Přejít k hlavnímu obsahu

Korfu se chlubí vlastním pivem. Jak ho správně uvařit učili Řeky čeští sládci

Korfu se do podvědomí veřejnosti vryl jako „smaragdový ostrov“. Díky své poloze (je vůbec tím nejsevernějším z Jónských ostrovů) sem dopadá množství dešťových srážek, což z ostrova dělá opravdový klenot. Ovšem nejen zdejší malebné pláže, z nichž některé bodují v anketách o nejkrásnější pláž Evropy a rozmanitá flóra jsou raritou, na níž zde narazíte. Ostrov se může pochlubit i vlastním pivovarem. Jak se vaří chutné a poctivé pivo sem navíc přijeli učit Řeky sládci přímo z Čech.

Korfu – země pivu zaslíbená?

Právě že ani ne. Řekové pivu příliš neholdují. Pokud si mají vybrat, sáhnou spíše po vínu. To konzumují prakticky v kteroukoli denní či noční hodinu. Nepředstavujte si to ale tak, že by se vínem pravidelně opíjeli. Jeho konzumaci berou spíše jako takový rituál, který nesmí chybět u dobrého jídla. A že toho je v Řecku opravdu přehršel. Pivo tak až donedávna stálo na okraji zájmu. Boom v oblasti řeckých piv přišel až s otevřením prvního rodinného pivovaru ve vesničce Arillas.

Psali jsme také o festivalu piva na Korfu.

Rok 2006 byl pro Čechy a Korfany významným milníkem

Právě tehdy byl totiž pivovar v malebné vesničce na západním pobřeží ostrova založen. Zakladatelé se kvůli svému dlouholetému snu zadlužili na několik dlouhých let, skoupili pozemky a vystavěly obří halu, do níž umístili veškeré nezbytnosti, které mají za úkol připravit to nejlepší pivo nejen na Korfu, ale také v celém Řecku. A protože chtěli skutečně aspirovat na absolutního vítěze, pozvali si sládky z Čech, Německa a Velké Británie.

Arillas najdete na západním pobřeží ostrova. Jeho součástí je i tradiční rodinný pivovar Κερκυραϊκή Ζυθοποιία.
Zdroj: Archiv autorky

8 kousků, které musíte ochutnat

Z mezinárodní spolupráce vzniklo 8 lahodných pivních speciálů: Red Ale Special – červené nefiltrované nepasterizované pivo, Dark Ale Bitter – tmavé nepasterizované pivo, Amorosa Weiss – unikát vyrobený z několika druhů obilovin a ovocných kvasnic, který ve výsledku překvapí příjemnou banánovou příchutí, Contessa IPA – nefiltrované, dvojitě kvašené pivo, Royal Ionian Pilsner – světlé pivo s příjemnou hořkostí, Ionian Epos – dvojitě kvašené pivo s přídavkem květového medu, Ionian Gold – černé pivo s výraznou esencí a příjemnou chutí a novinka v podobě zázvorového piva 1842 Ginger Beer. Nejsilnější pivo – Ionian Epos má 7,5 %.

O korfské pivo je zájem zejména v cizině

V pivovaru se ročně vyrábí na 200 000 litrů piva. Největší zájem o něj ale mají cizinci, nikoli Korfané, kteří jsou věrní „svému“ Amstelu, Alfě, Mythosu nebo Heinekenu. Proč je slovo „svému“ v uvozovkách? Zmíněné značky totiž již dávno nepatří Řekům. Je to pár let, co značky odkoupil Heineken. Corfu Beer tak má obří potenciál stát se naprostým řeckým unikátem.

 
 

Místo

39° 44' 58.0308", 19° 39' 24.5268"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Korfu se chlubí vlastním pivem. Jak ho správně uvařit učili Řeky čeští sládci