Přejít k hlavnímu obsahu

Kde v Americe umírají letadla? Nedaleko výskytu UFO i pod gilotinou

Člověk má na své poslední cestě dvě možnosti: krematorium, nebo hřbitov. U letadel je to jasné, spálit se nedají. Na několika místech světa se proto můžeme setkat s pláněmi posetými vysloužilými vraky. Podívejme se na ty největší v Americe.

Skoro každý zná letecké snímky takových pohřebišť, ukázal je například režisér Godfrey Reggio ve filmech o změnách, které na Zemi lidé provádějí. Kdo si chce takové pohledy dopřát, může se proletět nad jihozápadem USA. Tam najdeme takových míst posledního odpočinku létacích strojů největší počet.

Jedno takové pohřební letiště se nachází také v Roswellu v Novém Mexiku. Tohle město proslulo především jako lokalita pro pozorování výskytu UFO. Na zemi lze vidět velmi dobře identifikovatelné objekty a nutno podotknout, že ne pro všechny znamená zastávka u letiště v Roswellu konečnou. V provozu tu totiž mají také „rehabilitační centrum“, v němž technici ve spolupráci s Univerzitou Eastern New Mexico dávají poškozené stroje dohromady.

Gilotina
Jestliže letadlo doslouží, pak je třeba ho dříve či později zlikvidovat. Aby to šlo snadněji, půjčili si letečtí funebráci z evropské historie nechvalně proslulou gilotinu. Ta porcuje stroj na menší kousky, jež se poté lépe likvidují. Leteckou gilotinu v akci můžete vidět na videu níže.

O amerických podivnostech si můžete přečíst také v tomto článku:

Mojave a Mohave – dvě místa, kde se letadla loučí se světem

Také v kalifornském Mojave nedaleko Bakersfieldu dokáží stroje vrátit do služby, ale spousta z nich jich tu končí. Jedná se o letouny soukromých aerolinek. Jako hřbitov bylo toto místo vybráno, protože se k tomuto účelu díky rozlehlé poušti v sousedství letiště báječně hodí. Na píscích u Mojave se dají spatřit bývalá dopravní letadla značek Boeing, Airbus nebo Lockheed.

Nosorožec bez nosu přežije, ale bombardér ne.
Zdroj: U.S. Federal Government (licence Public Domain Image)

Nedaleko u města, jehož indiánské pojmenování vychází ze stejného základu, se nachází městečko Mohave, ovšem tentokrát jsme o kousek více na východě ve státě Arizona. Tam mají letiště, na němž se kdysi piloti učili bojovat s nepřátelskými stíhačkami. Desítky kilometrů vyprahlé krajiny Arizony a Kalifornie sloužily pro výcvik nebeských bojovníků pro bojiště druhé světové války.

Dnes tu najdeme artefakty připomínající, k čemu toto místo sloužilo před více než půlstoletím, ale také například muzeum ukazující historii nasazení vzdušných sil americké armády na nejrůznějších světových bojištích. A pochopitelně i pohřebiště.

V krajině jihozápadu USA najdeme i další poutavá místa: Magický Bryce Canyon: Když skály vypadají jako lidské postavy

Chcete si přečíst o dalších zajímavých místech na naší planetě? Připojte se k našim fanouškům na Facebooku a neunikne vám žádný nový článek.
#facebook#

 
 

Místo

33° 26' 34.2492", -112° 2' 38.4"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kde v Americe umírají letadla? Nedaleko výskytu UFO i pod gilotinou