Přejít k hlavnímu obsahu

Královna Alžběta II. zemřela tam, kde to milovala. Balmoral ukrývá spoustu (ne)veselých vzpomínek

Posledním místem, kde královna Alžběta II. vydechla, byl skotský zámek Balmoral – místo, které nejdéle vládnoucí panovnice milovala a kam se i v těch nejtěžších dnech ráda vracela.

Panství o rozloze 50 000 akrů ukrývá nejedno tajemství a zdi zámku jsou plné veselých i těch méně šťastných vzpomínek. Proč to sem královnu Alžbětu II. tolik přitahovalo? Důvodů bylo nespočet.

Něco málo z historie Balmoralu

První zmínky o Balmoralu pochází z roku 1390. Právě tehdy jej jako své domovské sídlo vybudoval sir William Drummond. Do rukou britské královské rodiny se ovšem zámek dostal až v roce 1852, kdy ho koupil princ Albert, manžel královny Viktorie, která byla praprababičkou Alžběty II. V letech 1853–56 zde probíhala přestavba a rozšíření někdejšího hradu na reprezentativní letní královské sídlo.

Letní sídlo i válečný úkryt

Zámek Balmoral, k němuž v současné době náleží více než 20 000 hektarů okolních pozemků, které jsou lesnicky a zemědělsky obhospodařovány, sloužil nejen jako oblíbené letní sídlo Alžběty II., ale také jako neoficiální válečný úkryt pro britskou královskou rodinu. Některé zdroje dokonce tvrdí, že součástí zámku je i prostorný protiatomový kryt.

Balmoral a pozemek s koňmi
K zámku náleží zhruba 20 000 hektarů okolních pozemků.
Zdroj:
Shutterstock

Sídlo královniných mazlíčků

Královna na Balmoral přijížděla vždy koncem července a pobývala tam až do října. Pořádala zahradní slavnosti a rozlehlé pozemky Balmoralu si ráda prohlížela z koňského sedla. Na koni podle některých zdrojů jezdila ještě v úctyhodných 90 letech! Kromě služebnictva s ní na Balmoral pravidelně cestovali milovaní psíci rasy Welsh Corgi, kterých během života chovala dohromady třicet.

Úkryt před covidem i ztrátou

Balmoral byl v průběhu let svědkem několika veselých i těch méně šťastných událostí. Poté, co se princ Philip a Alžběta v roce 1947 vzali, strávili část svých líbánek právě zde, kam za nimi cestoval i nový král Charles a tehdejší manželkou Dianou. A právě tady královnu zastihla i tragická zpráva o smrti princezny Diany. Balmoral byl zároveň místem, kde se Alžběta společně s princem Philipem izolovali během pandemie covidu a v listopadu 2020 tady oslavili i 73. výročí svatby.

Místo, kde královna vydechla naposled

Vzhledem ke vztahu, který k zámku královna měla, a vzpomínkám, jež ji s tímto místem pojily, se asi nikdo nepodivoval nad tím, že si zámek zvolila jako své útočiště během posledních týdnů pozemského života. Alžběta II. zde 8. září 2022 zemřela. Až do poslední chvilky ale byla obklopená milovanou přírodou a všudypřítomným klidem, který vyzařoval z každičkého kousku tohoto jedinečného skotského ráje.

Co jste o Balmoralu možná nevěděli:

  • Zámek je běžně přístupný veřejnosti a ročně jej navštíví více než 80 000 návštěvníků.
  • Narodila se zde také královna Viktorie Evženie Španělská, vnučka královny Viktorie.
  • Právě tady požádal Alžbětu II. o ruku její budoucí manžel princ Philip.
  • Balmoral je příkladem skotské baronské architektury a je chráněnou památkou.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

57° 2' 23.7589", -3° 13' 45.5592"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Královna Alžběta II. zemřela tam, kde to milovala. Balmoral ukrývá spoustu (ne)veselých vzpomínek