Přejít k hlavnímu obsahu

Kde stojí chalupa, ve které se natáčel film S tebou mě baví svět?

Čtvrt hodinky jízdy autem z Vrchlabí se nachází nenápadný Dolní Dvůr. V něm se dá najít i pár sjezdovek a taky po celý rok útočiště v přírodě před okolním světem. A ještě něco. Natáčel se tu film, který známe všichni – stoprocentně!

Kdo by totiž alespoň jednou neviděl zběsilou komedii o pánské jízdě na horách, na kterou pánové tentokrát vyfasovali svá drahá dítka? Hádáte správně. Právě Dolní Dvůr byl dějištěm filmové expedice Apalucha, tedy rodinné komedie S tebou mě baví svět.

Jak se dostat k chalupě?

Chalupa, v níž si užívali dovolenou se vším všudy tatínkové a jejich ratolesti, je (pro dovolenou příjemně) odříznutá od světa, ale dostat se k ní samozřejmě můžete. Stačí se vydat údolím Kotelského potoka do Rudolfova, kde se nachází sezónní informační středisko Krkonošského národního parku. Odsud se pak dáte ke Zlatému Mlýnu a na Horskou cestu. Na horním konci louky ležící proti vám, na Zlatém návrší, chalupu spatříte. Mimochodem – zkuste se na nějaké střípky z natáčení zeptat právě v informačním středisku!

Jedna ze scén u chalupy, ke které turisté rádi z Dolního Dvora míří.
Zdroj: bit.ly/2xuDyYo

Co nabízí Dolní Dvůr kromě Apaluchy

Dolní Dvůr v okrese Trutnov je poměrně malá obec čítající 262 stálých obyvatel. Je tu ale několik zajímavostí, například klasicistní kostel sv. Josefa, kaple sv. archanděla Michaela z 16. století nebo venkovský dům č. 114.

Obec těží především z turistického ruchu, a to hlavně v zimní sezóně. Nachází se tu totiž rodinný ski areál Ski Family Dolní Dvůr s pěti vleky a sedmi sjezdovkami i KidParkem pro děti. Lyžařský areál je docela malý a komorní, ale pro rodiče s menšími dětmi, které se nejprve potřebují naučit lyžovat nebo jezdit na snowboardu, aby se následně mohly vrhat z větších kopců, je ideální.

Po celý rok, ale především zase na jaře a v létě, tu turisté nacházejí útočiště a výchozí bod pro své krkonošské toulky. Dá se odsud jít na Sněžku, do Pece pod Sněžkou, do Špindlerova Mlýna nebo na Tetřeví boudy a podniknout můžete i jiné výlety – třeba do Vrchlabí nebo do Jilemnice.  

 
 

Místo

50° 39' 8.0928", 15° 39' 20.0988"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kde stojí chalupa, ve které se natáčel film S tebou mě baví svět?