těch zážitků až přespříliš, odpočiňte si v některém z místních lázeňských komplexů, které údajně patří k těm nejlepším v celém Karibiku.

Národní parky na Kajmanských ostrovech ukrývají jeden opravdový unikát, který byste tady možná ani nečekali.

 

Antigua: Kamenné mlýny, 365 pláží i zbytky britských opevnění

Ostrov Antigua je se svou rozlohou 280 km2 největším ze Závětrných ostrovů. Jeho součástí je nespočet malebných pláží. Místní dokonce tvrdí, že během roku se zde můžete slunit každý den na jiné pláži. Proto se Antigue přezdívá „Ostrov 365 pláží“. Kromě lenošení na bílém písku se můžete vydat na průzkum kamenných větrných mlýnů nebo zbytků britských opevnění.

Ostrov však nabízí nespočet aktivit pro velké i malé. Jak jste na tom s přesností, si můžete procvičit na střelnici Reservoir a poté zamířit třeba na exkurzi do lihovaru Antigua Distillery, kde poznáte opravdovou chuť tohoto místa ve své nejryzejší podobě. Nejzajímavější místa ostrova lze díky jeho rozloze procestovat za pouhé dva dny!

Ostrovní stát Antigua se proslulý skutečností, že každý den zde můžete odpočívat na jiné pláži.

 

Svatá Lucie: Romantika, výtečné pivo, vulkán i géniové

Malý ostrovní stát vulkanického původu najdete v souostroví Malé Antily. I přes rozmach turismu si ostrov stále zachovává svůj tradiční tropický ráz s nezapomenutelným romantickým nádechem. Díky dvěma vulkanickým sukům Velký a Malý Piton si ho nespletete s žádným jiným karibským ostrovem. Piton si ale můžete objednat i v některé z místních hospůdek. Jde totiž o vynikající pivní speciál, který jinde zkrátka neochutnáte.

Za zmínku jistě stojí i vulkán La Soufrière, v jehož bezprostřední blízkosti můžete svou pokožku natřít bahnem zdejších sirných pramenů, které mají léčivé účinky. Toužíte-li po chvilce klidu a odpočinku, vydejte se na pláž Anse Mamin, jejíž raritou je unikátní černý písek. Ze Svaté Lucie navíc pocházejí dva laureáti Nobelovy ceny – Sir Arthur Lewis a Derek Walcott. Pokud tedy toužíte po géniovi, je tento Bohem i lidmi zapomenutý kus ráje ideálním místem pro početí.

Okouzlující ostrov Svatá Lucie je rodištěm rovnou dvou laureátů Nobelovy ceny.

 

Dominikánská republika: 5 NEJ Karibiku

Naši exkurzi po karibských ostrovech zakončíme Dominikánskou republikou, která se může pochlubit rovnou pěti „NEJ“ celé karibské oblasti. Naleznete zde totiž nejvyšší horu, nejúrodnější údolí, největší jezero, nejvíce národních parkůa samozřejmě také nejdelší palmové pláže, kvůli kterým zde míří turisté z celého světa. Zdejší bílý písek společně s palmami, sklánějícími se k tyrkysové hladině, jste dokonce mohli zahlédnout v jedné známé reklamě na rum.

Pokud patříte mezi milovníky adrenalinu, vydejte se na průzkum jezera Enriquillo, jehož součástí je i malý ostrov, kde žijí krokodýli! Chcete-li si z Dominikánské republiky odvézt víc než jen ranec vzpomínek, zkuste štěstí a vydejte se po stopách pirátského pokladu, který je zde podle místních ukrytý.

Dominikánská republika nabízí rovnou 5 karibských „NEJ“

 

 
 

Místo

18° 24' 27.4932", -77° 6' 20.016"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na karibských ostrovech čekají dinosauři, géniové i pirátský poklad