Přejít k hlavnímu obsahu

Kdo může za krvavé zbarvení řeky Caño Cristales

Caño Cristales není jen tak obyčejná řeka. Tato nezaměnitelná součást Národního parku Serrania de la Macarena totiž patří k těm nejkrásnějším a nejobdivuhodnějším na světě.

Asi 100 km dlouhému toku se přezdívá „duhová řeka“ nebo „řeka pěti barev“. Pět barev se tu totiž opravdu střídá!

Samotná voda v řece je původně průzračná, takže by na ní nebylo nic tak zvláštního. Přesto ale dochází k jejímu neustálému a neustále se střídajícímu zbarvování! Její koryto je totiž pokryto barevnými řasami – modrými, zelenými, černými, žlutými a červenými, které jí propůjčují své odstíny.

Žádná magie v tom není

Za naprosto originální zbarvení řeky mohou řasy Macarenia clavigera vyskytující se v jejím korytu. Ty barvy vodu do červena, přítomné mechy zase dodávají zelenou barvu, za ostatní barvy může také písek, různě zbarvené kameny, pár odstínů přidávají i okolní skály a peřeje. Vysvětlení barevnosti řeky je tedy nadmíru prozaické. Na kráse to ale celému obrazu neubírá.

cano cristales 2
Na tuhle řeku je fakt zvláštní pohled!
Zdroj:
Shutterstock

Budete-li si chtít užít řeku v plné parádě, vydejte se k ní v období od září do listopadu. Na výpravu s sebou přiberte i místního průvodce, je dost dobře možné, že bez něj se k řece nedostanete. Zatímco dříve zde bylo území partyzánských skupin, dnes je tu klid, ale vojenský dohled nad oblastí přetrvává.

Caño Cristales je obecně rychlá řeka se spoustou peřejí, vodopádů a kruhových jam.

Zdroj

 
 

Místo

2° 15' 51.1488", -73° 47' 40.0812"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kdo může za krvavé zbarvení řeky Caño Cristales