Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Když Irsko slaví, tak se vypijí čtyři miliardy piv

Většinu dobrých myšlenek lidstvo utopí v alkoholu, svátek svatého Patrika netvoří výjimku. Bujaré oslavy lidí oděných od hlavy až k patě v zelené a s trojlístky v klopách jsou původním událostem na hony vzdáleny. 17. březen je vlastně připomínkou smrti svatého Patrika, se kterým se v začátcích pojila modrá barva. V Dublinu se však dnes slaví čtyři dny a sami duchovní se od něj kvůli litrům alkoholu raději distancují.

Svatý Patrik je patronem Irska, a tak je dublinská oslava především národním večírkem. A vzhledem k tomu, že za to Irové opravdu umí vzít, tak trvá čtyři dny, její součástí je přehlídka, kterou sledují desetitisíce lidí, a puby se předhánějí v tom, kde bude lepší večírek. Není proto divu, že se v tradičně katolickém Irsku ozvýají kněží a žádají návrat oslav svatého Patrika do církevního společenství. Jak ale hlásá známý slogan irského pivovaru Guinness: Všichni jsou 17. března Irové. V tento den se dokonce zazelenají i důležité irské budovy. Skrze emigranty se svátek svatého Patrika dostal i do světa.

Trojlístek se stal symbolem Irska díky svatému Patrikovi.
Zdroj: George McFinnigan, Wikimedia Commons

Důvod rychlého rozšíření svátku je celkem prozaický - Irové vyvolávají pocit, že čím víc pijete pivo, tím víc oslavujete Irsko a svatého Patrika. S tímto poselstvím se mnoho lidí ztotožnilo natolik, že se dnes 17. března vypije po celém světě celé jedno procento celoroční spotřeby piva. Kolik to je? Zhruba čtyři miliardy velkých piv.

 Když leprikóni zaplaví New York

O oslavách st. Patrick's Day v New Yorku se už bez nadsázky mluví jako o neopomenutelné legendě. Slavnostní přehlídka se tu drží již dvě stě padesát let, což je déle než v samotném Dublinu. Účastní se jí na 150 tisíc lidí a na dva miliony přihlížejících a trvá kolem pěti hodin. Jiné americké město - Chicago - zase pro tuto příležitost zbarví na zeleno celou řeku. Po slavnostní přehlídce, která je o něco menší než v New Yorku (ale její přihlížející se dají počítat na stovky tisíc), většina přítomných zamíří do nejbližšího pubu na pintu zeleného piva.

Do Chicago river se každoročně kolem 40 kilogramů zeleného barviva. Pro nicnetušící turisty to bývá šok.
Zdroj: Knowledge Seeker, Wikimedia Commons

New York a další "hity" USA také zde:

Ani Kanadě není svátek svatého Patrika neznámý. Montreal má dokonce trojlístek v městském znamu a Toronto pořádá Grand Marshal's Ball. Lístek na tuto obrovskou irskou párty stojí v přepočtu více jak dva a půl tisíce korun a zahrnuje gurmánskou večeři, pití a živou hudbu. Kanada dostává své pověsti, a tak si můžete užít svátek jak v hospodě, tak na oficiálním svatopatrikovském odpoledním čaji.

Zelený Guinness je tekutá esence Dne svatého Patrika.
Zdroj: leyla.a, Flickr.com

Zelená se australská opera i arabský mrakodrap

Svátku se nevyhýbají ani protinožci. Sydney slaví rozsáhlou přehlídkou, do zeleného hávu se halí i slavná opera, Aucland na Novém Zélandu nasvicuje na zeleno svou Sky Tower. Tuhle tradici následovali i Arabové se svou věží Burj Al Arab, Číňani s Oriental Pearl Tower v Šanghaji a Jihoafričané dokonce nasvítili svou Table mountain nad Kapským městem. O evrospkých městech ani nemluvíme. Pravidelně se totiž zelená třeba šikmá věž v Pise, královský palác v Monaku, London Eye či Palác kultury a vědy ve Varšavě.  

 #facebook#

Autorka Petra Kejklíčková na Google+

 
 

Místo

53° 20' 34.0008", -6° 15' 57.9996"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Když Irsko slaví, tak se vypijí čtyři miliardy piv