Přejít k hlavnímu obsahu

Kra, která je třikrát větší než Praha, se zanedlouho odlomí od Antarktidy

Bude to už každou chvíli! Vědci napjatě sledují, kdy se odlomí kus Antarktidy, třikrát větší než naše hlavní město. Ne, opravdu nejde o scénář k novému katastrofickému filmu, ale realitu, k níž se upírají oči celého světa.

Zavření britské výzkumné stanice

Kvůli dlouho očekávanému jevu byla dokonce zavřena polární stanice Halley ležící na ledovci Brunt. Stanice stojí ve vnitrozemí 23 kilometrů od břehů Antarktidy, které geograficky přiléhají k Jižní Americe. Stanici vlastní Velká Británie a váže se k ní jedna zajímavost,  totiž že v minulosti musela být zavřena už třikrát.

 

Podle odborníků stanici žádné nebezpečí kvůli prasklinám nebo ulomení celého ledovce nehrozí. Důvodem je spíše to, že britský antarktický výzkumný ústav nechce riskovat, že by pak musel za polární noci a při špatném počasí evakuovat své pracovníky. Stanice by měla být znovu otevřena na přelomu října a listopadu, když se tady opět začne převracet polární noc v polární den.

Historicky největší kus ledu od roku 1915

V současné době pracují na realizaci jednotlivých experimentů automaty. Ty se aktuálně zaměřují na zkoumání slunečního záření a jeho vlivu na Zemi. Automaty fungují díky vzduchové mikroturbíně. Pokud by ji však ucpal led anebo sníh, experimenty by musely být ukončeny.

 

Ale zpátky ke sledované prasklině. Rozhodně nejde o první (a určitě ne ani poslední) prasklinu, která se v místě objevila. Prasklina zaregistrovaná už v roce 2012, se má podle odhadů setkat s tzv. halloweenskou trhlinou, kterou tady vědci začali pozorovat o čtyři roky později. Jakmile ke střetu dvou trhlin dojde, z ledovce se odlomí historicky největší kus ledu od roku 1915, kdy vědci začali uvedenou oblast sledovat.

Větší než 3 Prahy

Ledová kra, k jejímuž odlomení dojde co nevidět, bude mít plochu zhruba 1700 kilometrů čtverečních, tedy více než trojnásobek rozlohy hlavního města naší republiky. Podle vědců půjde o pátou největší odlomenou kru světa. Prvenství drží kra o rozloze 3540 kilometrů čtverečních, která se oddělila z Larsenova šelfového ledovce.

 

Odlamování ledových masivů je v této oblasti normální. Vědce však znervózňuje velikost odlomené kry. Kvůli globálnímu oteplování a vzrůstající teplotě oceánů. Pokud nebudou přijata odpovídající opatření (například snížení emisí skleníkových plynů), podle vědců se do roku 2070 zvýší hladina moří o více než 25 centimetrů.

 
 

Místo

-87° 57' 25.8156", 124° 27.1692"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kra, která je třikrát větší než Praha, se zanedlouho odlomí od Antarktidy