Přejít k hlavnímu obsahu

Korfu se setkává s Českem . . . aneb festival piva na Korfu

Korfu se setkává s Českem. Co je to za nesmysl? Kde je hranice Řecka a kde České republiky…? A přece… V letošním roce proběhlo to nejvřelejší setkání mezi ostrovem Korfu a Českem.

Korfu Beer festival - Korfu a festival piva? Milý čtenáři, zdá se ti to zvláštní? Každý pamětník ví, že jezdil na chmelobraní do západních Čech, přece Řecko, to je retsina, řecký salát a tzatziki… A co tam dělá pivo? Nu, je tomu tak, globalizace nezná hranic, a tak jak se americkým bramborám daří dobře v Čechách, tak se výrobě piva dobře daří zrovinka na ostrově Korfu.

Korfu Beer Festival (Festival piva na Korfu), Corfu Meets Czechs a Travel 2002…

A jak to všechno začalo? Už je tomu více než 20 let, kdy dvě dámy Jana a Martina poprvé přivezly klienty na ostrov Korfu. A co víc, místní partner Jannis Anthis vždy dává k dobru, že jsou to partneři „nejstarší“, což dosvědčuje nejnižší identifikační číslo Travel 2002, pod kterým mají své obchodní partnery služebně vedeny.

Arillas
Zdroj: CK Travel 2002

Ostrov, který milujeme. A tak, když přichází pozvání: Nechcete tančit na festivalu piva na Korfu? Odpovídáme: Jak by ne! Je to jakási korunovace více než 20leté spolupráce a přátelství nejen s našimi partnery, ale také s ostrovem. Kultura boří hranice a spojuje národy, to zakusil Věčně mladý Danaj již v roce 2016 na mezinárodním festivalu na Bali. A nyní se píše rok 2017, blíží se konec září a Věčně mladý Danaj ze Strážnice, kde tančí také Martina spolumajitelka Travel 2002, odlétá na Korfu, jako jeden ze souborů zastupujících českou delegaci na Korfu Beer festival v Arillas.

Corfu Beer Festival 2017 - Věčně mladý Danaj
Zdroj: CK Travel 2002

 

Konzulka paní Světoslava Danešová a Martina Múčková
Zdroj: CK Travel 2002

A festival Korfu Meets Czechs začíná symbolicky již na letu Smart Wings. Pilot Řek a vedoucí posádky Řekyně… není tedy lepší okamžik na „zkoušku“. Souboráci zvou řeckou paní letušku, aby poprvé zazpívali v řečtině Děti z Pirea za doprovodu strážnických houslí. A letuška se usmívá a zpívá spolu s Věčně mladým Danajem. První radost - rozumí nám! Ale to již letadlo přistává, pilot bravurně zvládá jednu z nejkratších přistávacích ramp na světě a jsme na ostrově Korfu. Nádherném zeleném ostrově, posázeném milióny olivovníků. Karibik Řecka, ostrov Geralda Durella i milované místo císařovny Sissi…

Několik zkoušek před hotelem Alkyon v Agios Georgios za potlesku vděčného českého a moravského publika – klientů z hotelů Alkyon a Athena a Věčně mladý Danaj již odjíždí do Arillas.

Věčně Mladý Danaj zkouška v Agios Georgios
Zdroj: CK Travel 2002

Arillas je kouzelné letovisko na západním pobřeží ostrova. Corfiot Actions za podpory Ministerstva turistiky, regionů jónských ostrovů, podnikatelů z Arillas, české ambasády a především Jónského pivovaru, pořádají letos již 4. ročník Korfu Beer festival s názvem Korfu Meets Czechs. A tak Česká republika následuje Německo, Anglii a Itálii, hosty předchozích ročníků. Profesionálně vystavěný krytý areál s jevištěm a množstvím píp a mini restaurací – stánků, kde místní Řekové i turisté mohou ochutnávat české speciality a mnoho vzorků piv českých i řeckých, vařených právě v pivovaru v Arillas. Česká ambasadorka z Atén je přítomna zahájení a spolu s dalšími přeje Kali diaskedasi – dobrou zábavu! A opravdu – pět dnů večer co večer se prostory zaplňují tisíci návštěvníky. Baví se, pozorně sledují vystoupení, tleskají a degustují… Korfské folklórní soubory přenechávají podium Věčně Mladému Danaji a pozorní diváci se citlivě přidávají k řeckému refrénu Děti z Pirea… A pak se již baví českým big beatem, to již nastupuje za potlesku skupina P.R.D.I. z Prahy a zábava pokračuje, nastupují řecké kapely, skupina Onirama a další. A Řekové si dávají guláš a vepřo-knedlo-zelo a Moravané a Češi si kupují olej, koření a výrobky z olivového dřeva. Řekové pijí pivo a Moravané korfské víno. Co víc si přát? Je to překrásné setkání mezi Řeky z Korfu a Čechy a Moravany!

Pivní festival na Korfu 2017
Zdroj: CK Travel 2002

A tak se Řekové z Korfu setkávají s Čechy jinak než jen jako s návštěvníky ostrova, coby turisty, a na oplátku se zase zástupci Česka setkávají s „Korfany“, coby milovníky kultury, dobrého jídla a pití, ale především jako s kamarády a nesmírně milými a pohostinnými lidmi!

Pokud i vy chcete něco z této nádherné atmosféry zažít, dobře se bavit a přitom degustovat zajímavé vzorky piva, vypravte se na Korfu koncem září.

 A s kým se Korfu setká v roce 2018? To se dozvíte, když navštívíte stránky Korfu Beer festival.

A několik fakt na závěr:

  • Korfu – je druhý největší ostrov v Jónském moři, nejvyšší hora Pantokrátor je 906 m vysoká, na ostrově je téměř 5 milionů olivovníků, oblíbený ostrov císařovny Alžběty zvané Sissi s letním sídlem Achillion, své dětství zde prožil a knihy o ostrově psal anglický zoolog Gerald Durell a narodil se zde a prvních 8 let života prožil princ Filip, manžel současné anglické královny Alžběty.
  • Pivovar v Arillas byl založen v roce 2006, vyrábí pět druhů piv Red Ale – červené nefiltrované nepasterizované pivo, Dark Ale – tmavé nepasterizované pivo, I.P.A. Indian Pale Ale – plné, nefiltrované pivo s dvojitou fermentací, Ionian Pilsner – světlé 15 dnů nefiltrované pivo a Ionian Premium Larger – světlý nepasterizovaný ležák. Je spolupořadatelem festivalu CORFU BEER FESTIVAL.
  • 27. 9. - 1. 10. 2017 byl festival Corfu Beer Festival věnován České republice. Corfu Meets Czechs. Českou republiku reprezentoval folklórní soubor Věčně mladý Danaj ze Strážnice a skupina P.R.D.I. z Prahy.
  • České pivo zastupovaly pivovary Pivovar Purkmistr, Břevnovský klášterní pivovar, Pivovar Hostomice pod Brdy a Pivovar u Bulovky.
  • TRAVEL 2002 – cestovní kancelář založena v roce 1990, majitelkami jsou Ing. Jana Enderlová a Martina Múčková. S ostrovem Korfu spolupracují více než 20 let. Klienty sem přepravují letecky z Brna, Prahy a Ostravy. 

Autorkou článku a tanečnicí ve Věčně Mladém Danaji je Martina Múčková.

 
 

Místo

39° 42' 58.9572", 19° 40' 53.4252"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Martina Múčková Travel 2002

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Korfu se setkává s Českem . . . aneb festival piva na Korfu