Přejít k hlavnímu obsahu

Křížová cesta v Lužických horách ukrývá zázračné místo a zahrála si v Máji

Po celé republice najdeme spoustu míst, která jsou opředena nejrůznějšími legendami. Jedním z nich je i křížová cesta na Křížové hoře, která se tyčí nad obcí Jiřetín pod Jedlovou v Lužických horách. Co je na místě, které od 18. století láká poutníky, tak zvláštního?

Na počátku byla legenda...

Podle dávné legendy žila v Jiřetíně pod Jedlovou v 17. století rodina Dontova, která měla sedm synů. Protože právě probíhala protireformace, všech sedm hochů bylo nuceno buď přistoupit na katolictví, nebo odejít ze země. Vybrali si druhou možnost, ale hned první noc po jejich odchodu se jim všem zdál sen, v němž se jim zjevil Spasitel a pokynul jim rukou, aby se vrátili zpět. Vyslali proto nejmladšího, který byl navíc nemocný na nohy, aby se vrátil, přijal katolictví za svou víru a staral se taky o otcův statek.

Místo, které léčilo

Nemoc nejmladšího Dontovic syna se stále zhoršovala, až se jednou rozhodl na rodinném pozemku postavit krucifix a vroucně se k němu pomodlit. Světe, div se, pomohlo to. Syn se uzdravil. Na místo se začaly scházet celé skupiny nemocných a trpících. Původní krucifix skončil v nově postavené kapli na Křížové hoře.

Křížová hora v Jiřetíně pod Jedlovou
Na kopci původně stály jen dřevěné kříže.
Zdroj:
Shutterstock

Nelehký osud kaple a cesty jiřetínští překonali

Křížová cesta ale vznikla na konci 17. století zásluhou faráře Wenzela Gürtela, který původně nechal v kopci vztyčit dřevěné kříže. Jeho následovníci se o křížovou cestu starali, takže vznikla tradiční zastavení. Tím ale skončily roky, kdy se dařilo.

Na konci roku 1779 stihla oblast taková bouře, že došlo ke zničení celé kaple. Jediný Dontův krucifix zůstal naprosto nepoškozený. O několik let později začali lidé stavět novou, kamennou kapli, a když už byli s prací skoro hotoví, stát nařídil veškeré soukromé kaple zrušit.

V roce 1787 byly všechny stavby na Křížové hoře nabídnuty k prodeji a jejich novým majitelem se stal notář, který je chtěl nechat strhnout. Než tak ale stihl učinit, zemřel. Kapli pak od dědiců koupili místní obyvatelé, předali ji do správy městu a v roce 1791 byla kaple dokončena.

U kaple postupem času přibyla studna a taky stromy. Kopec byl zalesněn. Lidé zapracovali i na vybavení kaple – vzniklo zde schodiště se šesti sloupy a sochy, v průběhu 19. století byla postavena věž a zavěšeny zvony, nainstalovány byly i varhany a hodiny.

Dočkala se obnovy a viděli jsme ji ve filmu

Křížová cesta, kaple Ukřižování a vůbec celý areál je od 60. let 20. století je chráněn jako kulturní památka. Na počátku 90. let mohl Jiřetín pod Jedlovou spustit projekt rekonstrukce Křížové cesty. Dnes jde o důležité poutní místo a jednu ze 14 křížových cest, které ve Šluknovském výběžku najdeme.

Pro úžasnou atmosféru si místo vybrali i filmaři. Vybavujete si filmové zpracování Máje (2008) od Karla Hynka Máchy? Scéna procesí k pouti se natáčela právě tady.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 52' 28.0272", 14° 34' 30.324"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Křížová cesta v Lužických horách ukrývá zázračné místo a zahrála si v Máji