Přejít k hlavnímu obsahu

Letecká doprava

obrazek
Peter Griffin (Publicdomainpictures.net, licence public domain pictures)

Kde se změnily letecké trasy kvůli válečným konfliktům?

Nejen Foglarova Stínadla se bouří, hodně rušno je v současné době ve velké části světa. Leckde například zasáhly válečné konflikty do koridorů leteckých tras. Na některých místech tak musely být upraveny.

Velké konflikty, které v současné době nejvíce hýbou světem, se odehrávají na Ukrajině a na Blízkém východě. Sestřelení letadla nad východem Ukrajiny a dopad rakety poblíž letiště v Tel Avivu, to jsou poslední případy, které odhalily nebezpečí provázející leteckou dopravu v neklidných částech zeměkoule.

Cestování letadlem do některých míst nyní trvá o něco déle kvůli tomu, že by stroje nad územím určitých zemí neměly vůbec létat. Tlak na rychlost letecké dopravy je ovšem obrovský, takže letadla přes ně často létají, ale s velkými omezeními. Třeba přes Irák, pokud se tam někdo odváží, se smějí letadla pohybovat ve výšce přesahující šest kilometrů.

Létat by se nemělo ani přes Somálsko, Libyi, Severní Koreu a samozřejmě již zmíněnou východní část Ukrajiny včetně nejproblematičtějšího poloostrova Krym. K problematickým zemím s omezeními patří také Demokratická republika Kongo, Mali, sever Etiopie, Keňa, Afghánistán, Írán, Sýrie nebo Jemen.

 
 
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kde se změnily letecké trasy kvůli válečným konfliktům?